Ne zna se koliko ima apoteka

Državne apoteke su danas u lošijem položaju u odnosu na privatne, koje su agilnije i fleksibilnije u nabavkama i poslovanju, ocenila je predsednica Komore farmaceuta Srbije Svetlana Stojkov na susretu sa novinarima u okviru otvorenog dana Komore.

Jako je teško poslovati u ovim uslovima, jer je puno apoteka i drugačiji su načini nabavke, a državne apoteke su u lošijem položaju zbog nejednakosti državnog i privatnog sektora, rekla je ona.

apoteka

Prema njenim rečima, Komora predlaže da sve državne apoteke, čiji su osnivači lokalne samouprave, pređu pod ingerenciju republike.

Lekovi nisu obična roba

Apoteke se sada takmiče cenama, a treba da se takmiče u pružanju usluga i pomognu pacijentima, rekla je ona i dodala da se na lekove gleda kao na običnu robu, a oni to nisu.

Smatramo da lek treba da ima poseban status, jer bez usluge farmaceuta, lek može da bude otrov i lekove smeju da izdaju samo farmaceuti koji imaju licencu da mogu da rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Svesni smo da se sada ne poštuje u potpunosti zakon o izdavanju lekova, rekla je ona.

Ne zna se koliko ima apoteka

Stojkov je kao problem u apotekarstvu navela i neažurnost registra apoteka, rekavši da se zbog toga ne može utvrditi njihov tačan broj.

Mi danas tačno znamo koliko je farmaceuta, a ne znamo tačan broj apoteka, rekla je ona i dodala da je u Komori ima više od 6.000 članova farmaceuta.

Neformalno znamo da ima više do 3.100 apoteka, uključujući 35 državnih apotekarskih ustanova sa oko 900 organizacionih jedinica, rekla je Stojkov.

 

FoNetKOMENTARI

 1. dr kaže:

  Izlozi apoteka su kao butici-obuca, igracke, parfemi, lakovi…

 2. Aleksa kaže:

  Evo ga. „da sve drzavne apoteke ciji su osnivaci lokalne samouprave predju u ingerenciju republike“. Ne podseca li vas ovo na nesto?

 3. kukuriku kaže:

  higija su apoteka kod pravoslavne crkve je najbolja. Jako prijatno osoblje.

 4. Anonimni kaže:

  ispod gradske kuce izdati privatniku. Osoblje kada su dezurni IZGUBESE – odlazeána pijacu, po dorucak, ili uvece do DENISA. U BELOJ KUTI uniformi se prosetaju da
  im vreme brze prodje. Bolesnici éekaju red nikako da se skrati, pa kod blagajne
  ponovo. Bilo je slucajeva da se neko ozdravio, prosli su bolovi dok je bio usluzne i
  dok je naplatio na blagajni. KARDOS je bio direktor koji je znao zavesti red.

 5. marko kaže:

  Anonymus… kako izmišljaš….Ili radiš za higija su apoteku…

OSTAVITE KOMENTAR

82 + = 92

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: