Natprosečan rod jabuke

Ovogodišnji rod jabuka u pojedinim subotičkim voćnjacima premašuje i 50 tona po hektaru, što je skoro dvostruko više u odnosu na višegodišnje proseke.

 

Jedan od takvih proizvođača je i Pere Ingrund, iz naselja Tavankut kraj Subotice, koji se bavi proizvodnjom jabuka već 30 godina. Počeo je sa proizvodnjom na dva jutra, a sada ima zasade jabuke na 70 jutara, odnosno oko 40 hektara zemlje.

U jednom od njegovih voćnjaka, jabuka sorte "ajdared" dala je natprosečne prinose, i očekuje se rod do 12 vagona, odnosno oko 120 tona, zahvaljujući sistemu navodnjavanja "kap po kap" koje bilo neophodno u sušnoj sezoni kakva je bila ova.

 

"Ovogodišnji rod u ovom voćnjaku se može meriti sa onima u zemljama koje su mnogo razvijenije od nas po pitanju proizvodnje. Za naše uslove, to je odlično, mada nisu svi voćnjaci ovakvi, jer imamo i slabije prinose u voćnjacima koji su na slabijem terenu", rekao je Ingrund dopisniku Tanjuga.

 

On još uvek ne prodaje ovogodišnji rod, s obzirom na cenu od 20 dinara po kilogramu koja, po njemu, nije isplativa, već će ovogodišnji rod jabuke lagerovati, kako u svojim, tako i u iznajmljenim skladišnim prostorima, čekajući cenu od najmanje 30 dinara po kilogramu za prvu klasu.

 

"Ja bih bio zadovoljan kad bi prva klasa u proseku bila 30 dinara. Onda će, otprilike, pola otići na troškove, a pola bi ostalo. Ako bi bilo 20 dinara, to je onda već vrlo malo, jer moraš računati da je taj voćnjak sađen, rađen četiri godine dok ne počne rađati, i to sve kad se ukalkuliše – ispod 30 dinara se ne isplati", smatra Ingrund.

 

On dodaje da će najveći deo ovogodišnjeg roda, kao i ranijih godina, najverovatnije biti plasiran na rusko tržište, a glavna konkurencija ovoj tavankutskoj jabuci su poljski proizvođači.

 

Agronom i savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Nikola Ostrogonac ocenjuje da je generalno stanje po pitanju prinosa jabuke vrlo dobro, uz prinos i preko pet vagona po hektaru, što je dvostruko više u odnosu na višegodišnje proseke koji iznose 2,5-3 vagona, odnosno 25 do 30 tona po hektaru.

 

"Na teritoriji cele Subotice, u svim voćnjacima, zasadima jabuka, gde je primenjena odgovarajuća agrotehnika, pomotehnika i tehnologija zaštite, stanje je izuzetno dobro. Prinos je daleko iznad višegodišnjeg proseka, tako da proizvođači mogu zadovoljno da trljaju ruke, bar kada je prinos i kvalitet plodova u pitanju", rekao je Ostrogonac Tanjugu.

 

Po njegovim rečima, šljiva je na području Subotice takođe ostvarila zadovoljavajući rod, iznad višegodišnjih proseka, a jedino je manja proizvodnja ostvarena kod višnje, trešnje i kajsije. Kod kajsija zbog izmrzavanja tokom proleća, a kod trešanja i višanja zbog toga što su period cvetanja pratile visoke temperature, suv vetar i izostanak pčela kao oprašivača.

 

RTVKOMENTARI

  1. gore-dole kaže:

    natprosečno niske cene

  2. Mister No kaže:

    Biće jabukovače i šljivovice ! 

OSTAVITE KOMENTAR