Neobična pojava na površini Palića zabrinula je Subotičane

Na površini Palića i Krvavog jezera ovih dana pojavila se gusta bela pena, kao da je neko izlio veliku količinu deterdženta, a kada se ona povuče, pojavljuje se gust sloj modro zelenih algi.

Nekoliko građana poslalo je „Blicu“ fotografije jezera koje se peni, ali prema rečima hidrologa Mišela Romana, člana radne grupe za poboljšanje jezera Palić i Ludaš, to je u ovo doba godine očekivana pojava s obzirom na narušen eko-sistem.

pena na jezeru

– Penu su izazvale modro zelene alge čija je koncentracija veća od 90 odsto. Alge sa dolaskom hladnijeg vremena odumiru, a svaka njihova ćelija sadrži belančevine. Kada je vetrovito, turbulencije “istuku” te belančevine iz ćelija algi kao kada u kuhinji pravite kolače i tučete balance iz jaja. To je identičan proces i na Paliću se dešava svake jeseni kada su jači vetrovi i veći talasi – kaže Roman.

Sa prestankom vetra penu zamenjuju alge koje plivaju po površini i podsećaju na spanać. Zapravo, dani su kraći, temperature niže i alge vode borbu za život.

– Ljudi me zovu i upozoravaju na pomor ribe jer se unutar sloja algi često vide babuške koje kao da se bore za kiseonik, ali to je ipak složenija situacija. Danju alge vrše fotosintezu, proizvode kiseonik i ne manjka kiseonika, ali noću kada nema svetlosti dolazi do procesa razgradnje koji troše kiseonik. Rizik za pomor ribe je mali, ali postoji i postojaće sve dok je eko-sistem poremećen, a za takvo stanje najodgovornije su ribe babuške, veoma otporne grabljivice koje su se namnožile u neverovatnim količinama i mogu da prežive i sa malo kiseonika – kaže Mišel Roman.

Čuvajte smuđa jer se hrani babuškom

U Paliću ima čak 160 tona babuške od čega je u okviru sanacije jezera ove godine izlovljeno 17 tona. U jezeru ima i smuđa, jedine vrste koja od babuški može da sačuva riblja gnezda i hrani se njom. Mišel Roman zato apeluje na ribolovce da ne love smuđa koji može da pomogne u poboljšanju kvaliteta jezerska vode.

 

BLIC

 KOMENTARI

  1. dejan kaže:

    ja sam samo sliku video teks nisam citao , predpostavljam da je opet palic kriv i los za necije oci ……,kada dolazi jesen vetrovi si jaci to je tako penusavo svake godine vec 30 god od kada znam za sebe . ….da vam posaljem link kao je more penusav ?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 34 = 41