Nastavljeni radovi na šetalištu

Radovi na šetalištu na Prozivci koji su startovali u oktobru prošle godine, a koji su zbog zime obustavljeni, nastavljeni su ove sedmice. Na početku šetališta uz ulicu Blaška Rajića su postavljene prve kocke te je formirana pešača staza. Dosadašnja praksa, po kojoj se pešaci u ovoj ulici kreću kolovozom a ne trotoarom je prekinuta, jer je ulica po prvi put dobila stazu celom svojom dužinom.

 

Građevinski radovi na popločanju, ali i na implementaciju planiranog mobilijara će trajati narednih nekoliko nedelja, te se završetak radova očekuje sredinom idućeg meseca. Najveći deo posla nakon popločanja će predstavljati uređene zelenih površina i zelenila koje će zauzeti najveći deo šetališta što se jasno može videti kako na slikama projekta tako i na terenu.

 

Više o projektu možete pročitati na: Subotica dobija novi centar grada!

 

Trenutni izgled

Nakon završetka radova…KOMENTARI

 1. jovan kaže:

  evo je glupost! 😈

 2. Double P kaže:

  Glupost na kvadrat. A u centru grada Muzicka skola se sva raspada. Za renoviranje muzicke skole nema para, a za setalista i bazen ima para. I zasto? Jer na Prozivci zivi velika koncentracija ljudi, pa da dobiju sto vise glasova na izborima. I da Dulici sto lakse prodaju svoje stanove. 😛

 3. pecaroš dragoš kaže:

  svejedno,i dalje je ona crvena zgrada na pogrešnom mestu i bolje bi bilo da je preko puta…

 4. Marko kaže:

  Ekstra!!

 5. tomaa kaže:

  @Double P…bio si i ostao de…l   strasno

 6. igor kaže:

  pogledaj  mesc i hemisku srednju skolu. nasa deca se tamo skoluju a nek im padne malter na glavu svatice relativitet.

 7. milica kaže:

  Bravooo, samo neka se nesto radi u nasem gradu 🙂 pozdrav sa pekama

 8. igor kaže:

  samo da ni je znati iz kojeg legalnog izkopa peska se snabdevaju na gradilistima na prozivci.

 9. Ivica kaže:

  Biće ovo jako lepo kad se završi…moja jedina zamerka je što nije ostavljena mogućnost da se kolovoz proširi…vidim da šetalište iskače više od susednih bankina i parkirališta…i da je barem kolovoz išao tik uz onaj zid za zelenu površinu, i to bi bilo nešto…

 10. stormwatch kaže:

  O ljudi, ajde stanite malo sa glupostima. Prvo, svi znamo da je Prozivka bila crna rupa Subotice, jos u junu 2008. godine tamo je bila ledina i pustara koja je danas neprepoznatljiva. Ajde malo zaboravimo svi politicke konotacije i pogledajmo kako Proizvka izgleda danas, sigurno je mnogo bolje mesto za zivot nego pre pola decenije. Kada uskoro bude postavljen update na Google Earthu za Suboticu moci cete videti drasticnu razliku izmedju 02. maja 2007. i 2012. godine. Zato napred Subotica!

 11. Double P kaže:

  stormwatch

  Da, ali nije Prozivka jedina crna rupa Subotice.

  Dodji u moj kraj, MZ Makova sedmica. Mi nemamo ni vodovod, ni kanalizaciju ni asfalt. Svaki put kada padne veca kisa, kroz ulicu mozes proci samo dzipom ili camcem. U okolini nemamo ni jedan normalan megamarket, pa moramo skroz do Rodica da idemo. I hvala bogu sto su se setili najzad da povezu Majsanki put sa Palickim putem. To smo cekali vec 20 godina. 

  I sad sta je vaznije: glupo setaliste i jos gluplji bazen, ili npr da mi u mom kraju najzad dobijemo infrastrukturu koja dolikuje jednom gradu.

  A sto se tice razlike izmedju 2007 i 2012 imas pravo. Drasticna je.
  2007. smo jos imali jedno pozoriste i jedan super korzo sa svim kaficima i lokalima za svaciji ukus. I fenomenalan nocni zivot.
  2012. nemamo pozoriste, nema vise kafica, ceo Korzo je pust i nocu ostajem kuci jer je ceo grad smor.

 12. Ivica kaže:

  Četiri krupna iskorika je SU napravila u poslednjih 20 godina na polju urbanog i infrastukturnog uređenja grada: rekonstrukcija ulice Dimitrija Tucovića, rekonstrukcija ulice B. Radić, uvođenje kružnih tokova i rekonstrukcija parka na prozivci i ovo šetalište (ne znam da li smem da dodam Partizanskih baza, pošto je to za mene još uvek nedovršen projekat)….kako vidim, nekima je i to puno, dok je mene tačno sramota da je tako malo urađeno za tako dug period…da nam je bar još jedan trg i bulevar negde legao…al ajd…i ovo malo što je urađeno, urađano je u proteklih 4-5 godina…Mada će za mene i ovaj projekat imati smisla tek kada se šetalište spoji sa centrom (ima vezu sa B. Radić, eto, barem nešto…) jer ovako imamo ogromnu rupu, odnosno selendretinu između centra i ovog naselja koje se razvija u jednu modernu urbanu celinu koja će moći uskoro da se pohvali epitetom “grad u gradu”…samo šteta što je radijalac izgubio u ovoj trci (manjak lokala i posl. prostora, nedostatak parking mesta, blatnjavi prilazi do zgrada)

 13. Ivica kaže:

  @Double P, 

  bez uvrede, i tebi i svim stanovnicima Makove, ali to naselje ne dolikuje ni jednom gradu…nastalo je kao divlje i treba da čeka svoj red…Pre 10 godina je bilo ulica u MZ Centar II, MZ Centar III bez asfalta i osnovne komunalne infrastrukture…ne vidim po čemu zaslužuje da dođe na red pre šireg centra grada…

 14. djomla kaže:

  Ivice, u pravu si. Potpuno nepotrebno je isturen deo setalista i suzen kolovoz. Ta tri reda kocaka je visak.

  Deo ulice od Beogradskog puta do Jo Lajoša ima jednu regulacionu liniju gde se pored kolovoza nalazi uzak zeleni pojas na kom je postavljena rasveta. Ta rasveta drži pravac u celoj ulici kao da je lenjirom crtana. Iza rasvete se nalazi biciklistička i pešačka staza. U delu ulice od Jo Lajoša do šetališta i dalje postoji taj zeleni pojas, rasveta, biciklistička i pešačka staza ali su ispred postavljena parkig mesta nakon izgradnje zgrade. Kolovoz je širi sa druge strane. E sad, šetalište dodatno izlazi iz te regulacione linije što je svima koji voze tom ulicom prvi utisak.Pogledajte na prvoj i drugoj slici gde se nalazi rasveta.

  Kada se dovrše radovi, kolovoz će biti dovoljno širok da se dva automobila bez problema mimoiđu ali se stiče utisak da je mogao ostati širi i komotniji. To je bitno jer proširenjem Dragiše Mišovića ova ulica može postati veoma bitna jer jedina ima potencijala da bude “gradska” sve ostale su uske.

  P.S. Ne znama kako stoji u urbanističkom planu…

 15. djomla kaže:

  Double P

  I hvala bogu sto su se setili najzad da povezu Majsanki put sa Palickim putem. To smo cekali vec 20 godina.

  Ovo je Kosta Petrović (između dva rata) crtao dok je Makova sedmica bila put, a ne naselje. Kasnije su pedesetih uradili i plan Prozivke sa ovim setalistem, tako da se na realizaciju ovoga čeka više od pola veka…

 16. Double P kaže:

  Ivice,

  Nema nikakve uvrede, ja znam jako dobro da de jure zivim u gradu, ali de facto zivim u mocvari (mislim sada je mocvara, leti je sahara)

  djomla,

  Hvala na informacijama, ja tu zivim tek 20 god 🙂

  Koliki je haos u ovoj MZ mogu vam ilustrovati kroz moju ulicu (Dj. Ferenca) koja ce se uskoro asfaltirati (NAJZAD). Moja ulica je pre bila u stvari jedan veliki vinograd, pa je vlasnik podelio to na parcele i prodavao ljudima. Bez ikakve konsultacije sa urbanistima. Tako je po urbanistickom planu, svacija parcela u stvari isla do polovine “ulice”, pa je svako mogao da stavi svoju ogradu do polovine ulice (ali hvala bodu niko to nije radio). 10 godina smo se zafrkavali sa urbanistima i mestanima da bi najzad tako kako stvari doveli u red i sada bi uskoro trebali poceti radovi.

 17. stormwatch kaže:

  Double P:

  stormwatch

  Da, ali nije Prozivka jedina crna rupa Subotice.

  Dodji u moj kraj, MZ Makova sedmica. Mi nemamo ni vodovod, ni kanalizaciju ni asfalt. Svaki put kada padne veca kisa, kroz ulicu mozes proci samo dzipom ili camcem. U okolini nemamo ni jedan normalan megamarket, pa moramo skroz do Rodica da idemo. I hvala bogu sto su se setili najzad da povezu Majsanki put sa Palickim putem. To smo cekali vec 20 godina.

  I sad sta je vaznije: glupo setaliste i jos gluplji bazen, ili npr da mi u mom kraju najzad dobijemo infrastrukturu koja dolikuje jednom gradu.

  A sto se tice razlike izmedju 2007 i 2012 imas pravo. Drasticna je.

  2007. smo jos imali jedno pozoriste i jedan super korzo sa svim kaficima i lokalima za svaciji ukus. I fenomenalan nocni zivot.

  2012. nemamo pozoriste, nema vise kafica, ceo Korzo je pust i nocu ostajem kuci jer je ceo grad smor.

  Druze, ja ti izuzetno dobro poznajem celu Suboticu i sve probleme naseg grada. Pre 7 godina radio sam jedan posao kod porodice koja stanuje u ne mogu sad tacno da se setim da li je Slobodana Penezica ili Cavolj, oni imaju kucu mozda 100 metara od kraja ulice. Pitao sam ih zasto su se tu doselili pre tada 25 godina i jednostavno su mi odgovorili – Hteli smo sto dalje od centra i da bude sto jeftinije zemljiste. Pitao sam im da li im je u to vreme odgovaralo blato i nedostatak infrastrukture na sta su oni opet ladno odgovorili – nama ne smeta. E vidis, to “nama ne smeta” je jedan od glavnih razloga zasto se Subotica minimalno civilizuje tokom godina. Nas glas se ne cuje, ovaj grad je od svake vlasti od 1918. bio potpuno marginalizovan a i mi kakvi smo tihi niko nas nije cuo niti shvatao ozbiljno. Kada bi svi gradjani iz tvog dela grada krenuli da se penju na glavu gradonacelniku i menadzerima grada veruj mi da bi rezultati bili itekako vidljivi – bez dosade i upornosti NEMA REZULTATA. Tako je i u mnogo razvijenijim zemljama.

  Sto se tice razlike koju ti vidis izmedju 2007 i 2012. – zaista je previse zalosno da je jedino sto vam nedostaje gomila udimljenih kafica i pozoriste u koje ruku na srce vecina vas nikada nije otisla na predstavu nego ste se zaustavljali na picu u Yu Festu. Subotica izgleda daleko uredjenije i gradskije sada nego pre 5 godina a taj trend treba da se nastavi.

 18. djomla kaže:

  Double P

  citavo naselje i citava naselja su nastala po tom i slicnim principima “samourbanizacije” gde grad nije mesao ruke tamo gde je trebalo, vec je isao linijom manjeg otpora sa ciljem ne zameranja.

  Da se ne ponavljam:

  https://www.gradsubotica.co.rs/bulevari-dobili-kanalizaciju/

  Gde je problem?

  Već neko vreme spremam jedan tekst o “Subotičkom mentalitetu” po kojem postoji opšte prihvaćeno pravilo da je bolje izgraditi kucu na nekoj njivi nego kupiti stan ili kucu u urbanizovanom delu grada (tu spada i Mali Radanovac i Aleksandrovo a ne samo Prozivka i Radijalac)… Na prvi pogled ispadne jeftinije, ali ustvari se placa veca cena, iz mnogo dugih razloga. Nekretnina nikada nece ispatiti sebe, uvek cete imati povecane troskove prevoz u nedostatku GSPa, sve ono sto ljudi na Radijacu obave peske (kupovina, administrativni poslovi u centru, izlazak na kafu, poslovanje… ) vi morate kolima ili taksijem, necete dobiti kanalizaciju za bar 10 godina a pojednini krajevi grada (iza Bajskog puta) ni za 50, a promenice se bar 10 vlasti. Rekreacija i setnja naseljem je luskuz jer nemate ni gde da setate a setaliste ni ne mozete da dobijete jer nije ostavljeno mesto, vrhunac konfornog zivata predstavlja stabilna struja i asfalt, skolu i obdaniste cete cekati i po 100 godina bez preterivanja (na Velikom Radanovcu se o tome prica vec decenijama a deca su vec uveliko odrasla i otputovala) itd…

  I pored svih nedostataka, na 10km od centra, u nekoj nedodjiji, poneko krene da ulaze sredstva, a prvi komsija mu kaze: Dobicemo asfalt sledece godine…

  Kao posledica toga, dobija se grad koji je presirok za ovaj broj stanovnika, jer je broj metar puta, vodovoda, kanalizacije, rasvete, KDSa, gasa, toplane itd… po glavi stanovnika izuzetno veliki, a to za sobom povlači velike troskove na odrzavanju istog, koje plaćaju građani…

  DasHHa je pisao jedan tekst

  https://www.gradsubotica.co.rs/nepozeljna-tradicija/

  Tu se jasno moze videti da u Pancevu imas 1,1m asfalta po glavi stanovnika a u Subotici 2,8. Sto znaci da svako od nas mora da plati 2,8m asfalta i ne samo to vec i svu preostalu infrastrukturu. Skupo.

 19. djomla kaže:

  stormwatch:

  Sto se tice razlike koju ti vidis izmedju 2007 i 2012. – zaista je previse zalosno da je jedino sto vam nedostaje gomila udimljenih kafica i pozoriste u koje ruku na srce vecina vas nikada nije otisla na predstavu nego ste se zaustavljali na picu u Yu Festu. Subotica izgleda daleko uredjenije i gradskije sada nego pre 5 godina a taj trend treba da se nastavi.

  Deluje urbanije Prozivka, industriska zona u Malom Bajmoku i u maloj meri Palic, dok se za centar bas i ne može reci. Žalosno izgleda iako je u medjuvremenu (od te 2007.) Gradska kuca dobila rasvetu, pojedine fasade su se doterale, spomenici osvetlili, Borovo je sredjena, uradjeni su kruzni tokovi… Sve je to anulirano Narodnim pozoristem i zelenom fontanom ali i sa RK Beograd i platoom…

 20. Nucky Thompson kaže:

  Djomla kada pocinju radovi u Dudovoj sumi? Tartan traka za trcanje…etc? pozz!

 21. Ivica kaže:

  @djomla

  sa onim postom si ubo srž suštine…kupiš jeftin plac i narednih 20-30 godina plaćaš cenu zbog toga…

  drugo, opet što si već napisao, nikako mi nije jasno kako se iko ne zapita koliko realno grad košta njegov priključak na kanalizaciju, gasovod i sl…u urbanoj sredini ti na 20 m cevovoda dođe 4-20 i više priključaka, dok u tim razuđenim naseljima jedva 1-2 ili ni toliko (pošto prođe desetine i stotine metara bez i jednog domaćinstva)…možda se neće nekome svideti šta ću sad napisati, ali možda treba uvesti različite cene priključaka za različite gradske zone…pa ono, ako želiš, plati…

  @storm,

  centar danas ne liči ni na šta…mene zaista ne zanimaju kafići, ali fontana, pozorište, RK Beograd koji će postati smetilište, kao i Dom vojske, popločanje koje jako propada itd itd…ali za otatak grada se slažem da je napredovao, što sam već i napisao par postova unazad…

 22. stormwatch kaže:

  @djomla

  Slazem se, samo treba pogledati istini u oci. Pozoriste nije propadalo od 2007. nego od sedamdesetih godina proslog veka a da se pri tome bas nista nije radilo da se to spreci, ista je stvar i sa fontanom, znalo se i ranije za taj moguci problem, ali opet se godinama nista nije radilo na sprecavanju istog.

 23. djomla kaže:

   

  Nucky Thompson:

  Djomla kada pocinju radovi u Dudovoj sumi? Tartan traka za trcanje…etc? pozz!

   

   

  Tačan datum kada će građevinci izaći na teren ne znam. Očekujem da će se to desi u skorije vreme.

 24. djomla kaže:

  Ivice,

  kada bi se uradila decentralizacija grada po mesnim zajednicama, gde svaka mesna zajednica dobija sredstva proporcionalno broju stanovnika koji plaćaju i porez i sve dorpinose kao zaposleni, Prozivka i Radijalac bi tu najbolje prošli. Najveća količina para bi se slila u njihove kase, a oni žive na relativno malim površinama. Bili bi u stanju ne samo šetalište da izgrade, već i mnogo toga još.

  Najgore bi prošla velika i razuđena naselja gde je broj stanovnika koji rade i plaćaju doprinos procentualno manji nego što je prosek u gradu. Ta naselja (Novo selo, Zorka, Peščara itd..) najlošije i stoje sa infrastrukturom.

  Subotica je u jako lošoj poziciji. Bez obzira ko vladao, za godinu, dve, 10 ili 20 vi ćete na svaku vest o bilo čemu pročitati komentar: A kad ćemo mi doći na red za asfalt?

 25. Subot kaže:

  Deluje primamljivo parola o decentralizaciji i pravu da svako troši svoje pare. Zamislite da se ide do kraja sa tom decentralizacijom pa da svako ko ima zarađen novac taj novac sam troši.

  Nikad ne bi bio napravljen metar jedan  trotoara, asfalta, vodovod, kanalizacije … Zagovornici decentralizacije zagovaraju neprincipijelnu decentralizaciju: protive se tome da se novcem raspolaže na nivou države, kažu daj , spusti novac i odlučivanje na niži nivo. Dobro, ajde na pokrajinski nivo. Ne, daj još niže. U redu evo na nivo grada. Ma  daj još dole – na nivo mesne zajednice. I sad će neko reći: šta, kakva mesna zajednica, neče menioni iz asfaltirane ulice koji imaju i vodu i gas i telefon i autobusku liniju …… da odlučuju. Daj ovamo da mi odlučujemo. Onda u ulici  izbije svađa jer oni sa početka ulice imaju drugačiji interes od onih koji su na kraju. Oni sa sunčane strane  ne razimeju one koji gledaju prema severu i tome nema kraja. Znači: neka svako zadrži svoj novac i neka odluči šta će da gradi.

  To je ekstremna decentralizacija i kad se tako radi onda imamo one afričke prizore divljine gde ne postoji ni jedan stub na sred sela na kojem gori seoska silalica.

  Čak i u sredinama totalnog individualizma znaju dase zajednice moraju organizovati i ujedinjavati radi napretka pa se tako ujedinjuje i novac.

  Koncentriše se, stavlja se na gomilu da bi se finansirali važni poslovi. Što je veća gomila veći je i posao.

  Da nije bilo koncentracije kapitala ne bi bilo ni pruga, ni puteva ni aerodroma — pisao je o tome jedan veliki um.

  Ako se ta koncentracija  radi na nivou mesne zajednice – slaba vajda od posla. Već na nivou grada ima vajde.

  I sad može o tome da se drži kongres ali uz koncentraciju sredstava ide KONTROLA raspolaganja, a ona se postiže DECENTRALIZCIJOM, a ona mora da ima u sebi obavezno  princip SOLIDARNOSTI i UZAJAMNOG pomaganja. Mora da postoji sistem STVARANJA novca( razvijena privreda),  SISTEM planiranja poslova (traži aktivnost građana, zainteresovanost,), sistem ODLUČIVANJA ( razvijenu političku infrastrukturu, razna udruženja, klubovi, sekcije, podružnice, setite se šta  sve može da bude u mesnoj zajednici i u gradu gde se ljudi susreću, druže, rade, organizuju od kotlića do tombole za 8. mart pa do gradske skupštine ) SISTEM  K O N T R O L E ( uređena kontrola zakonom gde su ljudi i uplašeni pretnjom snkcija i politička kontrola u vidu opozicije i strah od smenjivosti koji zna da bude opsesivan strah a uz sve to ide i MORALNI zakon koji takođe ljude obuzdava. Nije isti moralni zakon na gusarskom čamcu u vodama Somalije i u liturgijskoj zajednici koja nedeljom dolazi u seosku crkvu lepog švajcarskog sela u  okolini Berna ).

  Neko ko raspolaže zajedničkim novcem mora  da ima u svojoj glavi ozbiljnu prepreku zbog koje ne može nikada da za sebe uzme nešto što pripada drugima. Za početak mora da se stidi od komšija da ga svakog jutra čeka šofer pred kućom da bi ga odvezao do obližnje kancelarije kao da su mu odsečene obe noge. Kad pobedi svoj egoizam  na tom primitivnom nivou onda možemo da idemo dalje.

  Zbog svega što je grubo nabacano tvrdim da  decentralizacija nije srećno rešenje, mora se stavljati na veliku gomilu jer se tako može mnogo uraditi ali treba imati surovu kontrolu.

  To znači da nije mudro reći: NEĆU DASE MEŠAM ! Svako mora da pokaže dovoljno interesa za javnu stvar. Da je pomaže i da je kontroliše. Zbog toga se podnose i neke žrtve počneš da  budeš babroga, prati te glas zajebanog čoveka iz komšiluka, može i deci da bude neprijatno što im roditelji imaju takav imidž u svojoj mikro zajednici ali vremenom kad to postane princip po kojem se svi ponašaju u svojoj sredini dolazimo do toga da su interesi definisani, pravila ponašanja određena, efekti se pojavljuju i počinje napredak.

  U protivnom svako može da stavi svoj novac u svoj džep da se zatvori u svoju kuću da sedne i da okreće pedale da pravi struju a svojoj dinamo mašini i da uživa u individualizmu. Hoće li biti zadovoljan?

 26. igor kaže:

  stormwatch:

  O ljudi, ajde stanite malo sa glupostima. Prvo, svi znamo da je Prozivka bila crna rupa Subotice, jos u junu 2008. godine tamo je bila ledina i pustara koja je danas neprepoznatljiva. Ajde malo zaboravimo svi politicke konotacije i pogledajmo kako Proizvka izgleda danas, sigurno je mnogo bolje mesto za zivot nego pre pola decenije. Kada uskoro bude postavljen update na Google Earthu za Suboticu moci cete videti drasticnu razliku izmedju 02. maja 2007. i 2012. godine. Zato napred Subotica!

  sto se tice prozivke 30 godina sam tamo ziveo ledao kako se ruse kuce grade zgrade skola obdaniste asvatira tamo pre 30 godina nije bilo asvalta. kafilurija se osecala leti nedeljom navijanje sa stadiona seculo.ima ogromnih promena nije to bila crna rupa nego mocvara. to sto bi trebalo jos resit izgradit jednu ambulantu i reku govana zatvorit. u mz pescara za cetri gonine jednoj ulici je presvucen asvalt. u predhonom godinama su se vodovodne cevi potavljale i prevezivale da nebi dolazilo do slepih krakova i samim tim do ustajale vode pogone za ramnozavanje bakterija. neko je razmisljao i o takvim prioritetima. a sad ce ponovo podzemne vode pa prelije u 50m bunare pa zagadi. naravno i sa fekalijama pa busi bunar 100 m pa zagadi a blizu je izvoriste 500/1000 m .a posle ove kozmetike grada ostace novaca i za zivotno neophodne radove pitem se.spolja lepo iz unutra trulo sa crvicima.asvalti sa puno jama.zeleni pojas isped kuca pun kamenja sipki i raznih zamki.smece oko pruga. zeljeznicka stanica kod poste 2 meter opusaka.itd

 27. Ivica kaže:

  @Subot,

  Lepo si ovo napisao i slažem sa 99% toga…

  Takođe, da li si primetio kakva je većina komentara na ovom forumu?…Šta god da se radi u gradu, a da je od javnog značaja, uvek određen broj pita ‘a gde je moj asfalt??!!’….možda sam utopiosta, ali ja i dalje želim da verujem da smo ipak u većini mi koji želimo dobro svom gradu i svima koji žive u njemu i ni u jednom projektu ne tražim svoj lični interes…a ako je nešto od javnog značaja, znači da svaki stanovnik ima jedan mali delić svog interesa u tom projektu…

  Što se tiče decentralizacije, ja nisam za potpunu decentralizaciju, a pogotovo ne na nivou MZ…kao što je već djomla rekao, svega nekoliko MZ bi držalo 90% budžeta, dok bi su ostale imale na raspolaganju daleko manje nego što imaju sada…

  Ja sam više za neku fer borbu za dobijanje sredstava za projekte koji su mesnog karaktera, tj. korist od njih imaju samo stanovnici iste…Tu ne ubrajam magistralne, regionalne i mnoge druge značajnije puteve, gasovode, toplovode i sl….Znači, ako želiš da se dovuče neki komunalni priključak do domaćinstava 10 km udaljenih od centra, odnosno nekoliko km od najbližeg kolektora, prvo napravi studiju, pa finansijku konstrukciju, pa opravdanost projekta i lepo konkuriši…e onda dolazimo do onoga što sam već rekao, svako bi voleo da ostvaruje svoj interes i to, u ovim slučajevima, po neekonomskoj ceni…prvo si tri puta jeftinije platio plac, građ dozvozvolu nisi nikada ni imao već sad za smešne pare legalizovao objekat i sad još želiš da isto po neekonomskoj ceni uradiš sve priključke + asfalt…pa ti onda onda radiš od tuđeg novca, zar ne? Tvoje priključke najvećim delom plaćaju ovi iz centra i urbanih delova grada, zar ne? E onda ovako, lepo MZ prikupi dovoljno priključaka kako bi opravdala projekat…izračuna se vrednost i ispadne da je tri puta skuplji nego u nekoj gradskoj MZ…e onda lepo, da budemo fer, priključak ovde bude duplo skuplji, a još onu jednu trećinu snosi grad, i rešen problem….na taj način onda i ovim urbanim MZ ostaje više novca za neke njihove projekte…

  Isto tako možemo svi mi, koji odavno imamo svu infrastrukturu, da vičemo zašto nemam optički kabel, zašto nemam uzemljene el. vododove, e pa zato što moramo asfaltirati one vaše ulice!! I onda tako u krug.. I sad neka kaže neko da nisam u pravu!!

 28. igor kaže:

  NEKAKO JE MOZDA BITNIJE DA SE MOZE LJUTSI DOCI CO SVOJE KUCE BZ DA SE OSTETE VOZILA ILI DA MORA PRODAT AUTO I KUPIM TRAKTOR DA BI DOSAO DO KUCE DA HITNA POMOC BILO KAD MOZE DA DODJE DO GRADJANA NEGO NEKIMA SETALISTA ILI KUPALISTA. DA MOGU DA ZATVORIM SEPTICKU KOJA MI JE DRUGA U DVORISTU A POSLE MOGU DA NAPUSTIM KUCU JER NEMA USLOVA ZA UPOTEBU KUCE. U BUNAR MI JE OK ALI JE KOMSIJI RELILA SEPTICKA U SAHTU I MATICNU CEV A UZORKOVANJE KOSTA 9000 DIN TE NIJE BAS VODA ZA UPOTEBU. TE U TO SLUCAJU AKO NEKO KAZE DA MU JE BAZEN SETALISTE POZORISTE PARKOVI BITNIJI NEGO DA GRADJANI KOJI NEMAJU OSNOVNE SANITARNE USLOVE ZA ZIVOT. ONDA CU ORGANIZOVAT ISPUMPAT SEPTICKU U BURADI I SVAKI PUT CU NA NOVE INVESTICIJE IZLITI.

 29. miXa kaže:

  igor:

  NEKAKO JE MOZDA BITNIJE DA SE MOZE LJUTSI DOCI CO SVOJE KUCE BZ DA SE OSTETE VOZILA ILI DA MORA PRODAT AUTO I KUPIM TRAKTOR DA BI DOSAO DO KUCE DA HITNA POMOC BILO KAD MOZE DA DODJE DO GRADJANA NEGO NEKIMA SETALISTA ILI KUPALISTA. DA MOGU DA ZATVORIM SEPTICKU KOJA MI JE DRUGA U DVORISTU A POSLE MOGU DA NAPUSTIM KUCU JER NEMA USLOVA ZA UPOTEBU KUCE. U BUNAR MI JE OK ALI JE KOMSIJI RELILA SEPTICKA U SAHTU I MATICNU CEV A UZORKOVANJE KOSTA 9000 DIN TE NIJE BAS VODA ZA UPOTEBU. TE U TO SLUCAJU AKO NEKO KAZE DA MU JE BAZEN SETALISTE POZORISTE PARKOVI BITNIJI NEGO DA GRADJANI KOJI NEMAJU OSNOVNE SANITARNE USLOVE ZA ZIVOT. ONDA CU ORGANIZOVAT ISPUMPAT SEPTICKU U BURADI I SVAKI PUT CU NA NOVE INVESTICIJE IZLITI.

  Ja se stvarno izvinjavam. Ne zelim da vredjam, ali stvarno ne mogu da procitam ovu poruku kako treba. Nedostaju joj tacke, zarezi, mala slova… tj. pravopis… Ne ocekujem knjizevno delo, vec samo malo osnovne pismenosti. Opet da naglasim, nije mi cilj vredjanje.

 30. miXa kaže:

  Ivica:

  @Subot,

  Lepo si ovo napisao i slažem sa 99% toga…

  Takođe, da li si primetio kakva je većina komentara na ovom forumu?…Šta god da se radi u gradu, a da je od javnog značaja, uvek određen broj pita ‘a gde je moj asfalt??!!’….možda sam utopiosta, ali ja i dalje želim da verujem da smo ipak u većini mi koji želimo dobro svom gradu i svima koji žive u njemu i ni u jednom projektu ne tražim svoj lični interes…a ako je nešto od javnog značaja, znači da svaki stanovnik ima jedan mali delić svog interesa u tom projektu…

  Što se tiče decentralizacije, ja nisam za potpunu decentralizaciju, a pogotovo ne na nivou MZ…kao što je već djomla rekao, svega nekoliko MZ bi držalo 90% budžeta, dok bi su ostale imale na raspolaganju daleko manje nego što imaju sada…

  Ja sam više za neku fer borbu za dobijanje sredstava za projekte koji su mesnog karaktera, tj. korist od njih imaju samo stanovnici iste…Tu ne ubrajam magistralne, regionalne i mnoge druge značajnije puteve, gasovode, toplovode i sl….Znači, ako želiš da se dovuče neki komunalni priključak do domaćinstava 10 km udaljenih od centra, odnosno nekoliko km od najbližeg kolektora, prvo napravi studiju, pa finansijku konstrukciju, pa opravdanost projekta i lepo konkuriši…e onda dolazimo do onoga što sam već rekao, svako bi voleo da ostvaruje svoj interes i to, u ovim slučajevima, po neekonomskoj ceni…prvo si tri puta jeftinije platio plac, građ dozvozvolu nisi nikada ni imao već sad za smešne pare legalizovao objekat i sad još želiš da isto po neekonomskoj ceni uradiš sve priključke + asfalt…pa ti onda onda radiš od tuđeg novca, zar ne? Tvoje priključke najvećim delom plaćaju ovi iz centra i urbanih delova grada, zar ne? E onda ovako, lepo MZ prikupi dovoljno priključaka kako bi opravdala projekat…izračuna se vrednost i ispadne da je tri puta skuplji nego u nekoj gradskoj MZ…e onda lepo, da budemo fer, priključak ovde bude duplo skuplji, a još onu jednu trećinu snosi grad, i rešen problem….na taj način onda i ovim urbanim MZ ostaje više novca za neke njihove projekte…

   

  Isto tako možemo svi mi, koji odavno imamo svu infrastrukturu, da vičemo zašto nemam optički kabel, zašto nemam uzemljene el. vododove, e pa zato što moramo asfaltirati one vaše ulice!! I onda tako u krug.. I sad neka kaže neko da nisam u pravu!!

  Bravo Ivice!!! Ako ikada budes zeleo da se kandidujes za neku gradsku funkciju, imas moj glas.

 31. Ivica kaže:

  @miXa

  hvala…

  a za kandidaturu nema šanse…iako sam pre jedno 7-8 godina razmišljao, onako čisto iz razonode, da uđem u politiku, jako sam se brzo predomislio…Ukratko, svako ko je inovativan i ima ideju koja se kosi sa osnovnim načelima partije (nebitno koje), odmah je suspendovan…jedna osoba ne može ništa da promeni 😐 …naš sistem je čvrsto utemeljen i nepromenljiv…možeš da se držiš pravila igre ako želiš nešto da postigneš, ako ne, onda nema šta tu da tražiš…

 32. igor kaže:

  miXa:

  Ja se stvarno izvinjavam. Ne zelim da vredjam, ali stvarno ne mogu da procitam ovu poruku kako treba. Nedostaju joj tacke, zarezi, mala slova… tj. pravopis… Ne ocekujem knjizevno delo, vec samo malo osnovne pismenosti. Opet da naglasim, nije mi cilj vredjanje.

  OK. Stavnjaću tačke, zareze, velika slova.

 33. adkersu kaže:

  OK. STAVLJAJ!!!

 34. gordana kaže:

  Bilo kako bilo,mišljenja su različita…uvek je nekom nešto prioritet a meni je uvek drago kada se radi nešto na dobrobit i ulepšavanje grada….Bolje bilo kakva investicija nego da pare nestaju iz budžeta za ličnu potrebu naših glavaša!

  Zato bolje da se ne žalimo već da se trudimo da takvo nešto očuvamo našom ličnom svešću o neuništavanju…Održimo sav taj trud godinama lepim,čistim i urednim

  Hvala

OSTAVITE KOMENTAR