Ne zna čovik di će past – da zna di će, tu bi sijo

Jaga je ostala mlada udovica, sama je podizala četvoro dice, godina za penziju još nije imala a i kad je dobila penziju nise baš mogla uzdizat jer je penzija bila  zdravo mala.

Dicu je kakogod iškulovala i oni su očli svako svojim putom.

Ostala je sama u velikoj kući a spavala je u kujni od četri velike sobe nije ni jednu koristila.

„Šta će mi? Samo da grijem? A niko ne spava u njima…“, uvik je kazla Jaga znatiželjnim komšijama, el kad je išla rad kruva pa kad je skobe kojkake dospivene rebnjače.

Bilo kako bilo, Jaga je bila vridna i pametna žena, uvik je odmireno odgovarala, pazila se sa svima i svakom uvik udilila lipu rič. Na nju niko rđavu rič nije mogo kasti.

Al kad imaš i svita svakakog…

Jedared je Jaga ku i svake godine u jesen posli berača išla i kupila u džakove: čutaka, kuruza što ostanu na uvratinama i kojkaku bolju čukanjicu.

Pabirči ona jedan dan, nika kišica maždi ona čobanska jesenja… zamislila se i već je očla po duži od kraja kad iza leđa joj…

„Šta radiš tu !?“

?

Jaga se trgla i kad je pogledala vidi Grgu, staro, što je selo kazlo – đubre i nitka.

„Jevo Grga pabirčim, kazli mi Felo i Amalka da možem“

„A vidiš ti onaj crven kočić ? Kusava jedna!“

„Bože Grgo kako ne bi vidila“

„E od tog kočića na ovamo je moja zemlja tamo di je kočić tamo je mrginj i sad ćeš lipo ove džakove potovariti i sklonit el kod mene kući el ako bi nosila ondaš platiti, vidi kake su samo lipe čutke i ti bi zabadavad a ne ne ne ne nemož to tako“.

Jaga se ispravila metnila ruku više očivi i pogledala kad je sirota žena pogledala stvarno je pogrišila njivu, trevilo se tako nije žena tila.

„Izvini Grga jevo iđem oma u selo pogodit koga da mi odnese“

„Najbolje će bit da ti nejđeš nikud, jevo iđe traktor da mi ore iđe mi brat Pajo pa kad uzore onda divani šnjime i nek ti on nosi a sad lipo uzmi i svuči  te džakove nus kraj tako da on mož orat“

Šta će Jaga uzela i posklonjala ti petnajstak džakova i čeka dok Pajo nije završijo.

Stane Pajo kad je uzoro i iskezi se na Jagu pa onako škilji i veli joj.

„Kolikoš dat da ti odnesem ovo kući?“

Jaga ga pogleda i veli.

„Koliko kažeš da triba ja ću platiti, al ne da mi nosiš kući neg kod Grge ovo je njegovo“

„Pa dašta neg moje nisi valjda mislila daš tebi nositi, neg ajde skupi tu a Pajo će dovuć prikolicu pa potovari“

Pajo da gasa i brzo se vrati s prikolicom, Jaga je padala priko čukanjica dok je tovarila al je potovarila i mal oko nije izbila na jednu batrljicu što je ostala višlja kako je kombaj odigo heder kad je vrvo.

„Eee tako, a sad da se obračunamo – veli Grgo.“

„Neš ništa plaćat neg da te sad ne bi prijavljivo poljaru lipo ćeš sisti na prikolicu i doć zbacit sve na misto“

Jaga ga gleda i jesapi ajd nek ti budne. Zna žena da je pogrišila al ovako je maltretirati nije ljucki. I nije izdržala neg kaže ona Grgi.

„Grgo stvarno izvini al nikad čovik ne zna kad mož pogrišiti desi se kad se čovik i najmanje nada“.

„MRŠ kusačo jedna nikaka! Za mnom! Jel saću te išćušat! „

Grgo sidne u auto i ode naprid a Pajo i Jaga traktorom za njim, i namerno je Pajo tiro po najvećim jamama da se jaga što više izlupa na prikolici, mal sirota par puta nije pala zbog tog njegovog zjalenja.

Izašli oni na beton i ovaj ošin’jo po gasu. Jaga se drži gori već je sirota mislila da će stvarno digod sletiti. Kad jedared ovaj olakšava i stane.

Jaga se odigla kad vidi – kolija isprid nji, cila kolona. Kad se malo bolje odigla vidi milicija s troje kola stoji po cilom putu i mal zanimila nije kad je vidila Grgin “stojadin” sav smrskan, a s druge strane kamijon i samo malo iskoširen i pridnji deo mu izlupan al ni blizo ku Grgin stojadin. Zagledala se i trgla se tek kad joj je iza leđa protrčala hitna pomoć sa uključenom sirenom. Pajo je istrčo iz traktora i raspitivo se kod svita šta se desilo. Niko ništa nije znavo svi u koloni su bili nepoznat svit, a do mista nesriće nije mogo jel ga milicija nije puštila a ništa mu nisu tili ni kast i ako je furtom tiro da je on brat rođen samo su mu kazali.

„Idite i sačekajte u vozilu dok se put ne raščisti, a informacije možete dobiti tek posle uviđaja.“

Sati su prolazili. Pajo je sašo i očo a Jaga je ostala sama na prikolici tijo je Pajo okrenit traktor al nije mogo izlikvercovati od kolija. Očo je viditi šta mu je sa bratom.

Sve se već smirilo, raščistijo se i put Jaga je ostala sama na prikolici mrak je pado nije znala šta i di će čekala je nije tila ostaviti traktor i prikolicu da kogod nebi uzo štogod. Kad jedared stanu nika kola izađe Pajo iz kola i kaže.

„Sađi i iđi, i fala ti što si čuvala do sad“ i u plač ku malo dite.

Sađe Jaga kad iz oni kola kogod joj kaže .

„Jago, ajde snama odnećemo te kući“

Pogledala je i kad je vidila obradovala se.. Bili su to Felo i Amalka. Sila je u kola i prvo su ćutili dok Amalka nije odpočela divan.

„Jago, šta je to bilo sa tim pabirčenjom? Pa nisi valjda mu kuruze pobrala neg si se zbunila i Felo se lane zbunijo pa uzoro tuđa tri jutra i nikom ništa“

Jaga sve lipo objasne i pita šta se desilo sa Grgom.

„Šta se desilo? Pijana i luda glava sila za volan Jago moja i taki misli da je cili svit njegov. Jeste dok jeste, al ne zna Jago čovik di će past. Da zna di će, što kažu čeljad, tu bi sijo. Nije da mu želim al ovako se štogod moglo čekati“

Jaga se skamenila od ovi riči jel sve ovo je kazo ćutljivi Felo koji nikad nije brez veze divanijo, neg uvik ćutijo i radijo.

„Eno u bolnici je izlomljen je i pod aparatima je. Doktori ne znadu šta će biti š’njime samo odmanjivaje glavama“ – veli Amalka.

Stigli su o čas posla do Jagine kuće. Jaga ji zvala unutra i otvorila kapiju da Felo utira kola u avliju kad kogod svira. Okrenedu se kad ono Pajo s traktorom i prikolicom i maše da se sklonu.

Sklonili se ovo troje i gledadu. Pajo smoto u avliju, stao, izašo iz traktora, skočijo na prikolicu i počo vućat džakove nuz kraj. Kad je završ’jo okrene se na Jagu i veli.

„Jago izvini…Molim te i oprosti“

„Nek ti Bog oprosti Pajo i nek da samo da Grgo budne dobro“

„Ne znam Jago moja al dobro bit neće i već nije dobro i ono si najbolje kazala da svako mož pogrišiti, jeto još jedared izvini ja sam pogrišijo a Grgo……tu je stao, nije mogo dalje, počo je plakati“

Sutradan se selo razdivanilo a prikosutradan su svi bili načisto o svemu i svi su znali šta se desilo i svi su nagađali šta će bit sa Grgom.

Grgo je Bogu fala priživijo al je osto u kolici nepokretan i morlo se voditi računa o njemu, ništa nije mogo sam.

Nije tušta vrimena prošlo  kod Jage je došla Grgina žena i pitala oćel tit za platu radit kod nje jel triba joj pomoć oko Grge a ne mož sama kad ima i radnike i marve kojkake pa bi tribalo barem skuvati, al obaško radnicima i njima dvima, a za Grgu obaško jel smijo je isti samo što tečniju ranu. Privatila je Jaga i kad se pojavila i kad je Grgo je vidijo koji na svu nevolju nije mogo redovno više ni divaniti samo je sklapo ruke i suzni očivi gledo u Jagu. U Jagu koju je onako izmaltretiro ku i tušta svita dotle . Al Jaga se nije srdila samo je uvik mu kazla:

„Oprošteno ti je sve Grgo, samo lipo ti ij i biće dobro sve“

Samo je klamnijo lagano glavom i to je bijo znak da je sve razumijo i da sad ne mora žuriti nikud a da vikati nažalost neće više nikad moć ni na kog, a iživljavat se još ni toliko.KOMENTARI

  1. Mirna kaže:

    Predivno.

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =