Nema više simbola palićkog Zoo vrta: Preminula slonica Marta

Slonica Marta, najpoznatiji indijski slon u Srbiji, ali i šire, stanovnica palićkog Zoološkog vrta, preminula je u 41. godini u ponedeljak oko 20 časova.

slonica marta

U Zoološkom vrtu kažu da još uvek čekaju zvaničan izveštaj veterinara o uzroku njene smrti, ali je pretpostavka da je Martu izdalo srce što je u njenim godinama česta pojava.

Marta je rođena u Indiji 1. jula 1975. godine, a na Paliću živi od 31. jula 1980. godine.

– Oko 16 časova u ponedeljak je legla što je jako kritično jer ostavlja trajne posledice na pluća i srce slonova. Na sve načine smo pokušavali da je podignemo svi zajedno sa timariteljima, ali nije moglo. Ostala je da leži i veterinar je oko 20 sati proglasio vreme smrti. Pretpostavljamo da je u pitanju srce, ali još uvek nismo dobili zvaničan izveštaj – kaže za “Blic” Petar Savić, direktor Zoološkog vrta na Paliću i dodaje da je Martina smrt veliki gubitak za ovu ustanovu.

marta

Marta je bila jedna od najvećih atrakcija Zoo vrta, učestvovala je u programu hranjenja životinja, deca su uživala u njenoj blizini i često je hranila „gugijem“, čak je imala i svoju „Fejsbuk“ stranicu. Međutim, kako kažu nadležni, Marta je već jednom bila na ivici života i smrti.

– Pre pet godina je isto legla, ali u dvorištu i tada je verovatno trajno oštetila pluća i srce. Posledice toga nisu bile vidljive, ali zbog takvih oštećenja slonovi mogu još najduže da žive četiri do pet godina. Njene godine života, 41. su kao oko 70 godina naših i u tom životnom dobu se već može svašta očekivati. Bila je zaista omiljena i među posetiocima i zaposlenima – kaže Petar Savić.

Martina kuća je pre nekoliko godina renovinarana i ona je za kratko vreme navikla na novu slonaru sa dvorištem, a 2012. godine jedan od njenih timaritelja je šest meseci radio sa njom vežbe i naučio je da po komandi podiže nogu na postolje. To je bilo neophodno da bi joj se stopala mazala kremom, a nokti pedikirali.

Nažalost, Marte više nema, i deo njenih ostataka će, prema ugovoru sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu, biti sačuvani u toj ustanovi, a ostatak će morati da se ukloni po zakonskoj proceduri u somborskoj kafileriji, najbližoj Subotici i Paliću.

BlicKOMENTARI

 1. vujkovic goran kaže:

  Svi smo voleli Martu…eto ode i ona u vecna lovista.

 2. bac vranje kaže:

  proletos beli medved, pa foka, sad slonica… da se covek zapita…

 3. rax kaže:

  pa valjda zato sto svako moze da vodi zooloski vrt, cak i tu se zaposljava partijski. zna se ko ima strucnost da upravlja zooloskim vrtom, bas me interesuje, ako neko zna, ko je sve bio direktor zoo-vrta u poslednjih 20 godina.

 4. ne lupaj kaže:

  beli medved nije ugino on je premesten. Marta je umrla prirodnom smrcu, od starosti. Nadam se da ce Zoo vrt smoci snage da nabavi novi par slonova.

 5. i kaže:

  pa valjda zato sto svako moze da vodi zooloski vrt, cak i tu se zaposljava partijski. zna se ko ima strucnost da upravlja zooloskim vrtom, bas me interesuje, ako neko zna, ko je sve bio direktor zoo-vrta u poslednjih 20 godina.
  Ja zanam za Nacu Tonkovica i Sinkovica oba veterinara po struci ,posle njih kojekakvi partijski vojnici sa zavrsenim megatrendom. Cak i ovaj sns ovac sto je malo bio u elektroprivredi pa zoo vrt pa sad u opstini

 6. rax kaže:

  marta je umrla prirodnom smrcu u svojoj 41. godini zivota, a mogla je doziveti 70. dobro je i zivela i ljudi u subotici umiru sa 50-55.
  dok je tonkovic vodio zoo-vrt, bio je vodjen, ne secam se sinkovica, ali svi posle toga nisu kvalifikovani da brinu o zivim bicima, valjda je to vecini jasno, sem ovim blesavim bezmogovnim botovima.

 7. bac vranje kaže:

  @ ne lupeaj
  bolje da si ne lupetaj taj beli medved je proletos uginuo,raspitaj se pre nego sto lupetas!!! ili poseti Zoo !!

 8. Wolf kaže:

  Evo izvolite link bbc-jevog dokumentarnog filma koji se bavi krijumcarenjem zivotinja (otimanjem iz prirodnih stanista) i cistim biznisom izmedju zoo vrtova sirom Evrope (ukjlucujuci i Beogradski zoo vrt) Azije i ostalih kontinenata.

  https://www.youtube.com/watch?v=pw77fR7BxVs

 9. Gvozden kaže:

  Kod Nace su uginula 3 slona, a jedan slon je ubio timaritelja, ali se bolje zivelo u gradu pa nikog nije bilo briga…

 10. S&S kaže:

  Sećam se gospodina Koste Medakovića, koji je 50-tih godina bio direktor ZOO-a.
  Tih godina je ZOO stvaran i dobijao je svoju formu. Sa njegovom ćerkom sam išao u isti razred u školi na Paliću. Može se reći da je ZOO vrt jedino tada na svom čelu imao pravog gospodina.

 11. Subotičanin kaže:

  Gvozdene,
  Ostali deo Martinog društva, 3 slona, nisu uginula slučajno, nego su otrovani od neimenovanih posetilaca ZOO vrta, tadašnjih partijskih izvršilaca, da bi okrivili i pokušali da skinu sa vlasti direktora Hrvata.
  Marta je onda čudom preživela.
  Ima nas kojih se još sećamo devedesetih u Subotici, i ne samo tu.
  Istina živa da su Kosta Medaković, Ignacije – Naco Tonković i Mirko Šinković bili stručni ljudi. Ovi posle Mirka smenjuju se ko na traci i zapošljavaju partijske botove, a da ništa nisu više stručni za vođenje zoološkog vrta nego oni koje zaposle.

 12. dju kaže:

  @ Subotičanin
  Blago rečeno degutantno je optuživati bilo koga bez dokaza da je iz političkih razloga otrovao slonove. Još je gore kada kažeš da je to bilo jer je direktor hrvat, pa sve to povežeš sa devedesetim… Fuj!
  Sećamo se i mi ostali devedesetih, kada su pravoslavni pobijeni i proterani sa svojih vekovnih ognjišta samo zato što su pravoslavni, a tebe ni Ignjacija, i ostale niko nije oterao, i još nam trljaš na nos kako ti je bilo neprijatno tada… Pa, složićemo se ovima prvima je bilo makar malo “nepijatnije” i još uvek imaju problem da dobiju svoje nekretnine u povrat, depozite u bankama, penzije.. Pretpostavljam da ti i Ignjacije nemate takvih problema? Baš vam je neprijatno! Posebno vam je bilo teško devedesetih kada je grad procvetao zbog sankcija i šverca.
  I sva ova rasprava na temu mrtvog slona…

OSTAVITE KOMENTAR

6 + = 9