Nastavnica „pretukla“ nemirno dete

Na svečanosti u Gradskoj kući povodom završetka projekta „Partnerstvom protiv nasilja“  u kojem učestvuje OŠ „Ivan Milutinović“,  učiteljica je revoltirana ponašanjem nemirnog deteta „počela je da vuče i da udara dete nanoseći mu vidne povrede na vratu i uvetu“, navodi otac maloletnog deteta D.N. Ovaj osnovac je poznat u školi kao izuzetno nemirno dete zbog čega je više puta kažnjavan.

 

Slučaj istražuje policija, a i u samoj školi preduzimaju se sve zakonske radnje kako bi se utvrdilo šta se zapravo desilo. Nakon završetka predviđenih procedura utvrdiće se detalji i tačna odgovornost aktera ovog događaja.

 KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Ako, ako

 2. shtrokavi kaže:

  Batina je iz raja izasla.

 3. Walker kaže:

  bila ja tamo i ne sećam se incidenta

 4. Anonimni kaže:

  i treba danasnja deca su katastrofa,to u nase vreme nije bilo ko sada sta se desava,a ona nije kriva nego roditelji,sto su tako dete vaspitali.

 5. Unit kaže:

  Trebalo je roditelja nasamarati.. Eto.. I to bi mogli da rade komunalni policajci! 🙂

 6. Aleksandar kaže:

  Napisali ste „Partnerstvom protiv naselja“.  😮

 7. Subotica-moj-grad kaže:

  IZMISLJOTINA jer je dete udaljeno na razgovor, a potom prijavilo nasilje iz revolta pokazujuci stare modrice… Svi navodi ce se ispitati! Nadam se u pravom smeru… A potom, neka inicijator ove hajke snosi posledice koje mogu da budu ozbiljnog karaktera po dete i roditelje koji podrzavaju lazi, te sve ostale koji su pomenuti dogadjaj prenosili i plasirali u medije u karakteru spletiki i navoda „ostecene“ strane. Podrska prosvetnim radnicima! Gde su njihova prava da ocuvaju svoj integritet kao intelektualci? Necu da sporim da postoje ekstremni slucajevi, ali ne postoji sfera u kojima ih nema. U ovom slucaju ga NEMA!

 8. nesvrstan kaže:

  Da li smatrate da je u redu da Vas službenik  u banci fizički (bankar! – ne obezbeđenje!) fizički maltretira zato što Vas roditelji nisu vaspitali i nisu Vam rekli da se morate držati nekog reda?

  Za takve situacije postoje odgovorne osobe i to što među nama još uvek postoje generacije koje su bile ponižavane, maltretiran, tučene… koje su klečale na kukurizma… to nikako ne znači da se takve metode i danas smeju primenjivati!

  Uostalom, moj deda, pa i Vaš (svi Vi koji ste dobili batine u školi nekada davno…)  je verovatno imao poljski WC – pa Vas sad pitam da li i to da podržimo? Jer i to je „pozitivno“ uticalo na formiranje osoba kojima , na primer, ne smeta kad na benzinskoj pumpi naiđu na čučavac!

  Ovim glupim primerom samo želim da iskažem svoje mišljenje o glupim porukama!

  Mogla je legalno ta nastavnica da napiše izveštaj i određenu prijavu za ponašanje tog deteta i tad ali i do tad, pa neka to dalje razmatra psihološka, pedagoška služba ili direktor, roditelji, komisije… hvala bogu razne opcije postoje.

  Sad će neko pametan da se seti pa da kaže da se time ništa ne postiže! E sa tim se slažem ali imam odgovor – ne postiže se zato što smo svi mi dozvolili da se izmišljaju radna mesta za partijske kadrove koji ništa ne rade a plaćamo ih svi mi iz budžeta odnosno iz naših poreza! Bar mi koji plaćamo porez! Vi koji ne plaćate nemate pravo ništa više da kažete!  ;))))

  Da li nastavnici smeju da tuku đake?   – NE

  Da li đaci smeju da tuku nastavnike?   – NE

  Da li imamo problem sa nedostatkom vrednosti i poštovanja kod učenika? – DA 

  Da li imamo problem sa nedostatkom prosvetnog, pedagoškog, kulturološkog… „vaspitanja“ ili obrazovanja nastavnika (sve više svakog dana)?   –  DA 

  Postoji rešenje za sve; i za đake i za nastavnike – postoje specijalne škole za decu koja iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da prate nastavu na potrebnom nivou ili nisu u mogućnosti da kontrolišu svoje vladanje i navike;
  a isto tako postoje i specijalne institucije za sve odrasle osobe kojima živci nisu onakvi kakvi bi trebali biti kod svesnih osoba koje poštuju pravila.

  Najiskrenije molim one koji bi postavili neki primitivan odgovor da to ipak ne urade.

  Hvala unapred

 9. nesvrstan kaže:

  @Subotica-moj-grad

  Ovaj komentar ste postavili u toku mog pisanja…
  Ako se to ispostavi kao tačno… onda „sve džabe ovo što sam Vam pis`o“!

  Ipak ostajem pri svojim tvrdnjama i samo da dodam , da me ne biste pogrešno razumeli, nisu ni svi nastavnici isti niti su svi đaci isti. Ali za sve važe ista pravila!

 10. gost kaže:

  Netrebaju nama specijalne skole nego sibe pored table pa dlan ispred profe i sto veci incident deblja batina ko tom sojer, dok je tako bilo ljudi su bili bolji posteniji i plasili su se necega. Danas nove generacije se neplase nicega ni zakona ni boga. Profesori/nastavnici vrlo cesto provode vise vremena sa decom nego njihovi roditelji jer roditelji rade i po 12 sati (obicno su deca koja su takva iz takvih porodica gde se nevodi briga o njima i nedostaje im paznje i ljubavi i para naravno)

 11. nesvrstan kaže:

  @gost

  Vi ništa niste pročitali!  ;)))

  Šalu na stranu – neću da Vas pitam za godine, ali pretpostavimo da su te dlanove pružali Vaši roditelji, dede, babe…

  Da li je u njihovo vreme bilo lopova? Da li je bilo ubica? Da li je bilo silovanja? Da li su sveštenici zavlačili ruke pod suknje i šorceve dečaka? Da li je bilo piromana? Da li je bilo pljački grobova? Da li je bilo bilo šta što Vam padne na pamet a u narodu se smatra lošim?

  NIJE BILO! – potpuno ste u pravu, taj sistem je jedini valjao, m gamoramo ponovo uvesti i sve će opet biti idealno kao tad!

  Hmmm… čekajte malo! Sad sam se nešto zbunio!?!?!?!
  Da li je stvarno tako?!

  Hej! Idem da išamaram onog komšijinog malog što stalno trči po dvorištu zgrade!
  Sigurno će me njegova mama posle te vaspitne mere pozvati na kafu i kolače!
  Pa ipak ću im pomoći u onome za šta nisu imali vremena od trenutka kad se „to“
  rodilo pa do danas!

 12. Anonimni kaže:

  koji si ti davitelj,nesvrstani

 13. daca kaže:

  Nedostatak vaspitanja je ocigledan,po prici roditelja on zaista jeste nemiran decak.Nisu rekli da li je nastavnica vec podnosila prituzbe na racun tog deteta i negovih roditelja tako da slucaj nije kompletan,pa ne moze da se da ni objektivno misljenje.Ako je podnosila prituzbe,a pri tom nije nista uradjeno po tom pitanju,ne krivim nastavnicu uopste,jer zaista ima tako bezobrazne dece da idu iz krajnosti u krajnost.Retko koja prituzba ima pozitivan rezultat danas jer se po skolama uglavnom ne obraca paznja na takve stvari sve dok slucaj ne poprimi extremni znacaj tipa:“tuceni nastavnici ili tuceni ucenici“.Znam samo jedno dok su me vukli za usi u skoli i dok sam dobijala packe od uciteljice Jelisavete bila sam mirna kao bubica.Znala sam sta smem sta ne smem,ali danas je sve relativno.E sad ako je zaista onako pretukla dete e to vec nije u redu.Trebala ga je jednostavno udaljiti sa manifestacije i pozvati roditelje u istom trenutku.Ali ako je imao vec te povrede i kako kazu da laze,ja bih potegla pitanje odakle su mu te povrede pa bih tuzila iste te roditelje za klevetu.No videce se ko je laza a ko otac lazi,treba vremena da se ustanovi ko je kriv.

 14. daca kaže:

  Slazem se gosp.nesvrstanim,ali treba imati na umu da je nakad potrebna po neka vaspitna,cisto da mu se docara radost odrastanja.Ne treba biti objektivan po ovom pitanju.Treba sagledati sve cinjenice pa donositi zakljucke.U ostalom treba napraviti razliku izmedju nemirnog deteta, bezobraznog, ili hipreaktivnog.Za sve ima resenje.Za hipreaktivnost postoje lekovi za nameirnog packe a za bezobraznog ima disciplinska pa iskljucenje iz skole.Ne bih da sudim unapred.Ako je zaista onako kao sto kazu nije u redu da tako divljacki istuce decaka.Ali ako je dete krivo ili nosi povrede od ranije kako sam procitala u nekom postu,ja licno bih znala sta bi radila.Popili bi tuzbu i platili bi ko Grcka.

 15. Vujo kaže:

  @ Nesvrstan

  Vidim da ste upoznati sa tematikom i problemima u osnovnim skolama.

  Sada samo da Vam predocim par propusta:

  Dete ne moze biti izbaceno iz skole osim ako roditelj iskljucivo ne insistira na tome.
  Istina je da nastavnik/ucitelj moze da napise gomilu izvestaja ali ne postoji ni jedna kazna koja bi ga zaista bolela (neka deca ukore nose kao prvoborci ordenje)
  Nastavnik se odmah sankcionise kad udari dete i to je uredu, ali dete kad udari nastavnika nemoze biti izbaceno iz skole nego se predmet predaje miliciji i centru za socijalni rad. Dok predmet ne bude ispitan i kazna izrecena dete komotno moe da zavrsi osnovnu skolu.
  Dete ne moze da padne razred od 1 do 4 osim ako reditelj takodje ne insistira na tome.
  Ako rodietlja boli uvo za ponasanje svoga deteta  ucitelj moze da dubi na trepavicama i nista se nece dogoditi. (A jako puno roditelja bas briga kako im se deca ponasaju)
  U skoli postoji pojacana pedagosko psiholoska pratnja ucenika, ali sa 1 pedagogom i jednim psihologom na 800 ucenika pogledajte koliko te pratnja moze biti efikasna, a ako ne postoji podrska porodice onda je sve dzabe.

  Molim Vas da mi napisete sta ostaje nastavnicima od kazni i sankcija koje mogu primeniti u takvim situacijama.

  PS: Davati 1 za ponasanje nije pedagoski, a nahuskati ostalu decu protiv jednog deteta je mobing i takodje je zakonom zabranjen.

 16. loonie kaže:

  Odakle poceti promene u vaspitanju? Valjda od roditelja od kojih dobijamo prvu percepciju onoga sto je dobro i lose… Ocito su danasnji roditelji propali po tom pitanju… Sta je tome uzrok? Da li su sve ove godine hajke za prezivljavanjem i golom egzistencijom da bi se detetu pruzilo ono sto ga odvaja od „popularne“ grupe vrsnjaka koji postavljaju nove standarde u skolama, i na koje se gleda kao na uzore i ideale u tim osetljivim godinama, a pri tom procesu se gube vise vrednosti poput prijateljstva, jer dete nema stvarnu sliku kako roditelj i na koji nacin udovoljava sve vecim prohtevima sad vec monstruoznog deteta… Deca ( vec i ona iz nizih razreda osnovne skole) izlaze u nocni zivot daleko posle vremena koje bi bilo normalno za njihov uzrast, pruzeno im je sve moguce s materijalne strane, a ona duhovna je ostala prazna; deca su izivljena i prazna, i nije cudo sto posezu za novim i novim vidovima zabave, i kao sto je evidentno, cak i nastrane poput nasilja, narkomanije i sl.

 17. daca kaže:

  @Vujo       Nije istina da dete ne moze biti iskljuceno iz skole,postoji komisija koja u koliko zakljuci da je dete agresivno i opasno po drugu decu i nastavnike,automatski moze i ima ovlastenje da iskljuci dete iz skole.Bez obzira koliko se to ne dopada roditeljima.Jer su u tu istu disciplinsku komisiju ukljuceni i socijalni radnici na poziv skole.Ima leka i za takvu decu samo sto malo duze traje proces,ali je bitno da napomenem da je dete suspendovano dok se proces ne zavrsi.Ukoliko se ustanovi da je do nastavnika ili nastavnice automatski dobijaju otkaz i nemogucnost da se zaposle u drugoj skoli,ali ako se dokaze da je dete u pitanju,dajuci svoj sud i psiholog i pedagog a u nekim slucajevima i psihijatar,dete biva iskljuceno iz daljeg skolovanja i poslato da po zakonu zavrsi skolu u specijalnoj ustanovi namenjenoj za takvu decu.

 18. Anonimni kaže:

  Da li je stvarno potrebno da se po ko zna koji put ponovi činjenica:

  KRIV JE SISTEM ZA SVE!

  Za to što su disciplinske mere takve kakve su i očigledno ne valjaju već godinama – neko mora da snosi odgovornost ! Nisu se zakoni sami napisali, neko je potpisan na dnu papira, pa nek sad ponovo zagreje stolicu i ispravi greške i rupe u tim procedurama.

  Da li je bolje ostaviti sve propise takvim kakvi su sad i svake godine ili svakog sledećeg dana se možemo boriti sa vetrenjačama i pravdati sami svoju nesposobnost ili nemogućnost ispravnog postupanja time što su propisi loši ili
  je bolje izmeniti te propise tako da stvarno budu nešto čime će se svi rukovoditi?

  Iako ovo što ću napisati širi temu van započetih okvira, ali bih Vas ipak podsetio ukoliko ste zaboravili, a mnogi možda nisu ni znali:

  (neću pisati detalje o kome se radi bez obzira što je sve već poznato i dostupno na mnogobrojnim internet stranama…)

  –  profesor fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi na prozivci 90-tih godina udaljen sa radnog mesta zbog pritužbi devojčica da ih je „nedolično“ dodirivao tokom časova i za vreme odmora – danas direktor visoke obrazovne ustanove

  –  profesor biologije, koji prema svojim rečima svakog dana gleda direktno u sunce radi podmlađivanja i koga su , takođe prema njegovim tvrdnjama iza kojih i danas stoji, oteli vanzemaljci – i dalje je na istom radnom mestu i uči neku našu decu

  – profesor hemije koji je sa više generacija jedne srednje škole velike odmore provodio pored železničke pruge uz konzumaciju lakih narkotika – možda je još uvek tamo, ne znam, ali nikada sankcionisan

  –  profesorica istorije u jednoj našoj „prestižnoj“ srednjoj školi se na svakoj maturskoj proslavi toliko napije da ne zna ni ko je , ni šta radi, ni sa kim to radi, 
  a sve generacije te škole se slažu u istom da je više nego jednom u sličnom stanju bila i na svojm časovima – nikada sankcionisana, još uvek predaje

  – profesor srpskog jezika, u istoj „prestižnoj“ srednjoj školi, na maturskoj ekskurziji u Italiji predao najlon kesu punu dađkih pasoša „nekome“ u hotelu i naprasno zaboravio da ih je baš ON LIČNO predao jer se pstavilo pitanje odgovornosti kad su svi shvatili da su isti pasoši nestali! odnosno da su ukradeni! da ne pričamo da su sva deca tih dana bila puštena da se kreću po stranoj državi bez ikakvih dokumenata kod sebe jer se do polaska kući uopšte nije ni znalo da su pasoši ukradeni. – dotični nikada nije prozvan na odgovornost u školi, još uvek predaje i vodi decu na ekskurzije

  – grupa profesora u istoj „prestižnoj“ srednjoj školi, na istoj maturskoj ekskurziji, u dogovoru sa direktorom škole su međusobno podelili „višak“ novca koji se stvorio kada besplatna mesta nisu ustupili deci sa lošijim materijalnim stanjem nego su sva mesta za ekskurziju naplatili od svih koji su išli, pa su ipak iskoristili bonuse i za sebe sadržali novac. Ovo ne pričam napamet, SUP je uključen u sve , sve je dokazano ali … – do danas niko nije sankcionisan

  – …

  Da li da nabrajam dalje?

  Da li OVI ljudi zaslužuju da im se opravdaju postupci i da im se ubuduće da blagoslov da fizički kažnjavaju decu?

 19. Grk kaže:

  Daca za predsednika!, ti Daco kao da nista u zivotu ne radis, samo po forumima i to romani.

 20. Anonimni kaže:

  Nista mu ne fali.

 21. profesorka kaže:

  Bravo za zapazanja!

  Medjutim, baratate, narocito novinari, sa polusitinama.Sve dok se istraga ne zavrsi, necemo biti sigurni sta se dogodilo. A mozda ni tada. Profesorka (ona nije nastavnica) jedan je od najboljih prosvetnih radnika u toj skoli (stroga i pravedna). Nazivaju je sada rasistom i kojekakvim imenima,sto je nemoguce jer su oboje iste veroispovesti….Dete se NE SME udariti cak i ako je doslo do kulminacije profesorkinog strpljenja. Ako je to uradila,pretpostavljam da ce snositi sankcije. Medjutim, kako je moguće da dete koje je peti razred od početka svog školovanja pravi disciplinske prekršaje u školi, deca iz tog razreda su u strahu od njega, tera decu da kradu po kioscima, nosi veliki nož u školu, maltretira decu, pretukao je jednu devojcicu iz  svog razreda itd.Ako se zna da je rastao u vreme dok mu je otac robijao (kažu za ubistvo), da je vaspitno zapušten, da nije socijalno integrisan (školi je to nemoguće postići ako nema podršku roditelja i socijalne sredine), postavlja se pitanje da li je pravedno da škola, učenici i nastavnici trpe preko mere. Sada ce škola pokrenuti disciplinske postupke, reagovaće romska zajednica i policija, mozda će i sud imati posla. Mišljenja sam da bi Centar za socijalni rad trebalo da reaguje i proveri koliko su ti roditelji podobni za odgajanje dece, ako nisu, postoje mere.Nije korektno da škola i nastavnici dolaze na stub srama sve dok se ne završi postupak…..

 22. daca kaže:

  Grk:

  Daca za predsednika!, ti Daco kao da nista u zivotu ne radis, samo po forumima i to romani.

   

  Pa sta cu takvo mi je radno vreme. Zao mi je sto i ti ne mozes da osetis cari dobrog posla i da uzivas kao ja. 😆 A da znas da ti to uopste nije losa ideja mozda bi nam bilo bolje. Nije mozda nego sigurno!!!!! :mrgreen: Udjem jednom dva puta ali kazem vise korisnoga nego ti za ceo dan. Kao sto ti zalazis u svaku temu.ja komentarisem samo ono sto me zanima i od cega cu u buducnosti imati koristi!A uostalom ovo je otvoren sajt za sve dobronamerne ljude. I ako nisi primetio onaj post iznad tvoga nije moj. Ja se podpisem na svaki post.

 23. daca kaže:

  A sto tebe mrzi da citas ili mislis da se ovakva tema moze propratiti sa dve reci,to je tvoj problem.Ja mislim posto imam skolarce da je ovo dobra tema da se MI koji imamo decu malo pozabavimo nasilnistvom nastavnika i nase dece.Jer koliko banalno zvucalo nasa zlatna deca i te kako znaju da vade mast nastavnicima u skoli.Ja licno nisam imala takva iskustva jer verovali ili ne imam dobru decu.ZA SAD!!!!Ali imam prijatelje koji jedva na kraj izlaze sa decom.

 24. Grk kaže:

  daca:

  Grk:

  Daca za predsednika!, ti Daco kao da nista u zivotu ne radis, samo po forumima i to romani.

  Pa sta cu takvo mi je radno vreme. Zao mi je sto i ti ne mozes da osetis cari dobrog posla i da uzivas kao ja. :lol: A da znas da ti to uopste nije losa ideja mozda bi nam bilo bolje. Nije mozda nego sigurno!!!!! :mrgreen: Udjem jednom dva puta ali kazem vise korisnoga nego ti za ceo dan. Kao sto ti zalazis u svaku temu.ja komentarisem samo ono sto me zanima i od cega cu u buducnosti imati koristi!A uostalom ovo je otvoren sajt za sve dobronamerne ljude. I ako nisi primetio onaj post iznad tvoga nije moj. Ja se podpisem na svaki post.

  Oki doki 😉

 25. Psihić kaže:

  Ovde bi jako dobro leglo da neko napravi profil porodice iz koje je taj učenik o kojem se govori. Kad bi neko pokazao kakva je mentalna i psihološka  struktura tog oca koji je odmah otrčao da traži televiziju i medijsku pravdu. Kad bi majka  smela da se ispovedi kako joj je pod rukom tog supruga. Tek onda da razglabamo o nastavnici da li je ako je uopšte počinila to delo.

  Zašto joj ovde stavljamo so na ranu kao da je njoj lako. Učeniku inače baš ništa ne fali. Videćete  šta će od njega biti kad još malo ojača i kad ga otac svojom „zaštitom“ okurraži.

 26. Anonimni kaže:

  Videliste izjavu roditelja na Yu eko TV, otac prvi utisak?
  Polu divljak, jadna zena, po obicaju, nesme nista, stace!
  Dete? predpostavka? nemirno, nevaspitano deriste.

 27. Sladjana kaže:

  Drzi se koleginice, svi smo uz tebe. Znamo te godinama, odlicna si u svom poslu.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: