Nastavak gradnje subotičke Gradske biblioteke

Gradska biblioteka u Subotici neće dobiti samo novu čitaonicu, već i nove funkcije zahvaljujući ulaganju MNS i mađarske vlade.

Unutrašnji prostor subotičke Gradske biblioteke dobiće novo lice, gradi se nova čitaonica i prostor, dok će stara čitaonica da dobije novu funkciju. Planiran rok za završetak investicije je kraj sledeće godine.

Zgrada Gradske biblioteke podignuta je 1895. Godine, u ta vremena je funkcionisala kao kulturno-društveni klub. Osim njenog obnavljanja želja je da se sačuva sve ono šta je arhitekta Ferenc Rajhl snivao, ali postoji potreba i za modernizacijom – rekao je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke. Stoga se sada gradi nova čitaonica. Čim se radovi završe, oni koji budu želeli da dođu u Gradsku biblioteku da uče, čitaju ili istražuju, trebaće da uđu sa strane Dečjeg odeljenja, jer će se odatle ulaziti u čitaonicu. Sadašnja čitaonica će biti prostor za kulturu, u kojem će se održavati razne izložbe i književne večeri. Modernizacija je bilo i ranije, rešena je klimatizacija, ugrađen je lift.

Jedan deo radova je već gotov, za šta je dobijena podrška od 19 miliona dinara. Za drugu fazu će biti izdvojeno 37 miliona dinara. Biće izgrađena potpuno nova čitaonica, sa zasebnim prostorom za istraživače. Biće osposobljen prostor i za slepe i slabovide, a što je posebno zanimljivo je da će nova čitaonica i atrijum biti otvoreni na sve tri strane, dakle biće komunikacije na sve tri strane – ističe direktor Dragan Rokvić.

Projekat se realizuje uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta i Vlade Republike Mađarske.

RTV PannonKOMENTARI

 1. Realan kaže:

  Pripajanje Vojvodine Novoj Austrougarskoj teče po planu.

 2. Kenjereš Andraš kaže:

  U eri računala??

 3. UnderT. kaže:

  Zasto ste izbrisali komentare?

 4. Caramba kaže:

  @ Realan

  Tvoje nebuloze takodje teku po planu. Lupanjem besmislenih parola jednog nezrelog balvca zagadjujes portal.

 5. Delvidek kaže:

  Nemojte briszati komentare. I mi Madjari imamo svoja prava.

 6. Parvno ispravno kaže:

  Dragi moji Mađari! Razmislite gde su vas odveli vaši političari.
  U beli svet. A u Subotici u izolaciju. Oglasite se arhitekte o ovom objektu.
  Lajik sam za arhitekturu ali mi ovo deluje nakazno.
  Neznam gde je u ovoj priči RS vlast. Posebno Ministarstvo kulture,
  ako Mađarska država treba da nam onavlja objekte kulture.

 7. Parvno ispravno kaže:

  Delvidek!
  Uči samnom zajedno kineski jezik, mislim da će nam to uskoro biti vema potrebno.
  Ostali jezici će biti u manjini a i nacije. Što bi rekli hemičari u tragu.

 8. adkersu kaže:

  Sudeći po komentarima, malo vas je kojima biblioteka uopšte nešto znači u životu .

 9. UnderT. kaže:

  Bice para za Pastorovog dezurnog Srbina!

 10. Realan kaže:

  @Delvidek

  Svi su ravnopravni, ali su neki ravnopravniji od drugih. Kada budete u prilici, ne zadugo, odužite se “velikim Srbima”, izdajnicima, u moje ime.

 11. freestyle kaže:

  nije problem sto su obrisani komentari, problem je sto onaj komentar nisu obrisali zbog kojeg su nastali svi ostali komentari koje su obrisali…. znaci nismo svi jednaki…

 12. Realan kaže:

  @Caramba

  Vaš rečnik zagađuje javni prostor koga je portal GradSubotica deo. Nije moja krivica što Vam je znanje, ne samo kultura, na niskom nivou. Nažalost, Srbija je država neobrazovanih divljaka i poluobrazovanog “pristojnog građanstva” koje (anti)sistem stvara kroz kvaziobrazovanje i kvazimedije, prvo komunizmom a sada kapitalizmom. I jedni i drugi uspešno rade na samo jednom; na autodestrukciji. Obrazovne institucije su pod čvrstom kontrolom (anti)sistema dok mediji nisu u potpunosti. Retki su mediji koji se odupiru tome. Mnoge su pripadnici obe kategorije ugasili kao pretnju “napretku” (“Rezultati nikada bolji u istoriji” i ostale izvrnutosti), preostali imaju mali udeo u javnom prostoru, jer ih većina ne vidi kao vrednost.

  Nemam nikakve veze sa vlasnikom(cima) i urednikom(cima) portala (ne znam ni koliko ih je), ali za razliku od “Najposećenijeg subotičkog sajta” GradSubotica ima kvalitetne teme i tekstove. I nezavisniji je od političkih, interesnih i ostalih pritisaka. Koliko će izdržati u borbi divljaka i “pristojnog građanstva” niko ne zna.

 13. Realan kaže:

  @adkersu

  Biblioteke su hramovi (selektivnog) znanja, zabranjeno znanje naći ćete van njih.

 14. Caramba kaže:

  @ Realan

  Najposeceniji Suboticki sajt ti je zabranio pristup i raspalio nogom u straznjicu kao sugavo pseto, pa si sada dosao na Grad Suboticu da se proseravas i siris tvoju intelektualnu sugavost.

 15. Realan kaže:

  @Caramba

  Nije tačno. Retko objavljuju moje komentare i to samo one koji ne diraju u suštinu stvari. (Anti)sistem ne sme da se dira, što je tragično. On mora da opstaje, dok potpuno ne nestane.

  P.S.

  Nazivate me nebuloznim, lupetalom besmislenih parola, nezrelim balavcem, zagađivačem portala, šugavim psetom, proserevačem, intelektualnim šugavcem. I dalje stojim iza reči iz komentara koji počinje sa “Vaš rečnik zagađuje javni prostor”. Pročitajte ga (ukoliko niste). Želim Vam sve najbolje.

 16. Billy Gates kaže:

  Eh ako neko misli da će sredjena fasada i obnovljena čitaonica da zadrži mlade u gradu…Taj se gadno prevario od zidova se ne živi…

OSTAVITE KOMENTAR