Nemačka uključena u revitalizaciju toplana

Toplana će sasvim sigurno i u narednom periodu nastaviti sa investicijama u razvoj i revitalizaciju toplovodnog sistema grada. Najsvežije vesti dolaze iz Beograda gde je održan sastanak o realizaciji četvrte faze modernizacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji, ukupne vrednosti 66,3 miliona evra. U okviru ovog programa će biti revitalizovano 18 toplana u naredne četiri godine. Grad Suboticu je predstavljao pomoćnik gradonačelnika za infrastrukturu mr Jasmin Šečić sa saradnicima iz „Subotičke toplane“.

.

Letos: Cara Lazara

Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji odvija se kroz sufinansiranje Vlade Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije, a realizuju ga nemačka KfW razvojna banka i Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

.

Mas je objasnio da je za ovu fazu Nemačka izdvojila 45 mililona evra kredita, dva miliona evra donacije, da je Evropski fond za zapadni Balkan takođe izdvojio dva miliona evra donacije i da je Nemačka otpisala Srbiji dug od 9,25 miliona evra pod uslovom da se ta sredstva ulože u unapređenje energetske efikanosti. Ostatak od ukupno predviđene sume od 66,3 miliona evra obezbeđuje Srbija.

.

Subotici će, prema planu raspodele, pripasti šest miliona evra, proizvodni i distributivni sistemi će biti modernizovani, što će obezbediti bolje, efikasnije i ekonomičnije grejanje. U razgovoru sa Petrom Rikićem, direktorom Subotičke toplane, saznajemo da će tek uslediti odobrenje pomenutih sredstava nakon čega je potrebno sprovesti celokupnu proceduru, pa se radovi finansirani ovim putem mogu očekivati na proleće 2013. godine. Do tada će biti definisan i tačan obim posla.KOMENTARI

  1. Marko kaže:

    Sad cemo sa srpskim platama placati cenu njemackog gasa…hahahha

    tako nam i treba samo sisaj ovce…

  2. Axel- Volksdeutscer kaže:

    kontrolori iz Nemačke su utvrdili da se novac troši nenamenski i to je rečeno Gradonačelniku Vučiniću iz Subotice.

OSTAVITE KOMENTAR