Nastradali Tibor nije imao porodicu

Telo Tibora S. (22) iz Subotice, štićenika Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, bilo je potpuno ugljenisano posle požara u njegovoj sobi.

Prizor na mestu nesreće bio je stravičan.
– Nesrećni mladić je u potpunosti izgoreo. Koža mu je izgorela, ostali su samo duboki mišići i kosti – kaže naš izvor blizak istrazi, koji je potvrdio da će Tibora sahraniti Dom i Centar za socijalni rad.

tibor

Deset godina u domu

Zoran Arbutina, direktor Doma u Veterniku, kaže da izveštaj sa obdukcije još nije dostavljen ovoj ustanovi.
– Naš štićenik nema porodicu. Od rođenja, njegovi roditelji su nepoznati. Ceo svoj život proveo je po domovima. Kod nas je više od deset godina, a pre nas je bio u drugim domovima – kaže Arbutina.

– On je kod nas stigao sa kategorizacijom umerene metalne ometenosti. Imao je određenu prostornu i vremensku orijentaciju, ali imao je i izvesne poremećaje, koji su se prvenstveno manifestovali u njegovoj nesposobnosti da se na duže vreme uklopi s drugim korisnicima. Umeo je da napusti ustanovu i luta po gradu, uglavnom po jedan dan, da bi se nakon toga javljao policiji ili se sam vraćao – objašnjava Arbutina.

Direktor negira navode da je štićenik bio kažnjen i zatvoren u sobu u kojoj je nastradao.

– Tibor nije bio u toj prostoriji, već u četvorokrevetnoj sobi. U trenutku izbijanja požara bio je sam u sobi, okružen dušecima na krevetima i pretpostavlja se da je cigareta izazvala požar. Sobe za kažnjavanje ne postoje, već samo prostorije koje su namenjene kao medicinska mera. To su sobe za izolovanje korisnika koji su u izuzetnom agresivnom stanju – priča Arbutina.

Nije bilo panike

Korisnici doma su, prema njegovim rečima, normalno funkcionisali.
– Svi zaposleni su se trudili da sve roditelje obaveste kako ne bi dolazili, iako je bilo pojedinih koji su ipak došli. Bilo je korisnika koji su se uplašili, ali bilo je i onih koji nisu shvatali ozbiljnost, već su se kretali prema svojim sobama u tom delu paviljona gde je izbio požar – zaključuje direktor.

 

KurirKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR