Natprosečan rod pšenice

U predstojećoj žetvi biće ostvaren rod iznad proseka, dovoljan za sopstvene potrebe zemlje, izjavio je akademik Srbislav Denčić sa Odeljenja za strna žita novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.


psenica-zetva_WOn je na "Danima polja" u Subotici rekao je da je ove godina izražena neuobičajena pojava bolesti žute rđe kod pšenice, koja se pojavila zbog prohladnog proleća sa puno vlage, kakva je ove godine bila situacija u našoj zemlji.

 

Veliki proizvođači obavili su po dva tretmana, dodao je, tako da oni neće osetiti posledice ove bolesti i imaće solidan, natprosečan rod, dok će oni proizvođači koji svoje useve nisu na vreme tretirali fungicidima imati velike gubitke – i do 40 odsto. Pomenute bolesti, po njegovom mišljenju, neće se odraziti na kvalitet zrna.

 

Na osnovu svega, Denčić je ocenio da se može očekivati rod iznad proseka koji iznosi 3,8 tona po hektaru, te da će Srbija imati dovoljno pšenice za sopstvene potrebe.

 

Prvi otkosi ječma mogu se očekivati za sedam-osam dana, a potom, u narednih 15 dana i pšenica.

 

Na "Danima polja" u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Subotica, poljoprivrednici su mogli da vide rezultate ogleda oko 40 sorti strnih žita, tri sorte krmnog bilja, 10 hibrida uljane repice, a predstavljeni su i ogledi sa herbicidima u kukuruzu, soji i suncokretu.

 

Nakon što budu poznati rezultati žetve, ova službe će organizovati savetovanje na kojem će izneti preporuku koje sorte treba sejati u narednoj setvi.

 

Zbog razvoja bolesti, prema oceni direktora ove službe Damira Varge, u celoj Vojvodini se očekuju lošiji prinosi na 20 odsto površina, ali dodaje da se u Subotici očekuju prinosi iznad višegodišnjeg proseka – nešto preko pet tona po hektaru.

 

“Za sad je još uvek preuranjeno davati ocene jer je pitanje koliko će se nastaviti toplije vreme, s obzirom na najave meteorologa da će jun obilovati kišama. Ako se desi da u vreme žetve budu učestale kiše, to će sigurno narušiti kvalitet zrna i uticati i na količinu požnjevenog žita po jednom hektaru”, rekao je Varga.

 

Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac ocenio je da je sve spremno za predstojeću žetvu u Subotici, do čijeg početka zainteresovani poljoprivrednici imaju priliku da, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, izvrše pregled mehanizacije.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR