Nemačka a uskoro i Austrija priznaju naše vozačke

Naši  ljudi na radu u Nemačkoj od ovog januara neće morati i tamo da polažu vozački ispit ako su dozvolu stekli kod kuće.

Ušteda je 1000 evra jer neće morati da polažu vozački ispit u toj zemlji, pošto će Nemačka u januaru priznati srpske dozvole svih kategorija, osim za traktore i poljoprivredne mašine.

vozacka-dozvola_660x330

Sporazumom je predviđeno da vlasnici važećih srpskih vozačkih dozvola koji u Nemačkoj imaju prebivalište duže od šest meseci neće morati ponovo da polažu vozački ispit u toj zemlji, što je bio slučaj do sada.
– Oni u svakom trenutku po dolasku u Nemačku mogu zameniti svoju vozačku dozvolu za nemačku iste kategorije, bez obaveze polaganja teorijskog i praktičnog vozačkog ispita i bez provere vida, pod uslovom da već imaju ili će imati uobičajeno prebivalište u toj zemlji od najmanje 185 dana – ističu u MSP. Zamena dozvola će biti besplatna.
U prvom kvartalu ove godine, austrijska vlada će takođe potpisati sličan ugovor, a nakon toga slede Holandija, Norveška i Grčka.
Što se tiče evropskih zemalja, za Srbiju u ovom trenutku ima 25 zemalja sa dogovorom o priznavanju vozačkih dozvola (po abecednom redu): Albanija, Azerbejdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Kazahstan, Poljska , Makedonija, Mađarska, Monako, Crna Gora, Italija, Rusija, Portugalija, Rumunija, Španija, Slovačka i Turska.KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Mediji su malo požurili sa “dobrim vestima”. Obzirom da neke moje kolege ovo direktno dotiče, detaljno pratim ovaj slučaj. Srbija i Nemačka, DO OVOG ČASA (03.01.2017.) imaju zaključen SPORAZUM O NAMERAMA!! Ponavljam reč – NAMERAMA.
  Do pune primene potrebno je da se potpiše MEĐUDRŽAVNI SPORAZUM o priznavanju dozvola (dakle, ne samo o NAMERAMA, već sporazum o PRIZNANJU). Taj sporazum, kao i SVAKI drugi medjudržavni sporazum, RATIFIKUJU parlamenti država potpisnica…
  ODVRATNO je koliko mediji manipulišu i koliko DILETANATA sebe naziva novinarom…
  Podsetiću – isti takav sporazum su potpisale i Srbija i Italija, čiju ja imam dozvolu (CQC professionale). Sporazum je potpisan U JULU 2011. godine, a stupio je na snagu U FEBRUARU 2013.!!!
  Dakle, GODINU I PO od potpisivanja! Alo!!!
  U ovom slučaju, verovatno, to neće trajati toliko, naprosto zato što Nemačkoj očajno trebaju KVALIFIKOVANI vozači – profesionalne kategorije PLUS cod95. Bez cod-a, nema vožnje (ovo samo za profesionalne vozače).

 2. Đuka kaže:

  E ja im dao 1800eur pre godinu dana… Za B, C, CE.. A ni zamena nije besplatna… Plaća se Landratsamt taxa uvek bar u D.

 3. Riki kaže:

  Izvini Ja imam moju vozacku vazu jos dali mogu sa tu vozacku ili Moral menjati

 4. freelancer kaže:

  @Đuka
  Naravno da se PLAĆA. Medjutim, novinari (uglavnom beogradski) žute štampe, svesno, iz nedefinisanih razloga, stvaraju LAŽNU SLIKU pa sam tako video informaciju da će VEĆ “od 01.01.2017. vozači iz Srbije moći jednostavno da zamene svoje vozačke dozvole SVIH kategorija (i GLE ovo!!!) BEZ provere vida” !!?!??!! Šta to treba da znači??? Mogu li onda i oni jednooki s povezom preko oka, s kukom umesto šake ili drvenom nogom??? Ako je Srbistan postao Cirkus Kolorado, treba li onda svoje stanovništvo ubediti u to da je i ceo svet takav??? PA NIJE!!!
  I kada sporazum bude potpisan, što TEK TREBA da se desi, postoje neka pravila koja se moraju poštovati, a koja se primenjuju U SVIM slučajevima sa državama sa kojima je sporazum već potpisan, a to su:
  – da lice poseduje BORAVAK (boravišnu i radnu dozvolu) u zemlji gde menja dozvolu i to, od slučaja do slučaja, minimum 6 meseci pa na više. Takodje, postoji i gornji limit. U Italiji je 4 godine. Ako se dozvola ne zameni do isteka 4 godine boravka u Italiji – nema zamene! Polaži ponovo.
  – da je lice steklo vozačku dozvolu u Srbiji PRE nego što je dobio boravišnu i radnu dozvolu. NE MOŽEŠ otići u Nemačku, prijaviti se pa POTOM doći u Srbiju polagati CE kat, jer je u Srbiji 600 eura, a u Nemačkoj 8000 (ako ide sve ispočetka)
  – da priloži potvrdu srpske policije da je imao STALNI boravak u Srbiji u periodu sticanja vozačke…
  – da priloži potvrdu srpskog diplomatskog ili konzularnog predstavništva O VERODOSTOJNOSTI vozačke
  – LEKARSKO UVERENJE – OBAVEZNO za vozače prof. kategorija!!!
  – itd itd
  I SVE SE TO PLAĆA!!! Nije tek tako, “dobar dan, ja doš’o, de zameni mi ovo…” i još za dž!
  Uzgred, NI JEDNA zemlja EU ne odobrava boravišnu dozvolu bez radne ili obrnuto. Za boravak moraš imati POSAO.

 5. Sasa kaže:

  moram zameniti vozacku u austriji..imam punih 19…god i usao u 20….dali ima neke veze sa mojim godinama…pri prevodu srpske…mislim na ona ogranicenja zbog godina …ogranicenja….voznje u nocnim casovima…

 6. Hajri kaže:

  To je lijepo cuti dok kod nas u sloveniji moras polagati casove placat..padnes najmanje 4 do 5 put a vozac si vec 20 godina ..kakva sramota a i oni su u EU

OSTAVITE KOMENTAR