Naši trgovci zarađuju najviše u Evropi

Srpski trgovac zarađuje najviše u Evropi, sa profitom od prosečnih 23 odsto naši trgovci imaju gotovo šest puta veće marže od svojih evropskih kolega.

 

Marže su u našoj zemlji konstantno u porastu poslednjih godina i u proseku iznose 23 odsto sa čim se nikako ne slažu domaći potrošači.

 

Zbog velikih marži potrošači u Srbiji jedu najskuplje meso, slatkiše, kupuju najskuplju garderobu a za obuću odvajaju duplo više nego stanovnici Evropske unije.

 

Trgovinski lanci u Francuskoj, Engleskoj ili Americi našli su računicu da mogu da profitiraju, čak i kada je razlika između nabavnih i cena na rafovima tri do četiri odsto. Pojedini naši trgovci nisu bili zadovoljni dok im se zarada nije popela na više od 20 odsto.

 

Uprkos tome što su marže na tehničke uređaje između 10 i 15 procenata, trgovci kako kažu, ipak nisu zadovoljni.

 

Razlozi ovako visokih marži na našem tržištu jesu pre svega u monopolskom ponašanju uvoznika, ali i nepostojanje adekvatne domaće privredne konkurencije, smatraju ekonomisti.

 

A dok se domaća privreda ne oporavi i ne ojača, kako bi mogla rame uz rame da parira uvoznicima, potrošačima ne preostaje ništa drugo nego da pazare po izuzetno visokim cenama.KOMENTARI

 1. sly kaže:

  E da im drzava to dopusta to je sigurno, ! sto veca cena ,to veci pdv drzavi!!!!! sramota!!!!!

 2. Goran kaže:

  Da, ali u u Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama drzavni nameti nisu toliki kao kod nas, cena struje, benzina kao i ostalih troskovi koje trgovci moraju da placaju nisu toliki. Prema tome ne mozemo se meriti sa ostalim zemljama jer bez obzira na tu konstataciju o najvecim marzama u Evropi nasi trgovci jedva sastavljaju kraj sa krajem. Da li znate da na odredjene proizvode na koje se sme stavljati 10% marze drzava uzima 8%, a 2% ostaje da pokrije nabavku repromaterijala, proizvodnju, distribuciju i prodaju. Tako da ne trebamo optuzivati trgovce vec vlast koja nemilice trosi novac iz budjeta, a od trgovaca uzima i poslednji postotak zarade.

 3. mesab kaže:

  Okreni obrni svi koreni naše propasti i siromaštva leže u nezajažljivim apetitima državnog aparata. Kako bi drugačije udomljavali partiske, koalicione i druge partnere nego izmišljanjem nepotrebnih činovničkih radnih mesta i nagomilavanjem nikom potrebne birokratije, a sve to naravno treba da se plati, ko plaća već je bezbroj puta konstatovano i nikom ništa – idemo dalje u nove neradne pobede!

 4. jovan kaže:

  Uh, siroti trgovci!!! Za male radnje nekako i mogu da razumem da nemaju neku zaradu, ali za velike lance ne! Ostaje im samo 2% zarade? Sta je sa redovnim rabatom(6-8%), akcijskim rabatom(2,5-3,5%), Rabatom za redovnost placanja(oko 2%) i rabatom na kolicinu(oko 2%)??????? Ove privilegije velikih trgovinskih lanaca niko i ne spominje, a za sve sto je obelezeno nekim voblerom „AKCIJA“ dobili su neki dodatni rabat! I onda gazda kaze da ima visak radnika, a svi smo nervozni i nadr…. sto „radi samo jedna kasa“ i uvek su nam krive radnice koje nekad nemaju vremena ni da doruckuju kao ljudi!

  I zato jos jednom: JADNI TRGOVCI I VLASNICI VELIKIH LANACA!!!!!!

 5. Williamson kaže:

  Nasi “trgovci“ mogu da kupe drzavu kojem ionako rukovode  a  trgovci koji ne mogu ni prosecnu platu da zarade svojim radom ili biznisom treba jos vise dotuci !

 6. sub kaže:

  a koga briga sta misle domaci potrosaci!Imaju izbor?

OSTAVITE KOMENTAR