Nećemo nukulearke

Srbija ne bi smela da krene opasnim putem izgradnje nuklearnih elektrana, bilo u zemlji ili kao partner u izgradnji istih u susedstvu ili bilo gde u svetu. Tim povodom u Subotici je održano predavanje na temu nuklearne energije i opasnosti od nje po razvoj Srbije. Organizator skupa je Centar za ekologiju i održivi razvoj, a predavač je bio Zvezdan Kalmar. Energetski sistem naše zemlje predstavlja tempiranu bombu zagadjenja i trenutni planovi za izgradnju novih ugljenih termo energetskih postrojenja samo će još više da otežaju i ovako tešku situaciju zdravlja, i ekonomskog zaostajanja Srbije. Trebalo bi da se smanji pritisak ogromnih finansijskih deficita, radi na zaštiti prirodnih resursa – šuma, poljoprivrednog zemljišta, poboljšanja stanja voda kroz upotrebu otpadnih voda za proizvodnju energije, istakao je Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a u Subotici.

Slika

-Srbiji je potrebna Nova Energetska paradigma i politika energetike koja će pre svega u centar programa i razvoja energetike staviti smanjenje energetskog siromaštva i maksimalizovati dostupnost energije građanstvu, smanjiti rasipničku industrijsku-saobraćajnu-stambenu-poljoprivrednu i energetsku politiku koja u centar svojih razmatranja ne postavlja racionalizaciju upotrebe dostupne enrgije i maksimalno iskorišćavanje dostupnih količina energije nego pokušava da proizvede što veće količine energije bez obzira na zagadjenje sa verom da će ogromne količine energije same od sebe poboljšati situaciju i dovesti do poboljšanja energetske, ekonomske i pre svega socijalne karte Srbije. Pored socijalne dimenzije u užem smislu, energetika u srce svog razvoja mora da postavi odluku o maksimalnom smanjivanju emisija gasova staklene bašte i uvodjenja principa "zagadjivač plaća" kao osnovnog principa donošenja planova izgradnje novih proizvodnih postrojenja – ovime bi energetske i državne vlasti pokazale spremnost da poboljšaju stanje životne sredine i zdravstveno stanje nacije u celosti – kaže Zvezdan Kalmar.

Da bi se sitacija na polju životne sredine popravila potrebno je stvoriti zeleni investicionog fonda za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije koji bi se punio iz taksi za zagadjivače, kao i novcem koji bi se bi se prikupljao od otplate isplaćenih kredita. Zatim, treba da se donese alternativni energetski plan razvoja Srbije, koji bi kao prioritet postavio upotrebu obnovljivih izvora energije i drugo.
Za sada se neće graditi nuklearka u Srbiji, rekao je ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić i dodao da je trenutno u Srbiji na snazi moratorijum o izgradnji nuklearne centrale i ocenio da bi bilo dobro da Srbija uđe u zajedničku izgradnju nuklearke Belene u Bugarskoj, nezavisno od visine vlasničkog učešća u tom projektu.

– To bi bilo dobro, bez obzira na procenat našeg učešća, jer bi na taj način imali zadovoljavajuću proizvodnju čiste i najjeftinije električne energije – rekao je Škundrić u Kostolcu gde je boravio povodom obeležavanja Dana rudara, prenosi Beta.

Slika

Nuklearna energija u budućnosti ima primat iz više razloga, smatraju pojedini stručnjaci. Struktura ukupne proizvodnje električne energije u svetu izgleda ovako :

40% ugalj – rezerve ovog fosilnog goriva trajaće još par stotina godina a dalja upotreba je ograničena sporazumom iz Kjota
25% nafta i gas – nafta za približno 30 godina odlazi u istoriju kao energent i postaje dragocena hemijska sirovina
20% nulearno gorivo – trenutno jedino moguće rešenje koje nudi nauka. U perspektivi, kao atraktivno rešenje, postoji mogućnost fuzije čiji su rezervoari u morskim vodama praktično neistrošivi. Prema prognozama stručnjaka, nauka najranije za 50 godina može da ponudi rešenje za primenu fuzije
15% hidroenergija – voda ima krajnje ograničene kapacitete pošto se ne koristi samo za proizvodnju energije.

Cena proizvodnje električne energije :
1,8 centi kč nuklearne energije
2,2 centa kč dobijen sagorevanjem uglja
4,0 centi kč dobijen u gasnim elektranamaKOMENTARI

  1. Andrija Strugar kaže:

    Samo naprijed! Sacuvajmo prirodu!!! 🙂

OSTAVITE KOMENTAR