Nenada iz Bajmoka korona oborila kao nijedan rat

Vrsni vojnik, stariji vodnik Nenad Bašić Palković iz Bajmoka bori se za život. Potrebna krvna plazma A i O pozitivne krvne grupe. Apel pokrenuli njegovi vojnici i saborci

Nijedan od ratova koji su devedesetih godina vođeni na ovim prostorima nije uspeo da prikuje za krevet vrsnog vojnika Nenada Bašića Palkovića (47), iz Bajmoka. To je naprečac uradila korona, i to teže od bilo kod metka.

Posle zadataka koje je ovaj stariji vodnik prve klase radio sa svojim vojnicima iz kasarne u Somboru, visoka temperatura se javila 31. marta. Terapija nije dala rezultate, pa je već 7. aprila potvrđeno da je zaražen virusom korona i hitno je poslat u Klinički centar Vojvodine. Tamo se nalazi u indukovanoj komi, na respiratoru, a pluća mu još ne funkcionišu.

– U Novi Sad je otišao sa upalom pluća, sve se to vrlo brzo odigralo – priča, za “Novosti”, supruga Zorica. – Ima prekomernu težinu, a sada su mu doktori otkrili i visok pritisak. To je regulisano, svi organi mu funkcionišu i dobro su, sem pluća. Retko smo se čuli jer mu je bilo teško da govori, komunicirali smo porukama, a poslednju mi je poslao jutro pre no što će ga staviti na respirator. Kratko mi je napisao da se jako loše oseća, ne može da diše, ni da hoda, ni da sedi. Od tada – muk.

Sve informacije o suprugu Zorica dobija od lekara, koji, razumljivo, ne mogu da daju nikakve prognoze.

– Taj trenutak dok zvoni telefon i čekam da se neko javi sa druge strane za mene je kao večnost – odmahuje glavom Zorica. – To je igra nerava, tu zebnju i strah nikome na svetu ne bih poželela. Lekari i medicinsko osoblje KCV su zaista divni i puni razumevanja za sve nas koji stalno zovemo i raspitujemo se. Čvrsto sam ubeđena da mu daju sve što mogu ali njegov organizam još nije počeo da reaguje na terapije.

Njegovi vojnici i saborci pokrenuli su apel da se donira krvna plazma A pozitivne i O pozitivne krvne grupe, što bi za Nenada možda moglo da bude slamka spasa.

– Nemamo nikakvo obaveštenje od lekara kako bi to moglo da se uradi – dodaje supruga. – Bojim se da je on kritično i da neće smeti da mu daju plazmu, ali opet bi značilo kada bismo imali spremne donore ako se lekari, ipak, odluče na taj korak. Zato molim ljude koji su preležali koronu da doniraju plazmu, jer će sigurno nekome pomoći i spasti život.

Oni koji poznaju Nenada kažu da sve reči o njemu staju u jednu reč – ljudina.

– Moj bivši starešina Nenad Bašić oboleo je od korone i trenutno se nalazi u teškom stanju. U pitanju je čovek koji me je propisno driblao na karauli i najpošteniji i najispravniji vojnik kojeg sam imao čast da upoznam u svom životu. Trenutno je na respiratoru i dosta je loše, ali ukoliko mu se stanje iole popravi, trebaće mu krvna plazma od osoba koje su preležale koronu – objavio je na društvenim mrežama Goran Bogunović, jedan od njegovih vojnika. – Čovek je za vreme bombardovanja 1999. predvodio primerom, nije stajao iza nekog stola u bunkeru i slao druge da ginu. Za zasluge u borbi je dobio i odlikovanje. Takvi ljudi nam trebaju, takve ljude ne smemo izgubiti!

SAMO DA SE VRATI KUĆI

Supruga Zorica i njihov sin su u samoizolaciji i zasada nemaju nikakvih simptoma virusa korona.- Osećamo se dobro i samo mislimo na to da nam se naš Nenad vrati kući. Samo nam je to važno – uzdišući će Zorica.

ODLIKOVAN PET PUTA

Nenad je najveći deo svog života proveo u uniformi. Posle završene vojne škole bio je starešina kasarni u Subotici i Bačkoj Topoli, karaule u Bajmoku, sada u Somboru. Nije bilo rata od početka devedesetih da on nije bio na braniku otadžbine, za šta je pet puta odlikovan.

 

/tekst i fotografije: Večernje novosti/KOMENTARI

 1. Samo istina kaže:

  Ne daj se junace,ozdravi!!!

 2. Riki kaže:

  Bude on pobedio i ovaj kineski virus…

 3. Holly kaže:

  Poznajem Nenada kao i njegovu suprugu Zoricu. Divni ljudi. Radeci svoj posao, kao i vecina njih u vojsci i u drugim strukama koje su bile na udaru, oboleo je od ovog virusa. Druze, drzi se, uz tebe su svi koji te cene, postuju i vole. Dobices ovu bitku!

 4. Marina kaže:

  I onda neki pametnjakovici kazu da je covid19 ,izmisljotina.Brz oporavak zelim gospodinu.

 5. Oki kaže:

  Jedan život je previše da se izgubi a ne na desetine i stotine života.

 6. Leonila kaže:

  Drž se Nenade…moraš da se izboriš

 7. Leonila kaže:

  Drž se Nenade…moraš da se izboriš….

 8. Leonila kaže:

  Drž se Nenade…moraš da se izboriš

 9. DrS kaže:

  Nenad je bio moj staresina na karauli.Retko za koga mogu da kazem da je covek za primer!Svako ko ga poznaje zna sta tvrdim.Boze pomozi nasem primeru da ozdravi da moze i dalje da daje primer drugima! Stupar

 10. Alek kaže:

  Kako oboleo kada Vulin kaze da ima vise nego dovoljno opreme za prevenciju.

 11. Samo me zanima kaže:

  …ko ovde udara minuse? Kakvi su to mozgovi? Skotovski.

 12. croat kaže:

  Sv najbolje Nenadu!

 13. Draga kaže:

  Poznajem Nenada od malih nogu. Molim te Nešo izbori se sa ovom opakom napasti! Čekaju te tvoj sin, supruga i majka!

 14. Generacijo kaže:

  VOJNIK JE TO MORA DA POBEDI . IZDRZI SKOLSKI POBEDI VIRUS UZ TEBE SMO

 15. Dejan kaže:

  Pobedićeš

 16. Jimi kaže:

  8 dana je trebalo da se izvrši testiranje. Stvarno rekordno vreme. Država je stvarno bila spremna: Ne sme nas ništa iznenaditi. BANANA…..

 17. Jos jedan vojnik kaže:

  Sjajan čovek! Bio mi je starešina u garnizonu bačka topola. Mogu reći samo sve najbolje o tom čoveku. Najiskrenije se nadam da će ozdraviti.

 18. Igmanski orao kaže:

  Ja sam iz Republike Srpske nema izdrzi legendo !Daj krv izdrace legenda!!!Gubimo junake od tihog ubice.Bog da ti da snagu da ozdravis ma ko da si bio.Imam osecaj sve sto je sveto to drugi baca pod noge.Postali smo tudje sluge jer smo tudjina doveli da vlada.Ziv bio branioce nasih ognjista.

 19. Bunjevac uvik kaže:

  Ko daje minuse na ovakvu vest,bolestan je u glavu!

 20. Anonimni kaže:

  Nenadu želim brz oporavak..

 21. makar šta kaže:

  oficirčina.

OSTAVITE KOMENTAR