Neki Subotičani se žale na kvalitet pijaće vode

Deo građana Subotice žali se na neispravnu vodu, koja je povremeno bila “žuta poput čaja” i izmenjenog mirisa.

Subotičanka Katerina Pavlović kazala je da je u njenom domaćinstvu voda bila žuta prošle nedelje i dodala da je to situacija koja im se mesecima ponavlja, te da svakako već neko vreme ne piju vodu iz česme.

“Voda je bila žuta kao čaj. Inače je bila žuta skroz i celo naselje ima ovaj problem. Znači, usred epidemije ovakva voda, još ima gomilu peska u njoj. Pre par meseci je bilo isto ovako, pa su rekli da će nas uključiti na novu stanicu, i eto, sad je opet tri-četiri dana bila ovakva. Očito nas nisu uključili na novu stanicu”, kazala je ona.

Dušanka Popara potvrdila je iste navode i kazala da je zbog toga više puta zvala JKP Vodovod i kanalizaciju, gde su, prema njenim navodima, bili “nezainteresovani”.

“Pre više od pola godine su počeli da isporučuju vodu koja ne liči na onu od ranije. Tada sam zvala, pa su mi rekli da se pravi novi bunar jer je ovaj što koristimo stari. Meni nije jasno zašto bi zatvarali bunar koji ima čistu vodu bez ukusa i mirisa i pravili novi, da bi nam sada isporučivali vodu koja je prečesto žuta, smrdi i po njoj plivaju sitni komadići nečega. Uglavnom je loša voda uveče i vikendom, a od kada je policijski čas produžen na vikend, onda to sa vodom ide i u tom periodu. Voda je loša bez upozorenja da će se išta raditi, a onda je odgovor da, eto, ispiraju cevi… I tako u nedogled”, kazala je ona.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Đerđ Šugar rekao je da u tom preduzeću smatraju da je bolje imati konstantno vodosnabdevanje u celom sistemu, makar i uz “na trenutke” lošiji kvalitet vode u delu sistema, nego da dodje do toga da budu prinuđeni da uvode ograničenje u snabdevanju vodom tokom dana.

Doktorka Zorica Mamužić Kukić iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje potvrdila je da su dobijali pritužbe gradjana iz subotičkog naselja Novi grad, te da su zbog toga 27. aprila uzeta dva uzorka vode, ali da pre rezultata nisu u mogućnosti da daju konkretan odgovor o tome da li je ta voda zdravstveno ispravna. Građani u Mesnoj zajednici Prozivka požalili su se na pojačani miris hlora u pijaćoj vodi i naveli da ne konzumiraju vodu iz česme.

“Na Prozivci smrdi voda već neko vreme, možda već mesec dana pričamo o tome. Kad smo uporedili sa kupovnom, osetili smo da nešto nije u redu. Ne znam šta rade sa njom, ali primetno je da nije kao što je bila”, kazala je Maja Andrić iz tog naselja.

Da je u vodi trenutno povećana koncentracija hlora potvrdila je i doktorka Zorica Mamužić Kukić, ali je dodala da to neće dovesti do zdravstvenih efekata kod potrošača, jer je veća koncentracija hlora u vodi prisutna kako bi se zaštitila ispravnost vode.

“Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće predvidja mogućnost da hlor za vreme vanrednog stanja bude veći nego u redovnim prilikama. Savetovano je da se poveća hlor u vodi za piće kako bi se zaštitila mikrobiološka ispravnost vode, tako da je sada povremeno veća koncentracija rezidualnog hlora, što je dozvoljeno duplo više nego u redovnim prilikama, te gledamo da to ne ide iznad jednog miligrama po litru, dok je u redovnim prilikama to 0,5 miligrama po litru”, objasnila je Zorica Mamužić Kokot .

Portal Magločistač je podsetio da je puštanje u rad Fabrike vode 2, koja bi rešila problem kvaliteta vode u pojedinim naseljima, bilo najavljeno za proleće ove godine, ali iz Vodovoda i kanalizacije sada navode da zbog celokupne epidemiološke situacije u Evropi dolazak proizvodjača opreme iz Italije i Francuske nije bio moguć, te je rok za pokretanje probnog rada odložen do prestanka epidemije.

 

Kurir.rs/Beta

Foto AP/IlustracijaKOMENTARI

 1. Ledenjak kaže:

  Ova mesna zajednica (Novi grad) treba da se zove EKSPERIMENTALNI GRAD. Žuta voda već godinama .Vazduh spaljenih kablova iz fabrike kablova koji se pušta u noćnim časovima Migranti koji sa željeznice haraju po naselju Buka ,koje doduše više nema iz paba ali ostalo je ruglo gde se i dalje u noćnim časovima tu i tamo nadju narkomani .Prodavnica pored škole sa neprijatnim sporim osobljm , koja je toliko natrpana da kupci ruše proizvode ,i onda im se to naplaćuje ,O nepoštovanju higijenskog aspekta ne vredi ni pričati.Naselje koji ima čudni noćni život na kome bi mu pozavideli i pisci kriminilističkih romana .i Rukovodstvo koje je manje više polumrtvo mora da sluša direktivu ,što je jako teško ako se lekovi ne popiju O školi ne vredi ni pričati to je posebna priča

 2. Vlada kaže:

  Djerdj Sugar sa takvim izjavama dokazuje da je spreman za neku ministarsku fotelju! Siguran sam da je imao ozbiljnu facu kad je to rekao, onako ubedljivu, “pa jel’ tako?” pogled.

 3. Taraba kaže:

  Obicite okolne mz pa cete videti isti problem…
  Vodovod je postao totalni raspad…
  Nebriga i ne odrzavanje sistema ke dovela do ovog… Izdati poslovi kojekakvim privatnim firmama….
  Samo krocite u dvoriste Vodovoda sve ce vam biti jasno u kakvom je stanju sve ostalo….
  Tuga cemer i jad

 4. iki kaže:

  Samo je voda žuta? Ali 90% ulične razvodne kanalizacije su od azbestnih cevi koji su po svetskim noramama zabranjeni zbog kanceregenih sastojaka u samim cevima. Znači JP Vodovod i kanalizacija ne vodi računa o zdravlje građana već ih svesno otruje.
  Ali kada pogledamo kako je ta otimačka firma sa imenom J.P izvlači novac iz djepova građana treba samo analizirati formiranja cene isporučene vode. Kod formiranja cene uzeti su u obzir pored održavanja ,zamene i neispravnih delova razvodne mreže, čišćenje-ispiranje instalacij od taloga i drugih zagađenje ,dezinsekcija , specijalno čišćenje od raznih živećih organizma koji žive u gradskoj razvodnoj mreži . Ove stavke JP Vodovod poštuje prema građanima ? A na kraju dolazimo do famozne stavke koju JP Vodovod nikako da objasni građanima : ‘ Energetska spremnost ‘ . Ali ja kao građanin znam da je ta cene već jedanput obračunat u ceni isporučene vode po M3…postoji objašnjenje za sve.

 5. Chuck kaže:

  U normalnim državama bi se neko, za početak, obratio građanima a zatim projektovao i rešio problem. Do rešenja se ne može naplaćivati žuta voda ko zna kakvog sadržaja.
  Kako su naši političari i rukovodstvo svih JP zauzeti radom na projektima ličnog bogaćenja, građani ne treba da očekuju rešenje u skorije vreme.

 6. Istinom protiv lazi kaže:

  Iz vodovoda Nas lazu jer je rok bio 2.mart, a epidemija je proglasena 15.03… cisto da podsetimo direktora “Vodovoda i Kanalizacije” da proveri ugovor i sta potpisuje drugi put

 7. Trovach kaže:

  Cudno, nema botova da ovo opravdaju.

 8. Indijanac kaže:

  @Trovach
  Botovi su dobili slobodan dan, znaš, 1.maj je državni praznik.
  Možeš slobodno malo da odahneš od njih.
  Nema botovskih komentara do ponedeljka, tek onda počinje radna nedelja.

 9. Eto vidiš kaže:

  @Indijanac – A Đilas plaća i preko praznika!

 10. Trovach kaže:

  Jedan bot se javio. Cudno, ali nije opravdao distribuciju i naplatu prljave vode.

 11. iki kaže:

  @ Indijanac , e Indijanac,indijanac…? što si ti naivan…pa botovi ne smeju sami komentarisati ,…prvo moraju da dobiju dozvolu od vođe AV…pa tek onda…on kontrolira sve.Više ni svojima ne veruje. Ima među njima svaki dan sve više ‘preletača’-dvotrukih špijuna…

OSTAVITE KOMENTAR

71 + = 74