(ne)Dozvoljeni minus

ŽFK Spartak Subotica putem Komesara za takmičenje Prve lige Srbije za žene, gospodina Mirka Kovača, uputio je predsedniku Zdravstvene komisije FSS Molbu za dostavljanje zvanične informacije o utvrđenoj granici zimske temperature do koje igračice mogu biti izložene na spoljnoj temperaturi u zimskim uslovima.

 

Pogledajte originalni dokument

 

Zbog ekstremno niskih temperatura koje ovih dana vladaju u Srbiji i Evropi, Vlada Republike Srbije je proglasila vanredno stanje, a Uprava ŽFK Spartak Subotica kao odgovorna uprava, poštujući odluku Vlade RS i po svaku cenu želeći da sačuva zdravlje svojih igračica, iako je ugovorila 7 prijateljskih međunarodnih utakmica, odlučila da je otkaže neke utakmice do momenta dok se ne stvore vremenski uslovi koji neće narušavati zdravlje igračica. Međutim, nepoznanica su reprezentativne obaveze kojima većina Spartakovih igračica mora da se odazove 15-18 februara.

 

Ženski fudbalski klub “Spartak” Subotica tokom poslednje dve godine ulažio je značajna materijalna sredstva i znanje svojih stručnjaka kako bi podigao nivo igre, znanja i fizičke spreme svojih igračica, a samim time i nivo ženskog fudbala u Srbiji. Poznato je da su bezmalo sve “Spartakove” igračice članice neke od državnih selekcija, pa svako odazivanje reprezentativnim obavezama pri ovako ekstremnim temperaturama nosi stresnu situaciju stručnom štabu, igračicama, njihovim roditeljima, ali i klubu.

 

Roditelji znaju da su njihova deca, dok su u “Spartaku”, zdravstveno potpuno zbrinuta i sigurna, ali su veoma zabrinuti šta se dešava sa njihovom decom u vreme kada udovoljavaju reprezentativnim obavezama. Mnoge igračice, nažalost, nemaju zdravstveno osiguranje, pa teret lečenja pada pre svega na klubove koji bez ikakve svoje krivice moraju da snose materijalne posledice.

 

Nakon povratka sa zimskih priprema igračice ŽFK Spartaka nastavljaju svoje dnevne aktivnosti i trenažni proces u zatvorenom prostoru, pod “balonom” i u teretani. Dovoz i odvoz na mesto treninga vrši se specijalno iznajmljenim minibusom, pa stoga Uprava kluba opravdano strahuju da bi neki nesmotreni potez mogao upropastiti zdravlje igračica i sav do sada uloženi trud.

 

Na kraju ističemo da ŽFK Spartak, ukazujući na izneti problem, samo želi da se utvrde kriterijumi i jedinstveni model, jednako primenljivi i obavezujući za sve članice FSS, i obaveze i odgodovornost, kako za klubove tako i za FSS, organizaciju koja upravlja fudbalom u Srbiji, na očuvanju zdravlja igračica kao primarnog cilja trenažnog procesa.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR