Nasilje u porastu

Samo desetak dana pošto smo pisali o Subotičanki Margiti Sič, koja je hrabro govorila o nasilju koje je trpela od nevenčanog supruga, taj isti čovek zapalio je deo njene kuće.

pozar

Iako je žena od prvog dana upozoravala da njegove pretnje neće ostati samo na rečima, nasilnik je priveden tek pošto je ugrozio živote troje ljudi koji su se u tom trenutku našli u kući.

– Moj vapaj da se plašim za svoj i život svoga deteta niko nije ozbiljno shvatio, sve dok nije polio kuću benzinom i upalio je – rekla nam je Margita.

– Pola kuće nije zahvatio plamen, a samo pukom srećom izbegnuta je tragedija.

Ovaj nemili događaj ponovo je aktualizovao temu nasilja u porodici, koje je na severu Bačke u stalnom porastu.

marg

                                                                              Margita Sič

 

Tokom prošle godine Centru za socijalni rad u Subotici prijavljena je 101 žrtva nasilja u porodici, čak 20 više nego 2014. godine.

Nasilje je uglavnom prijavljivala sama žrtva, onda i policija, a u ređim slučajevima pomogle su komšije.

Žrtve su najčešće žene koje trpe i fizičko i psihičko nasilje svojih partnera.
– Tokom prošle godine izrečeno je 16 mera zaštite nasilja u porodici, pre dve godine je bilo samo četiri, što govori da su institucije sistema povezane i vrlo odgovorne – kažu u Centru za socijalni rad.

Nasilnici su procesuirani po važećim zakonskim propisima, u Osnovnom sudu prošle godine pokrenuta su 54 postupka, a 39 je rešeno pravosnažnim presudama.

 

Večernje novostiKOMENTARI

  1. bane kaže:

    Policija svoj posao ne shvata ozbiljno… Tamo su svi zaposleni po partijskoj liniji. Ako meni neko preti smrću i prijavim ga policiji, tamo mi kažu: Kad te ubije, onda dođi da se žališ (da ga prijaviš)

OSTAVITE KOMENTAR

+ 76 = 79

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: