Neke činjenice u vezi sa razvojem Palića

Na jučerašnje saopštenje Demokratske stranke o projektu izgradnje akva parka i spa kompleksa na Paliću u kome se kaže da je: „Lokalna samouprava pod rukovodstvom Demokratske stranke još 2012. godine pokrenula projekat izgradnje akva parka i velnes centra na Paliću sa otvorenim i zatvorenim bazenima“, Srpska napredna stranka je odgovorila saopštenjem u kome se kaže da je “Urbanističko- arhitektonski konkurs koji je sproveden 2013. godine bio potpuni promašaj, jer se konkurs nije odnosio konkretno na izgradnju akva parka i velnes centra, već isključivo na investiranje u hotelske sadržaje.”

gradnja.rs

 

U cilju otklanjanja mogućih nedoumica u javnosti i radi pružanja tačnih informacija dužni smo da citiramo projektni zadatak pomenutog urbanističko-arhitektonskog konkursa (dostupan u arhivi  preduzeća „Park Palić“ d.o.o. kao i u arhivi Inžinjerske komore Srbije).

„Jedan od ključnih sadržaja i atrakcija rezorta Palić trebalo bi da bude novi Banjsko-hotelski kompleks sa sadržajima banje, velnesa, vodene zabave i pratećeg hotela, a koji treba da posluži kao magnet za okolno hotelsko i pansionsko tržište i naročito lokalno tržište ljubitelja ovakvih usluga.

Prostor je definisan “Planom detaljne regulacije Banje Palić” i Izmenama i dopunama plana, i obuhvata podblokove B.10.2., B.10.a, B.10.b. i B12., ukupne površine od oko 9 ha.

Prostor je potrebno okvirno podeliti u tri podceline: zonu zabave i porodičnog odmora (akva park – otvoreni i zatvoreni), zonu opuštanja (spa&velnes, na otvorenom i u zatvorenom prostoru) i zonu predviđenu za hotel na takav način da se različiti vidovi odmora međusobno ne prepliću i ne ugrožavaju jedan drugog.

Dnevni kapacitet kompleksa potrebno je projektovati za oko 2500 korisnika.

Potrebno je i da zona zabave (akva park) i zona opuštanja imaju otvoreni i zatvoreni deo, tako da se okvirno ostvari sledeći bilans površina:

Akva park na otvorenom – oko 15.000 m2;

Zatvoreni akva park oko – 6000 m2;

Otvoreni termalni bazeni – oko 6.000 m2;

Zatvoreni termalni bazeni za relaksaciju spa i velnes – oko 6.000 m2;

Pod vodenim površinama za sve namene predvideti ukupno oko 5000 m2

Hotel sa sopstvenim spa&velnes centrom oko 12.000 m2 (od toga spa&velnes oko 2500 m2).

Takođe, npr., u vesti o najavi konkursa koju je Tanjug objavio 11. avgusta 2013. (objavljeno na sajtu: novosti.rs) citiran je tadašnji gradonačelnik, Modest Dulić: “Grad Subotica će u  septembru raspisati konkurs za izbor arhitektonskog rešenja budućeg akva parka na Paliću, a početak izgradnje planiran je za narednu godinu.”

On je u izjavi Tanjugu rekao da bi prema već donetim urbanističkim planovima ova investicija bila realizovana na parceli površine devet hektara, na potezu od hotela “Prezident” do Muškog štranda.

Dulić dodaje da veliki broj Subotičana i stanovnika severa Vojvodine koji odlaze u Mađarsku u potrazi za takvim sadržajima, opravdava izgradnju akva parka, koji može uticati i na produženje boravka turista na Paliću, koje sada iznosi u proseku dva noćenja.

“Ideja je da sledeće godine uđemo u izgradnju akva parka na Paliću. Da bi to realizovali, u septembru ćemo raspisati arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje tog centralnog banjskog kompleksa, koji predviđa zatvoreni objekat, akva park, spa centar”, rekao je Dulić.

Jasno je, dakle, da je prvenstveni cilj konkursa bio kvalitetno arhitektonsko-urbanističko idejno rešenje banjskog kompleksa, odnosno akva parka sa spa i velnes sadržajima.

Međutim, Modest Dulić je smenjen krajem 2013. godine, Demokratska stranka je otišla u opoziciju, a novi gradonačelnik, koji je tu funkciju obavljao od 2013. do 2016. godine je zaustavio ceo projekat s obrazloženjem da je “izgradnja akva parka glupost.”

U periodu od 2008. do 2012. Ministarstvo ekonomije na čelu sa Mlađanom Dinkićem bilo je nadležno za turističku delatnost u Srbiji pa i na Paliću. Pomenuto ministarstvo je insistiralo da se za banjske sadržaje pronađe privatni investitor. Međutim, svaki od potencijalnih investitora je imao zahteve za neprihvatljivo visokim subvencijama i garancijama Vlade Republike Srbije za profitabilno poslovanje. Takođe, kvalitet jezerske vode je predstavljao prepreku za sve potencijalne investitore.

Upravo iz ovih razloga, odnosno nepostojanja realne zainteresovanosti privatnih investitora, ideja DS-a 2012. i 2013. je bila da Grad i “Park Palić” budu investitori akva parka, spa i velnes centra.

Stoga smo i naglasili i naglašavamo da je pohvalno što je projekat izgradnje ponovo pokrenut na način za koji smo smatrali, a i dalje smatramo da je trenutno jedino moguć, a to je, kao što je već rečeno, da “Park Palić” bude investitor.

Dalje, SNS postavlja pitanje: “Šta je osim priče i demagogije za razvoj Palića učinila DS?” Lako  je proverljivo da je u vreme dok je direktor “Parka Palića” bio iz DS-a, potpuno rekonstruisana javna rasveta i urbani mobilijar u Velikom parku, značajan deo Velikog parka je popločan, u potpunosti je rekonstruisan Ženski štrand kao i Velika terasa u najvećem delu. Za potrebe izgradnje banjskog kompleksa svih 9 hektara od hotela “Prezident” do Jedriličarskog kluba upisano je u javnu svojinu Grada Subotice, zaključkom Vlade Republike Srbije brisano je pravo korišćenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda sa zemljišta, a hidrometeorološka stanica izmeštena na novu lokaciju, te je na taj način svih 9 hektara imovinski-pravno pripremljeno za izgradnju akva parka, spa i velnes kompleksa.

Mi, međutim, ne negiramo da je sadašnje rukovodstvo “Park Palića” nastavilo započete projekte. Štaviše, smatramo da i to zaslužuje pohvalu.

Nadamo se da su ovim saopštenjem razjašnjenje činjenice oko projekta akva parka i nekih aspekata razvoja Palića kao turističke destinacije. Nadamo se da će se ubuduće i dalje voditi argumentovana rasprava bazirana na činjenicama.

 

Informativna služba GrO DS Subotica

 KOMENTARI

 1. I.S. kaže:

  Lepo i detaljno objašnjeno.
  Razložno zvuči sve napisano.
  Skloniji sam da poverujem vama nego ovima što su sada vlast.
  Ali eto, izgubili ste izbore, dozvolili ste da ovi dođu na vlast. Bili ste nesposobni, pohlepni, korumpirani i narod se ponadao da će oni biti bolji.
  I sad će eto oni da se omaste, a vama ništa. Grdne pare su vam izmakle. Eh, gde ste sve mogli da se ugradite, provizije, procenti. A koliko bi ste još mogli i oprati novca preko ovog posla. Ali ništa. Oni će.
  Možda vam bude utešno što ima poneki vaš preletač među njima, pa se možda bude ogrebao za nešto u celom tom velikom poslu.

 2. Andrej kaže:

  Napokon i DS da digne glas, i treba! Dosta je bilo cutanja. za razliku od vecine naroda kojem je ispran mozak lazima SNSa ja se secam da se za vreme DSa u Subotici svake godine asvaltiralo nekoliko ulica i uvek se nesto radilo i sve je bilo super, ali zato posle je dosao Maglai koji ni kruzni tok nije znao da napravi, pogledajte onaj na Majsanskom putu, unistili su biciklisticku stazu koja jos uvek nije popravljena a da predju preko 51.divizije treba da naglo skrecu 2x kod onih ograda preko dzombi i svega i svacega! Sto se tice ovih Pitbulova oni znaju samo da presvuku put i nista drugo! uu vidi presvukli smo ovu ulicu i onu, a sta je sa narodom koji po blatu seta? Bitno je da gospodin Pitbul moze da se vozi po glatkom putu da ne bi ostetio svog Harlija ili jedan od 10 skupih auta.

 3. ČINJENICA kaže:

  Svojevremeno se gostu gledalo u obuću, a tek potom se puštao ili pak ne, u kuću. Za domaćina je, opet, važio drugačiji “zakon”, odnosno cenio se po tome kako je, održavao mesto na kakvo je i car, a kamo li običan smrtnik, bio prisiljen da ide peške. Sudeći po potonjem, ni jedni, ni drugi, ni…, nisu bili, niti su i dalje dobri domaćini, kako u Subotici, tako ni u okviru “mega turističke destinacije” zvane “banja Palić”.

  I dalje, na primer, od 7 javnih toaleta koliko ih ima na Paliću (osmi je sravnjen sa kabinama), povremeno su dostupna dva-tri, među kojima i onaj na ulazu u Muški štrand. Na kojem su, zbog činjenice da nema veštačko ni prirodno osvetljenje (prozori su zazidani), dveri širom otvorene. Ipak, što jes’-jes’, deo za veliku nuždu naspram ulaza “zaštićen” je do pola folijom od crne kese za smeće. S druge strane, wc-i u neposrednoj blizini Vodotornja i bivše “Fontane” su “vekovima” zakatančeni, s tim što je potonji dodatno obezbeđen(?) rešetkama (šta li u njemu ima da se mazne, drmne, ćorne…?!), objekat iznad parkinga pored Štranda dostupan je isključivo 1. maja, mada s obzirom na stanje bolje da nije, a to važi i za onaj pored šetališta na Vikend naselju. Naime, nakon skretanja pažnje, u sred prošle sezone zamandaljen je sa 5-6 kabina u više nego usr*nom stanju. Ne verujem da su toaleti u okviru upravne zgrade JP “Park Palić” k’o jednojajčani blizanci nalik na pomenute. A, opet, kakvi su “domaćini”, nikad ne reci nikad..

 4. Punisher kaže:

  Dssns = isti qrc

 5. ludom radovanje kaže:

  @Andrej
  Da, ali mora da pazi na šahte na tom novom asfaltu jer može da poleti sa harlijem.

 6. stormwatch kaže:

  Cinjenice sa razvojem Palica su da je on od 2012 zhestoko nazadovao….to je sve sto je cinjenica…..botovi nadam se da ne spavate….ajmo do 5 ujutro neki spin da napishete.

OSTAVITE KOMENTAR