Neće biti subvencionisanih kredita?

Vlada Srbije u narednoj godini neće odobravati subvencionisane stambene kredite, jer za to nema novca u budžetu, piše današnji "Blic".

 

Država sa trenutnim finansijskim problemima nema prostora da pomogne građanima i smanji cenu stana, piše list dodajući da će oni građani koji su zahteve podneli do 10. decembra ove godine, kako poručuju iz Ministarstva finansija, dobiti subvenciju za kupovinu stana.

Panorama-sa-pozorista-2

"Blic" piše da je novac za subvencionisane stambene kredite bio predviđen nacrtom budžeta.

 

"Ideja je bila da se izdvoji milijardu dinara, koliko je za ove namene država izdvojila i u ovoj godini. Čak je i Fiskalni savet podržao ideju da se nastavi s ovom vrstom podrške i građanima, ali i građevinskoj industriji, koja od početka godine beleži pad od 40 odsto u odnosu na 2012. godinu", prenosi "Blic".

 

List podseća da ni prethodnih meseci odobravanje subvencionisanih zajmova nije išlo lako i da se već dva meseca čeka da se navodno reše tenički problemi kako bi se nastavilo sa odobravanjem subvencionisanih stambenih kredita.

 

Trenutno oko 200 građana čeka potpis u Vladi, jer se još ne zna ko potpisuje ugovore za takve kredite

 

– Ministarstvo finansija ili privrede. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikša Vušurović kaže da će problemi biti otklonjeni naredne nedelje. "Novca ima za sve građane koji su predali zahtev. Prijem novih zahteva je zaustavljen, a to je i ranije bilo uobičajeno u ovo doba godine", kaže Vušurović.

 

Prvi subvencionisani stambeni kredit Vlada je odobrila 2009. Do danas se na ovakav način skućilo najmanje 15.000 porodica – samo ove godine Vlada je odobrila 2.900 ovakvih kredita.

 

Zahvaljujući subvenciji države, građani su stanove plaćali jeftinije i do 20.000 evra. Oni koji su uzeli kredit do 2012. imali su i subvencionisanu mesečnu ratu, koja je tri godine u proseku iznosila stotinak evra.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR