Ne dozvolimo da propadaju mrtve stvari

Građani Subotice ne bacaju stari papir i metal već ga predaju “Otpadu” i za to dobijaju solidnu nadoknadu. Staklena ambalaža se čuva jer je povratna a najlon kese se kupuju te stoga štede i koriste maksimalno. Đaci skupljaju staru odeću za Crveni krst a akcijama skupljanja stare hartije pojačavaju budžet za ekskurziju. Plastične flaše – ne postoje.

Ovo nije slika Subotice 21. veka već je godina 1978. U pogledu raspolaganja otpadom Subotica 1978. deluje kao izgubljeni raj. Te godine je počelo odlaganje gradskog smeća u Šandorsku baru.

Naselje preko puta Toplane

Stare kante u stambenim blokovima tada su zamenili kontejneri koje su deca od prvih dana zvali “albanski tenkovi”. Tadašnja generacija klinaca nije bila svesna da se iza brda valja more đubreta koje donosi novo vreme, šta više, priželjkivala ga je kada je sanjala o pićima u limenkama i šarenim kesama sa imenima poznatih marki, umorni od tegljenja flaša i socoških cegera u samoposlugu. Danas ne mogu da se načude da je tada u radnji bila dovoljna jedna korpa a sada guraju puna kolica na četiri točka u ogromnim supermarketima.

Gde se ranije odlagao otpad u Subotici?

Do 1978. godine deponija je bila iza fabrike “Budućnost”. Taj teren ni danas nije saniran. Ako bi išli još dalje u prošlost, moramo zaviriti u literaturu i arhivsku građu.

Iz spisa stare gradske uprave vidi se da Subotičane devetnaestog veka više od količine smeća muči SMRAD. U vremenu bez kanalizacije, kada je grad bio pun domaćih životinja, služba odnošenja smeća i čišćenja ulica bila je usredsređena na uklanjanje izmeta i strvina. Smeće se iznosi na razne strane, uz puteve koji vode van grada, iza somborske, halaške i aleksandrovačke kapije. Smrad je najčešća reč kada se razmatraju ovi komunalni problemi. Zapisano je kako su se neke dangube skupljale na tavanu crkve Svete Terezije. “U momentu njihovog otkrivanja bilo je tamo toliko ljudskog izmeta da je odnet sa nekoliko zaprežnih kola.” (Laslo Mađar: Istorijat održavanja javne higijene (1861-1918)).

Subotički čistač ulica, tridesetih

Između dva rata postoji gradski Ured za javnu čistoću ali je on posao odnošenja smeća prepuštao privatnim preduzećima (određenim putem licitacije). Oni su otpad odnosili na privatno zemljište.

Pravo na ovaj posao imalo je “Preduzeće opšte čistoće” vlasnika Dušana Pecarskog, koje je imalo kancelariju ispod Gradske kuće (Tatjana Segedinčev, istoričar)

Drugi svetski rat angažovao je sva raspoloživa sredstva pa je stanje 1945. bilo prilično teško. U zapisniku sa sednice Narodnog odbora vidi se da mesecima nije bilo čime da se iznosi đubre pa se ono opasno nagomilalo. Nakon toga je izneto na pet strana i to:

 • Iza klanice kod jezera
 • Iza zarazne bolnice kod Halaškog puta
 • Na takozvano “Cigansko ostrvo” nasuprot igrališta SAND-a
 • Na prostor pored Halaškog puta pored želez. stanice Subotica predgrađe
 • Na prostor pored tramvajske pruge pred Palićem na tvz Manojlovićev pašnjak

Oglas u Subotičkim novinama početkom pedesetih

I pored apela da se ne dozvoli propadanje “mrtvih stvari” , Subotičani su vodili računa o njima samo dok su mogli da ih unovče. Kada su 1998. stigli kontejneri za razdvajanje kućnog smeća, nakon nekog vremena su povučeni. Ispostavilo se da je još prerano, ili je to bio izgovor za nešto treće.

Dvadeset godina kasnije mi i dalje ne razdvajamo otpad. Planina đubreta koju smo u međuvremenu napravili, trebalo bi uskoro da prestane da raste. Nova regionalna deponija biće daleko od očiju, međutim, stara nam ostaje pod nosom. Otpala je ideja o pokrivanju dok odnošenje miliona tona nagomilanog smeća izgleda kao utopija.

Subotičke novine. šezdesetih

U Beču ne postoje deponije Jedan deo otpada se reciklira, a jedan deo spaljuje. Od otpada koji se spaljuje dobija se toplotna i električna energija.

Daleko je Beč.

 KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Wooow! Izuzetno koristan i pametan clanak o civilizaciji koju je Subotica nekada uzhivala (mislim tu na onaj pocetak chlanka iz 1978). Znaci, 1978 godine Subotichani su vec bili toliko napredni i enviromentalno svesni da su disciplinovano pravili proto reciklazu, a kante sa djubretom su bez problema stajale ukopane u betonske izlivke (ja se isto secam tog vremena), i niko nije imao apsolutno NIKAKAV problem sa tim. E tada je 2010 takav nacin odlaganja djubreta ali u daleko modernijem obliku dosao do “naprednog” Beograda govnjivog, gde je vlada skoro pala u vise navrata zbog tih kanti, jer su “gospoda” Beogradjani nasli problematicno odlaganje djubreta po tom sistemu – Beogradjani (zanimanje a ne gradjanski status), su toliko leni da im je problem da koriste taj jednostavni mehanizam, a i otvor je premali posto su oni naucili da se sve vrste djubreta bilo kog gabarita bacaju gde ko stigne, a vecina kontejnera po Beogradu nema poklopac (demoliran, karamboliran i skinut), pa se samo u prolazu iz kamiona, kola, gradskog prevoza, bicikle (glupost, oni ne voze bicikle!), peshaka ubaci sve sto se stigne i to tako fino smrdi danima.

 2. Privatizacija kaže:

  Daleko je Bec…
  A mozda i nije bas tako daleko. Da se recimo raspise jedan medjunarodni konkurs za dodelu licence na sakupljanje svih vrsta otpadaka, njihovo zbrinjavanje i recikliranje kao i transfer pogodnog smeca u toplotnu energiju. Postoje multinacionalne kompanije koje se tima bave u velikom stilu, imaju znanje i i skustvo, potrebnu tehnologiju, ali i svoju ekonomsku racunicu. Moguce je da bi se nasao negde neko ko bi u svemu tome video i neki svoj profit, kao sto je sigurno da bi neko u Subotici svim silama branio svoj monopol na trzistu toplotne energije.

 3. Boris I. Ivkovic kaže:

  Onaj stormwatch
  Aj ti u beograd pa resavaj, mnogo si dosadan. Sto se tice smeca u Subotici ne valja, ali pitajte pametnog (stormwatch???) da vam objasni kako je u njemu mrskom Beogradu!

 4. Tuga kaže:

  Citam Suboticke novine id 1.12.17
  Citiram:
  A Evropska unija pocetkom ove godine odustala je od koncepta izgradnje regionalnih deponija i deponija uopste, nego je cilja da se pitanje smeca resava maltene na mestu nastanka putem selekcije, reciklaze i spaljivanja i da ne bude prostora u prirodi na kojima ce se taloziti otpad rekao je Veselin Sukovic tehnicki direktor Javnog komunalnog preduzeca Cistoca i zelenilo.
  A novac gradana ulozen u izzgradnju regionalne deponije na plodnoj crnici. Bivsa direktorka regionalne deponije primala 10 godina ne malu platu. Dobra fora. Bolje da su izvradili centar za selekciju i sagorevanje smeca i toplom vodom grejali grad.
  Daleko smo mi od Evrope.

 5. zis kaže:

  Ajde da probam da budem “vidovit”cIlj ovog teksta je naJverovatnije povećanje cena komunalnih usluga koje je “iznuđeno “štrajkom komunalaca a sve ovo ima za cilj skretanje sa glavnog problema a to je da se u čitavoj zemlji vlast fašističkim metodama bori protiv opozicije i svih onih koji ukazuji na usku povezanost vlasti i kriminala tj.PBM političko birokratske mafije koja dere kožu građanima i samo Bog zna kada će da se zasite .Godišnje se opljačka od građana još jedan budžet oko 8 milijardi evra i sve dok se ovaj sistem ne promeni uvek će uz pomoć medija skretati pažnju na minorne stvari. Kao dokaz da se u PBM ne sme dirati je i taj što su sklonili vest o zapaljenom Ostrogončevom autu a nakon njegove prijave o nelegalnoj seči zaštitnog pojasa. Slučajno paljenje ili ne to će verovatno nadležne službe da utvrde —ako im dozvole —jer smo pod okupacijom i na vlasti su sluge okupatora. Nisam komunista ali onaj slogan treba da nas podseti da su mnogi dali živote za slobodu koju mi sada samo mislimo da imamo a ustvari smo porobljeni SMRT FAŠIZMU SLOBODA SRBIJI.

 6. stormwatch kaže:

  @Boris I. Ivkovic

  A kako je molim te u Beogradu? Ja sam u tom tvom raju ziveo skoro 3 godine i to je period koji bi ipak zeleo da zaboravim. To je obicno smetlishte koje se kupa u smradu. Tebi ako ti se svidja da smrdi i da se djubre baca svugde gde se stigne, to je sasvim cool. Subotica je naspram Beograda uvek bila daleko cistija – prvo mentalitetno, a onda u smislu djubreta.

 7. Megille kaže:

  @ Tuga : Veselin Šuković ni malo ni više tehnički direktor JP Čistoćai Zelenilo ? Vraćaju se ‘njihovi’lepi jugoslovenski-komunistički dani u stilu : ‘đe rukovodiš ? ‘ Nekada su ove spodobe ispod revera nosili zvezdu petokraku i Titovu sliku ,a danas su se poput ‘ringlischspila’ se okrenuli radikalnoj srpskoj opciji Aleksandra Vućića ,da pod njegovim skutama ponovo bili ‘direktori’. Mnogi još pamte a i u centralnoj arhivi KPSJ-je zabeleženo da su se onda zbog ključa za zapošljavanje i zbog studiranja bili su izjašnjeni Hrvati-ali i stvarno su bili Hrvati ,o tome ima podataka u centralnim arhivima crkvenih knjiga i u današnjoj Crnoj Gori. Ali kako vidimo ‘došlo ‘je ponovonjihovih ‘petminuta’ ,ali samo pet minuta jer raditi ne znaju .niti žele . A Subotičana za izrabljivanje više nema jar oni su im rekli : ‘selaviii’ ako znate rukovoditi i napuniti JP po Subotici svojim zemljacima’ onda nađite i ‘vaših’ da rade za vas….

 8. gagi kaže:

  Znaci ovi iz BGD ne znaju da bacaju smece!
  Sreca pa ima u SU PAMETNJAKOVIC koji
  se u sve razume!!!!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR