Nastavlja se obnova Gradske biblioteke

Cilj je izgradnja kvalitetne biblioteke 21. veka. Obnova zgrade subotičke Gradske biblioteke teče uz finansijsku podršku mađarske Vlade.

Obnova Gradske biblioteke u Subotici i sada traje – kaže Dragan Rokvić. U potpunosti je rešena klizmatizacija i protivpožarna zaštita. Direktor ustanove kaže: „Završena je prva faza izgradnje nove čitaonice i upravo ovih dana počinju radovi na drugoj fazi. Očekujemo da se u narednih nekoliko meseci izgradi nova čitaonica za 21. vek. Takođe, pripremamo ozbiljne projekte za obnovu i revitalizaciju čitavog objekta.”

Zgrada je podignuta 1895. godine po nacrtu Ferenca Rajhla, i tada je bila sedište Nacionalne Kasine, koja je u to vreme važila za središte društveno-kulturnog života. U staro zdanje Gradska biblioteka preseljena je 1950. godine. Sagovornik kaže da bi želeli da zadrže sve što je zamislio graditelj Ferenc Rajhl, ali u isto vreme postoji potreba i za osavremenjavanjem prostora.

U skladu sa zaključkom mađarske Vlade iz početka jula, odobrena je milijarda i 89 miliona forinti za projekte koji su već u toku, kao i za nove projekte u Vojvodini, čulo se u Bajile Tušnadu, u Rumuniji. Među 11 planova nalazi se i obnova Gradske biblioteke u Subotici. „Uvek se moraju uspostaviti prioriteti. Smatram da je među prioritetima uvek važno da se završi ono što je započeto. Da ne ostane na pola, nego da se završeno stavi u funkciju” rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

U skladu sa odlukama mađarske Vlade naredne godine na raspolaganju vojvođanskim Mađarima stajaće 325 miliona, 2021. godine novih 290 miliona forinti.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. croat kaže:

  Moje misljenje je da Subotica mora postati univerzitetski grad u punom smislu, onda ce se svaki dinar u kulturu vratiti. Nama treba mladost i to prevashodno obrazovana. Bez mladih i obrazovanih umiremo dusevno i fizicki. Zvuci kao demagogija koja je vec svakom poznata al to zaista jeste tako. Imamo ekonomski gradjevinski i uciteljski fakultet, dignite VTSS na nivo fakulteta, ponudite na svakom od njih makar jedan program na engleskom jeziku, privucite strance.

 2. Petar kaže:

  Normalno da će mađarska vlada da nam obnavlja biblioteku, neće valjda ovi što sada sede u gradskoj kući i mrdaju usnama dok sriču kada im stigne poruka na telefon.
  Blago Subotici šta je dočekala. A komšijama hvala.

 3. easy58 kaže:

  Sve je to lepo što mađari ulažu u ono što su izgradili mada sad nije njihovo al usput bi mogli naši bar izloge ljudski očistit !!!

OSTAVITE KOMENTAR