Nekolike čudne zgrade

Subotica, kao i svaki grad, ima svoje palate kojima se diči i o kojima se sve zna i sve je već napisano. Ima još više onih kuća koje bi Subotičani najradije da vide ispod bagera, a nakon njih, tu su i one koje nisu zanimljive kao arhitektonska ostvarenja ali skreću pažnju prolaznika nekom svojom nelogičnošću, kada je u pitanju njihov položaj ili svrha.

Evo dve zgrade koje su zidane iz jednog razloga ali su okolnosti učinile da svoj vek provode služeći nečemu sasvim drugom.

Zgrada u Banijskoj

Danas je koristi Naša radost i nekoliko NVO. Već na prvi pogled je jasno da je projektovana za nešto drugo. Prilazna rampa se nikada nije koristila a iza velikih vrata je takođe neadekvatno upotrebljen prostor. Isto važi i za niz garaža u prizemlju koje većim delom služe kao skladišta.

Pre izgradnje, devedesetih godina, intenzivno se vodila kampanja za izmeštanje hitne pomoći i vatrogasaca na novo mesto gde bi bili objedinjeni kao služba. Sam gradonačelnik Jožef  Kasa se lično zalagao za ovu ideju i u nekoliko medija apostrofirao da je najbolja pozicija za to – Banijska ulica. Gradnja je počela bez najave, zatim je prekinuo rat 1999. godine a kada je nakon toga završena, više ni slova nije napisano ni rečeno u vezi ove zgrade, što je čudno, s obzirom da je građevinska aktivnost u gradu tada bila na nultoj tački. Stara Hitna pomoć je renovirana.

szabadkaSDC17381

 

Svlačionice FK Bratstvo

Malo je primera da jedan klub iz najniže lige ima ovakvu svlačionicu. Ako bi čovek nagađao, pre bi pomislio da je unutra trafo stanica.

Ovaj objekat je podignut 1963. godine kao pumpna stanica koja bi otpadne vode grada, ispumpavala u rečicu Čiker i tako sprovodila dalje  u Tisu. Kada su radovi završeni, pumpa nije proradila jer su prilikom probnog rada vodovodne cevi popucale. „Anhovo“ – proizvođač tih cevi iz Slovenije, preuzeo je odgovornost na sebe i postavio nove cevi. Kada je sve bilo spremno, pumpe je zaustavio, tada novi Zakon o vodama, koji nije dozvoljavao ovakvo rešenje. Otpadne vode su morale u Palić a malom fudbalskom klubu koji ima igralište pored, posrećilo se da dobije prostor za svlačionice.

fk bratstvo subotica

 KOMENTARI

 1. FK. kaže:

  Nisu to prostorije FK Bratstva, zato sto FK Bratstvo je Ljutovo a ove svacionice koriste FK Zrinjski i FK Lokomotiva

 2. Lansky kaže:

  Lokomotiva i zrinski su relativno nedavno došli.

 3. Anonimni kaže:

  Tamo jeste igralo FK"Bratstvo",a Ti derane mora da si mlad pa ne znaš!

 4. zorandjala kaže:

  igralo jos kako, od kad ih je gospoda oterala sa njihovog terena{gradski} ali vise nisu uspeli da se vrate u vojvodjansku ligu.ala su to bili derbiji bratstvo zorka,

OSTAVITE KOMENTAR