Nastanak, život i smrt zelene fonatane

Velika fontana, zelena fontana – jedina na svetu. Zvali su je subotičko čudo. Tog leta 1985. godine kada je završena, u opštoj euforiji, sa visokih mesta se moglo čuti da je ona jedna od najlepših u Evropi.

Radovi

Glancanje

Sve to preterivanje treba donekle shvatiti kada se zna kako je izgledao centar grada do tada. Trg Slobode pretvoren u parking i saobraćajnu petlju, zajedno sa Korzom i okolinom  jedva je bio osvetljen.

A onda je kao  preko noći  zavladao mir, svetlost sa starinskih kandelabra, popucali asfalt zamenila je kocka, fasade su obnovljene živim bojama…i na koncu – fontana.

Oni koji mogu da prizovu sećanja na te dane, znaju sa kakvom su nevericom i uzbuđenjem Subotičani zakoračili u prostor koji je do juče bio najobičnija cesta koju su oprezno prelazili na pešačkom prelazu.

Padala su tada velika obećanja, da će fontana da svira, da će u ritmu štrcaljke menjati mlaz, da će tu biti svetlosni efekti i tako to i tome slično.

U stvarnosti, štrcaljke su od početka prskale u krivo i neravnomerno, o nekakvoj muzici i ritmovima nije bilo posle zbora, a ono što su trebali da budu „svetlosni efekti“, ispostavilo se da su nekakva obojena stakla koja su se jedva primećivala.

Ali tada, niko nije mogao da zakera na detaljima, u svenarodnom oduševljenju ne samo fontanom, nego celim ambijentom tog prostora, kakav tada niko nije imao u Jugoslaviji.

To prvo leto, svi su napustili Majmun i okupirali novo čudo. Sve je bilo novo i sjajno, sreći nije bilo kraja.

Nažalost, tada se nije znalo koliki je vek ovakve fontane. A ove naše zelene, život je bio kratak. Samo 25 leta trebalo je da postane oronula starica.

 

Razgovori o izgradnji fontane počeli su još 1968. godine. Smatralo se da je za njegovu osnovu najbolje iskoristiti vatrogasni bazen ispred Gradske kuće, na Majmun placu. Taj betonski bazen je bio nasleđe iz drugog svetskog rata, kojeg je bilo teško ukloniti pa je on ostao uklopljen u park. Najveći problem s njim, bio je smrad ustajale vode leti.

Projekat je tada napravio arhitekta Svetislav Ličina a kako je u to vreme popravljan krov Gradske kuće, naručen je crep iz fabrike Žolnai iz Pečuja, te se smatralo da bi bilo dobro da se od njih naruči i oplata za novu fontanu.

Fontana je po nacrtu arhitekte izrađena  1971. godine. Smeštena je u dvorište Gradske kuće gde je hvatala prašinu sve to 1985. godine, jer je njeno postavljanje takođe bilo skupo.

Iako je bila planirana za prostor u parku ispred Gradske kuće, za njenu osnovu je uzet oblik parka koji je nekada postojao na trgu Slobode. U novim okolnostima, kada je došao dan da ona konačno bude instalirana, zelena fontana je dobila mesto upravo tog parkića.

Nekadašnji naš ponos, danas više ne radi. Mehanizam je pokvaren a keramika je ravnomerno propadala i sada je svaki segment oštećen. Popravka bi koštala koliko i nova fontana, a polemika se vodi da li graditi drugačiju od postojanijih materijala ili ponoviti staru. Predlozi za novu nisu oduševili Subotičane a izgradnja iste od keramike zahtevala bi bolju brigu što znači još jedan odvratan najlonski šator ili sličnu skalameriju u centru grada više od šest meseci u toku svake godine.

Niko nije pametan, para nema pa možda treba razmišljati o nekakvom privremenom rešenju. Recimo sadnji cveća u nju (imali bi najveću žardinjeru na svetu) ili nekakvom uređenju koje ne bi koštalo a kultivisalo bi taj prizor dok se ne odluči dalje.

Poslednja mladost u fontaniKOMENTARI

 1. bećar kaže:

  e vidite ovu zadnju sliku! ovo se ne sme dozvoliti!!!

 2. djomla kaže:

  Nije ona izgrađena u secesiji, niti u baroku, ali je sa Gradskom kućom i Narodnim pozorištem obeležila grad. Dobar deo razglednica i fotografija su rađene baš tako da se uhvate bar dva od tri navedena elementa. U tome je njena težina, našla se na pravom mestu i postala jedan od sinonima grada.

  Venčanje u Velikoj većnici i slikanje ispred fontane. Najlepši dan za dve osobe, pa im vi recite 20 godina kasnije da njoj više tu nije mesto.

  Šta htedoh reći, da je izgrađena samo dve ulice pored ne bi imala ni 10% važnosti u građanstvu koliku ima sada.

  Pored toga ona je predstavnik jednog perioda grada, kada je on doživljavao veliki razvoj i promene na bolje. Zbog mnogo boljeg i bezbrižnijeg života sentimentalnost prema SFRJ je u poslednjih nekoliko godina u porastu i sve što je na neki način obeležilo taj period je blisko i drago čoveku koji je bio deo te priče. Zelena fontana je svakako predstavnik tog perioda i to na mestu broj 1 kada je Subotica u pitanju.

  Ovo je samo deo priče. Postoji i ona druga strana koja sa sobom povlači plastenik…

 3. Anonimni kaže:

  zašto se ne sme ponovo dogoditi???? ili dozvoliti???… to se svugde u svetu dešava..da se zbog nekog praznika ljudi  bacaju u fontane…..

   

 4. Double P kaže:

  Drage gradske vlasti, hvala vam sto ste ubili Suboticu.

 5. timot kaže:

  Pa nisu zelenu fontanu upropastili turisti nego žitelji ovoga grada koji su se utrkivali koće da ga više ošteti. Seti te se roleraša pa skejbordaša kojim uživanjem takmičil na toj lepoj fontani. A da roditelji nisu branili dečici da to rade što rade nego su to ladno posmatrali i  uživali unjihovoj vožnji.E tako je to bilo!!!

 6. Ivica kaže:

  @timot, lepo si ovo rekao… ja se čak sećam i da je održano pre 7-8 godina neko evropsko (ili regionalno, pričam napamet) prvenstvo skejtbordingu… Tada se niko nije bunio, niti je iko priznao da se ta fontana svesno uništava… Samo smo se jedno jutro probudili i shvatili da je uništena do kraja…

 7. Marinela kaže:

  Nisu je unistili skejtbordasi jer nisu vozili po njoj nego oko nje,ne zato sto nisu hteli nego sto je ne izvodljivo po toj fontani voziti skejt.Unistili su je oni koji su je trebali zastititi od mraza jer je nisu zastitili na vreme i od hladnoce su popucale instalacije.
  @ becar
  ne slazem se sa tobom da se ne sme dozvoliti.sta fali sto su se deca rashladila?I to je bio obicaj tada da maturanti uskacu fontanu posle skole.
  U ostalom zar se u Rimu ne nalaze one silne fontane stare koliko i nasa zelena fontana i duze,pa i tamo i dan danas uskacu ne samo deca nego i turisti i svi koji to zele.Nije ih niko unistio do sada.Nego drzavni nemar prema starim i dobrim stvarima je tu u pitanju.Sve sto je staro treba da se unisti to je valjda moto ove vlasti.pa tako i vlasti u Subotici.Daj ad srusimo sve kao i nase divno pozoriste.Jer popravkom nece dobiti toliko novca da maznu,ali ako grade novo to ce im biti ko kec na desetku da ukradu jos malo parica od naroda.

 8. Double P kaže:

  Marinela

  Srednjoskolci uskakanjem u fontanu rade dve stvari:
  -mogu lako ostetiti fontanu
  -mogu lako sami sebe da povrede (pri projektovanju fontana ne uzima se u obzir bezbednost “kupaca”)

  “sta fali sto su se deca rashladila?I to je bio obicaj tada da maturanti uskacu fontanu posle skole” – Pa dobro sta ce faliti toj deci ako se ne daj boze okliznu i udare glavu u neki element fontane? 

  Fontana sluzi da svojom lepotom krasi prostor i da osvezava vazduh u okolini. Za kupanje i skakanje neka ljudi idu na neki od bazena u gradu ili okolini.  
  Skakanje u fontanu je jednostavno idiotski obicaj.

 9. krass1 kaže:

  Double P u pravu si. Sta je nama falilo sto na kraju skole nismo skakali u fontanu. I dalje smo zivi i imamo dozivljaja iz tog perioda kojih se rado secamo. Doduse ima i onih drugih, ali to ide jedno sa drugim. Kada sam svojevremeno pitao cerku i njene drugarice cega ce se najradije secati sa mature, u glas su rekle kupanje u fontani. Ne znam, valjda je danas moderno ne razmisljati o svom ponasanju i predstavljati se u sto gorem svetlu. Nekada su se i losi trudili da se pradstave kao dobri , a sada je obrnuto. Dobri se trude da se predstave kao losi.
  Taj idiotski obicaj je , cini mi se, poceo negde devedesetih nada je pocelo i ovo sranje u grzavi. Tada su prvo roditelji , a i svi ostali, poceli da tolerisu takvo ponasanje dece. I zato danas imamo to sto imamo.

 10. zozoo kaže:

  Isto ce biti i sa plavom fontanom svakog juna pojave se mladi kupaci! Trebalo bi bazen praviti umesto zelene fontane
  !

 11. bećar kaže:

  da to tako ide kupanje u fontani pa ce moji sinovi da pricaju jednog dana da su ga razlupali za matursko vece pa nikad kraja!!!bazen u centar pa nek se svi kupaju to je resenje nema sta!

 12. komentator komentara kaže:

  @timot @Ivica nemojte pričati toliko velike gluposti, sa skejtom ili sa rolerima ne možeš da načiniš nikakvu štetu toj fontani kao što vi zamišljate niti je ikada održano tamo nekakvo bitno takmičenje lupate gluposti, ne živite na 10 metara od fontane kao ja pa da imate priliku videti. Nikada još nisam čuo nekoga da je spomenuo pravi razlog raspadanja te fontane verovatno zato što je malo njih imalo priliku da vidi to da svake godine majstori što stavljaju seno i daske na fontanu sa onim malim otrcanim kamionom ,,Tamićem” se penju gore kamionom  sa one strane fontane što gleda na narodno pozorište gde nema stepenica a te ploče velike od mermera se raspadaju jer nisu namenjene zato da se po njima kreće kamion od nekoliko tona, a da ne spominjem to bahato silaženje sa kamionom sa visine od jedne stepenice (čak i dve) pa kada vidite kako se slome ili pomere ploče koje su do tada bile u dobrom stanju kao i pomeranje tih paleta od dasaka po ivicama onih keramičkih zelenih zidova od fontane, to mnogo godine dašava i odigrava sve na isti način a ja sam pre nekoliko godina pokušao kontaktirati neke nadležne ali nisam ništa uspeo postići, jedino rešenje je obratiti se tim radnicima koji voze taj kamion i postavljaju to seno i daske, ali svake godine ista priča sa tim majstorima, boli njih k… za fontanu oni su došli da obave svoj posao a to je valjda kultura ove sredine da ako nije tvoje onda da ga ni ne paziš.

 13. tosa kaže:

  mozda treba razmisljati o alkatan cevima i toplotnoj pumpi koji bi grejali fontanu zimi umesto onog najlona.

 14. vladimir kaže:

  zelena fontana je ponos subotice
  subotica nebi bila subotica bez zelene fontane 

 15. Opasni klin kaže:

  Ja bih ispitao firme koje su odrzavale fontanu i ispirali je raznoraznim kiselinama,za sve valjda postoje radni nalozi koje je neko potpisao pa valjda postoji i odgovorno lice.

   

OSTAVITE KOMENTAR

61 + = 67