Navikla se na Ameriku

Nakon veoma uspešne karijere u Spartaku, igranja za mlađe reprezentativne selekcije, odbojakšica Danica Marković karijeru je nastavila u Americi na Univerzitetu Texas at Brownsville. Ističe da je to nezaboravno iskustvo u svakom pogledu. Upoznala je drugačiju kulturu i društvo, a u odbojci je dobila idealne uslove za napredak.

Život u Americi je za nju doneo nešto novo. Bilo je u početku dosta čudnih stvari, ali navikla se i zadovoljna je što joj se ukazala ovakva prilika.

 

– Sviđa mi se sve ovo u Americi, drugačije je nego kod nas. Imaju neka pravila koja se razlikuju, ali sam se već navikla. Živim u domu sa četiri cimerke što mi ne pada teško, jer volim da sam okružena ljudima. Svi su veoma prijatni tako da smo se lako uklopile – priča Danica, koja pohađa odnose sa javnošću.

 

Uslovi za bavljenje sportom su idealni. Odbojka je na visokom nivou, što joj omogućava da uz dosta rada napreduje i unapredi svoju igru.

 

– Odbojka je odlična. Nikada nisam mislila da je nivo odbojke tako visok. Sve igračice su maksimalno posvećene treninzima, jer posle fakulteta za njih je odbojka gotova, ukoliko ne odu van zemlje da igraju. Ovde nema klubova za treniranje, već se sve bazira na radu na fakultetima. Zato svi igrači maksimalno koriste to vreme. Uslovi koji su me ovde dočekali su zadovoljavajući.Njena ekipa se takmiči u NAIA diviziji koja je jedan nivo ispod NCAA divizije, ali je odbojka i tu bila na dosta visokom nivou.

 

– Tokom prve godine mog boravka na fakultetu, 2010. godine bile smo prve u našoj ligi, ali smo na državnom (završnom turniru ) izgubile u polufinalu i zauzele četvrto mesto u zemlji za našu NAIA diviziju. Taj uspeh je bio odličan, ali mi nismo bile zadovoljne, tako da smo sledeće godine osvojile to državno prvenstvo. Na tom takmičenju sam dobila nagradu za najbolju igračicu turnira. Naši mečevi se odigravaju na domaćem terenu koji je u sklopu kampusa i sala uvek bude prepuna kada igramo. Brownsville je mali grad i ovde svako zna svakoga, stoga kada igramo brzo se prošire novosti i svi dođu da nas podrže.

 

Iako je način studiranja drugačiji nego kod nas, Danica se vrlo brzo privikla na dosta testova, ispitivanja i provera znanja.

 

—Treća sam godina studija. Predavanja mi se jako sviđaju zato što se testovi ne zasnivaju na celokupnom gradivu iz cele godine, već je sve podeljeno u delove. Moramo da učimo stalno, jer skoro svake nedelje imamo testove, kvizove ili neka ispitivanja. Iz Subotice mi nedostaju roditelji i brat, kao i ostali dragi ljudi koju su daleko od mene, ali ne gledam to sa negativne strane, već sa pozitivne. Ovde sam, jer to želim i volim i zato što to radim za uspešnu budućnost.KOMENTARI

  1. sneza kaže:

    bravo dacika!  
     

OSTAVITE KOMENTAR