Naše slamarke u Austriji

Umetnost nema granica. Ona je tako lepa da ume da očara ljudski um i telo. Kao što nadaleko čuvena Kovačica ima svoje umetnike,tako postoji još jedno mesto u našoj državi i više nego poznato po mnogim lepim stvarima. Jedino i jedinstveno „misto“ u svetu poznato po izradi slika od slame je Tavankut.

Na poziv Gradišćanskih Hrvata iz Austrijskog mesta Neudorf, članovi slamarske sekcije HKPD“Matija Gubec“ iz Tavankuta na čelu sa predsednikom  Ladislavom Suknovićem posetili su ovo mesto petog marta i domaćinima prikazali prelepe slike od slame.

Izložba ovih remek dela vrednih Tavankutskih slamarki prikazana je u seoskom muzeju ovog mesta na zadovoljstvo svih prisutnih gostiju, koji se nisu mogli nagledati lepote niti su mogli da shvate kako neko može sa tolikom strpljivošću stvarati.

Ovim gostovanjem van granica naše države, naši hvale vredni članovi HKPD“Matija Gubec“, su još jednom po ko zna koji put proneli slavu prelepog Tavankuta.

slamarke 1

slamarke 7

slamarke 6

slamarke 4

slamarke 8

img_2265

slamarke 2KOMENTARI

  1. ivan kaže:

    Da li neko zna da li je slamarska tehnika nesto jedinstveno vezano za nas kraj ili se slike i na drugim mestima tradicionalno rade u ovoj tehnici?

  2. Gornjak kaže:

    Mislim da ima i na drugim mestima u svetu pošto je prošle ili pretprošle godine u Tavankutu bila višednevna manifestacija u okviru koje su učesnici iz više Evropskih država,izrađivali razne predmete od slame.

OSTAVITE KOMENTAR

60 + = 63

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: