Nastavak razvoja Zoološkog vrta Palić

Tokom proleća 2013. u Zoološkom vrtu Palić su započeti radovi na nekoliko objekata za smeštaj životinja i realizaciju obrazovnih programa.

 

Zadovoljavanje životnih potreba životinja u zatočeništvu po evropskim standardima je jedan od osnovnih ciljeva kojima Zoo vrt teži. U ne tako davnoj prošlosti svrha Zoo vrta je bila puko prikazivanje životinja bez previše razmišljanja i brige o njenim potrebama. Ta vremena su prošla i svi savremeni zoo vrtovi se trude da unaprede uslove držanja životinja i obezbede uslove što sličnije onim prirodnim. U zavisnosti od vrste postoje određeni standardi za površine otvorenog, zatvorenog prostora, sigurnosne barijere i klimatske potrebe. Zahvaljujući novim standardima, brojne ugrožene vrste su počele razmnožavanje u zoo vrtovima, čiji se mladunci mogu vratiti u prirodu.

U Zoološkom vrtu Palić, zahvaljujući budžetu Grada Subotice, počeli su radovi na izgradnji nove volijere za belog medveda čime će postojeći prostor biti proširen i poboljšan. Medved će imati prirodnu podlogu na 260m², vegetaciju i preko potreban hlad, dok će posetioci moći videti belog medveda iz drugačijeg ugla.

Kod žirafa su počeli radovi na uređenju spoljašnjeg prostora, zatvorene nadstrešnice i dela za nojeve. Na ovaj način će se ispuniti EEP standardi držanja žirafa i omogućiti njihovo puštanje u spoljašnju volijeru i tokom zime. Nakon adaptacije u žirafarnici će moći živeti 3 odrasle žirafe a postojaće i poseban kompartment za odvajanje ženke sa teletom. Da bi prostor Savane sa terase bio potpuniji, žirafi i zebri će se pridružiti i dva noja koji će dobiti deo zasebnog prostora u volijeri.

 

Osim prostora za držanje životinja velika pažnja se pridaje i uslovima za zooedukaciju te je u novoizgrađen objekta ugrađeno centralno grejanje čime će se omogućiti držanje nastave zimi za preko 40 đaka.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR