Nema civilne straže u Čantaviru

Čantavirci u poslednje vreme mirnije spavaju. Akcije policije dovele su do toga, da je sve više lopova i huligana koji su plašili građane izvedeno pred lice pravde. Međutim, nakon čitave priče o civilnoj straži u Čantaviru i angažovanje bodigardova ostalo je samo "mrtvo slovo", jer po zakonu i Ustavu mesne zajednice ne mogu da formiraju civilnu stražu. Što je interesantno, jer kafić može da angažuje privatno obezbeđenje, a oni ne.
Ustav ne prepoznaje mesnu zajednicu kao instituciju nego samo opštine i gradove, a taj deo nije rešen ni u Zakonu o lokalnoj samoupravi.
– Odustali smo od formiranja civilne straže, jer na to nemamo zakonsko pravo. Dobili smo jednog više policajca u selu i nadamo se da ćemo uskoro dobiti još. Drago nam je da smo pokrenuli priču, jer sada i iz drugih sela u Srbiji žele građani da se sami organizuju i štite. U poslednje vreme policija je radila i uhvatila mnogo osoba osumnjičenih za krađe i provale, ali i dalje je problem što ispod 15.000 dinara ako je šteta ne izlaze na teren. To se treba menjati – rekao je predsednik SMZ “Čantavir”, Tibor Murenji.

Slika

Da podsetimo, Čantavir se nalazi na dvadesetak kilometara od centra Subotice i daleko je od mirnog vojvođanskog mesta. O bezbednosti 12.000 ljudi iz naselja Čantaviru, Novom Žedniku, Starom Žedniku, Dušanovu i Višnjevcu brine 13 policajaca, što je po mišljenju Murenjija je malo i traba da ih bude barem 18. Čantavircima ostaje jedino sada da se uzdaju u izmenu zakona, kao i policiju koja u poslednje vreme sve više staje lopovima i huliganima na put.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR