Negativan trend u stočarstvu se nastavlja, pčelarstvo cveta

Trenutna situacija nije naklonjena stočarima i trend opadanja broja tovnih i mlečnih goveda će i dalje biti nastavljen, kaže potpredsednik Udruženja odgajivača goveda severne Vojvodine Josip Mačković za Radio Suboticu. On je, komentarišući podatak da je Srbija u poslednjih dvadesetak godina sa preko milion i 200 hiljada goveda spala ne jedva preko 900 hiljada, rekao da je uzrok tome propast velikog broja kombinata, staračkih i malih gazdinstava sa po jednom ili dve krave o kojima država nije vodila računa, ali i mini farmi koje iz ekonomskih razloga nisu mogle nastaviti proizvodnju.

 

Krave

 

Mačković kaže da izlaz iz ove situacije vidi jedino u tome da država poveća subvencije i premije za stočarsku proizvodnju, kao i da utiče na to da proizvođači ne budu u podređenom položaju u odnosu na prerađivače. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović kaže da je stočarstvu veći značaj dat već u Zakonu o podsticajima u poljoprivredi, a efekti se vide u merama koje su preduzete, jer su subvencije pojačane i vrednosno i po grupacijama. Ipak, kao on realan problem navodi kašnjenje sa isplatama, jer se, kako kaže, "budžet sporo puni"

 

Izvozni bilans takođe beleži negativne vrednosti. Prema podacima Privredne komore Srbije, svinjsko meso izvezeno je u vrednosti od 2 miliona 800 hiljada dolara, a juneće u vrednosti od 8 miliona 600 hiljada.

 

Spas u medu?

 

Za razliku od negativnih trendova u stočarstvu, pčelarstvo beleži suprotne. Prošle godine iz Srbije je izvezena blizu 3 hiljade 400 tona meda, u bruto vrednosti od 15 miliona dolara, što je 536 posto više od izvoza svinjskog mesa, i 57 posto više od izvoza junećeg mesa iz Srbije.  Ovako veliki izvoz meda još jednom je potvrdio značaj pčelarstva u Srbiji, ali i činjenicu da se može učiniti još više, posebno uz sistemsku pomoć države kroz subvencije, kredite, povraćt dela sredstava za opremu, suzbijanje falsifikata meda na tržištu i uvođenje propisa Evropske unije. Primera radi, 2007. prosečan pčelinjak brojao je 29 košnica, dok je 2013. završena sa prosečnim pčelinjakom od 49 košnica, što je porast od čak 69 posto! Problem je, međutim, u tome što pčelara još uvek nema dovoljno.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR