Nemarom do trovanja pesticidima

Nekoliko nevladinih organizacija (NVO) zatražilo je da hitno budu preispitani pesticidi koji se koriste u Srbiji. 

pesticid

Predstavnici NVO su tražili i da se zabrani upotreba onih koji su zabranjeni u Evropskoj uniji. Evropski pokret, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Vojvođanska zelena Inicijativa (VZI), kao organizacije civilnog društva i brojni pojedinci koji se bave zaštitom životne sredine zahtevaju "hitno preispitivanje pesticida koja su u upotrebi u Srbiji kao i zabranu svih pesticida koji su zabranjeni za upotrebu u EU".

 

Kako je navedeno je u saopštenju iz VZI, te organizavije su istovremeno apelovale na državne institucije da preduzmu odgovarajuće mere radi očuvanja životne sredine.

 

"Nedopustiv je nemar stručne javnosti Srbije po pitanju sve učestalijeg pomora ptica kao i ignorantski stav relevantnih institucija, službi i inspekcija", navodi se u saopštenju i podseća da se, nakon pomora orlova beloperana, 24. aprila dogodio pomor jata sivih ždralova. To jato sastojalo se od 19 ptica koje su bile u preletu nad Srbijom, a pronađene su na "državnoj parceli kukuruza, koja je izdata u zakup na oko osam kilometara severoistočno od Čoke", precizirano je u saopštenju uz napomenu da su inspekcije za zaštitu životne sredine, veterinarska i fitosanitarna izašle na teren.

 

Analizom uzorka u akreditovanoj laboratoriji "Sojaproteina" u Bečeju utvrđena je "desetostruko veća doza "furadana" (karobofuran) od dozvoljene (91 miligram po kilogramu semena) i ti rezultati su prosleđeni Ministartstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. U saopštenju se napominje da, iako je promet tog pesticida zabranjen od 1. januara ove godine, a zabrana primene stupa na snagu 30. juna 2014. godine, "i dalje se ogromne količine nalaze u prometu i dostupne su na pijacama i vašarima".

 

Te organizacije su upitale čime se bave inspekcijske službe i zašto se promet tih pesticida ne evidentira pri prodaji, imenom i prezimenom kupca, kao i da li se relevantne institucije bave uticajem na zagađenja tla i da li imamo procenu uticaja na podzemne vode.

 

"Zapanjujuća je nemarnost i odsustvo podataka sa kolikim procentom ulaze pesticidi (i sa kakvim efektima) u proizvodnju stočne a time i ljudske ishrane", ocenjuje se u saopštenju.

 

Navodi se da je otrovani orao belorepan, koji je pronađen mrtav nedavno kod Svilojeva, imao u kljunu glavu patke otrovane "furadanom".

 

Otrovani orlovi

CUVARI UKLANJAJU LESEVE ORLOVAKOMENTARI

 1. MISTER. kaže:

  Napokon da se neko pozabavi sa ovim pitanjem, okolna naselja koja su pod zasadima vocnjaka godinama trpe torturu vocara koji prskaju u bukvalnom smislu reci, sa svim i svacim. Jos je zalosnija cinjenica da se isto ovo voce prodaje po pijacama i marketima bez deklaracije o tome koliko puta je prskano , cime je prskano, odakle poticu tacno te jabuke.I vise nije pravilo crvljiva jabuka i zdrav plod pa jedi slobodno, nazalost su se i crvi privikli te se svakim danom razvijaju sve jaci otrovi da bi se suzbio i crv. Prska se i da bi jabuka sazrela, prska se da otpadne lisce kako bi se moglo orezivati voce. Kada se i posle nedelju dana po prskanju pojede 2-3 jabuke usta i nos peckaju, zdrelo pocrveni. Pa se pitam. Kolika je karenca tim otrovima???

 2. pajo kaže:

  Ma to nista nije istina!Kao sto nije bila istina ni prosle godine Ono sa visnjama!Pa to sve da bi uveli GMO kukuruz!A to sto su pocrkale ptice je od starosti!U Srbiji nema trovanja pesticidom sve je pod kontrolom !Inpekcije bi to veoma rigorozno kaznile!Tacno se vodi evidencija koliko kog pesticida se proizvede proda i upotebi u srbiji!Pa pakovanja pesticida se odlazu na propisana mesta ili se sakuplja kampanjski!Zorka Klotild ponovo se oseca neprijatan miris otrova od kojeg glava zaboli za minut!Ali to nije opasno jer bi nasa inpekcija reagovala!A naj kvalitetniji rod ce ove godine biti na povrsini koja je sluzila kao bazen za odlaganje viska iz fabrike zorka odma posle pruge preko puta drvare!

 3. vokille kaže:

  Kakav GMO i pesticidi, ptice su garant odlučije da izvrše kolektivno samoubistvo! 
  Šta je proizvođačima, kad odlučuju da stavljaju pola tone pesticida po kg voća? 
  Pre godinu dana, neko mi je psa probao otrovati kreozanom, ali nije uspeo srećom, pas mi je preživeo, dva dana je bio na infuziji, i dalje nije jasno kako se nije moglo utvrditi ko je posuo taj otrov, ako se vodi evidencija o pesticidima. 

OSTAVITE KOMENTAR