Ne prodaj salaš

Srbija bi trebalo da iskoristi očekivane klimatske promene dodatnim ulaganjem u poljoprivredu i šumarstvo jer se na području zapadnog Balkana, uprkos globalnom zagrevanju, u narednom periodu očekuju veće padavine, ocenjeno je na radionici o klimatskim promenama na zapadnom Balkanu.

 

„Područje Balkana bi, prema predviđanjima koja su urađena, trebalo da ima prednost što se tiče količine padavina u odnosu na ostatak sveta gde se očekuju značajne suše i nedostatak vode, zbog čega bi trebalo dodatno investirati u poljoprivredu“, rekla je prodekanka za nastavu Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura iz Beograda Jelena Milovanović.

 

Ona je u beogradskom hotelu Kontinental na otvaranju trodnevne radionice o klimatskim promenama i rizicima koje one nose na zapadnom Balkanu kazala da je cilj okupljanja da se razvoj scenarija za ekonomski i socijalni razvoj Balkana uskladi sa klimatskim promenama.

 

Rasprava na radionici se oslanja na izveštaje o klimatskim trendovima koje je izradila Evropska agencija za životnu sredinu a koji se odnosi na period od narednih 50 do 100 godina.

 

„Naš zadatak je da u skladu s klimatskim promenama na zapadnom Balkanu donesemo preporuke za glavne akcije i ciljeve razvoja ekonomije i društva“, rekla je Milovanovićeva i dodala da bi te preporuke trebalo da usvoje i sprovode političari na svim nivoima.

 

Predviđanja su da će u narednih 50 godina temperatura povećati za pola stepena Celzijusa, ali da je Balkan tu izuzetak. Radionicu organizuje Misija OEBS-a u Srbiji i Evropska agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Futurom. Radionica je okupila oko 50 stručnjaka i predstavnika zemalja iz bivše Jugoslavije i zemalja Evropske unije.KOMENTARI

  1. adkersu kaže:

    Za potpunu informaciju: Subotica se nalazi u Panonskoj niziji i nije geografski na Balkanu (po mnogo čemu drugom jeste) a klimatolozi predviđaju da će Panonska nizija imati sve manje padavina. Inače i trenutno je naša okolina među najsušnijim u Panonskoj niziji. Budućnost je u pošumljavanju i ponovnom aktiviranju već postojećih ali na žalost totalno zapuštenih kanala za navodnjavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

21 + = 30

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: