Nedovoljna pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, izjavila je danas da je materijalna pomoć matične države Hrvatske, zajednici u Srbiji nedovoljna.
Ona je učestvujući na forumu manjina, čija je tema bila "mediji hrvatskih manjinskih zajednica" kazala da nije u potpunosti zadovoljna s pomoću koju matična država daje ovdašnjoj zajednici.

Slika

Nakon usvajanja strategije odnosa hrvatske prema svojim iseljenicima i formiranja posebnog vladinog tela, koje će voditi brigu o njima, kao i o savetodavnom telu u koje će biti uključeni Hrvati iz dijaspore, tada će se na drugi način sagledati položaj ovdašnjih Hrvata, rekla je Alajbeg.

Pokrajinski sekretar za informisanje Ana Tomanova Makanova, istakla je da je veoma značajno što se neguje književni maternji jezik te to zaslužuje pomoć i potporu matične domovine.

"Očuvanje jezika naroda koji ovde žive i govore na maternjem jeziku. Jedna je od vrednosti koje moramo čuvati. Situacija u medijima u susednim zemljama je sigurno jednako teška kao i kod nas. Tako je, svaki oblik pomoći dobro došao", rekla je ona.

Makanova je kazala da ako Hrvatska ne može ili ne želi nastupiti prema manjina na čelu afirmiteta akcije, onda bi trebalo barem izjednačiti kriterijume i u konkursima koje raspisuju tamošnje ministarstvo kulture.

Tako bi trebali iz uslova konkursa ukloniti odredbu koja uslovljava da aplikant mora imati mesto prebivališta u Republici Hrvatskoj. Tako da svi Hrvati imaju mogućnost konkurisanja, rekla je Makanova.

Hrvatsko učešće u finansiranju dijaspore je za 20 posto manje i teško može potkrepiti optimističke prognoze, a nedavno zatvaranje dopisništva Hrvatske Radio Televizije u Srbiji, hrvatsku zajednicu u našoj zemlji još više uklanja iz medijske scene, istakao je novinar Hrvatske Reči u Subotici Ivan Karan. On je ocenio da nema uporišta za takvu akciju hrvatskog ministarstva kulture.

Pokrajinski sekretar za informisanje Ana Tomanova Makanova, potpisala je krajem prošle nedelje ugovor o materijalnoj pomoći, projektima informisanja u dijaspori na srpskom jeziku i u okolnim zemljama. Takve i slične ugovore, vrlo je retko sklapaju u Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, kažu u hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Izvor: RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR