Neophodan pravilnik o „ijadama”

Među više od 3.000 priredbi koje se održavaju tokom godine i za koje novac obezbeđuje država, malo ima originalnih. Veliku većinu čine “ijade” – manifestacija u čast hrane koje sliče jedna drugoj do te mere da je već postalo uobičajeno da skoro svako mesto ima barem jednu takvu priredbu godišnje. „Slaninijada”, „Kobasicijada”, „Švarglijada”, „Pihtijada”, „Kupusijada”, „Kulenijada”… će, kada Udruženje za turizam i manifestacije Srbije donese pravilnik o kategorizaciji manifestacija u Srbiji, morati da na drugačiji način budu organizovane: da imaju originalnost, veliki broj posetilaca i prihod, ali i medijsku propraćenost da bi se našle u spisku priredbi koje država finansijski pomaže.

dani svinjokolja 1

Manifestacije će biti svrstane u prvu, drugu i treću kategoriju, po principu bodovanja. Po objašnjenju Milanka Cvetkovića, direktora Udruženja za turizam i manifestacije Srbije, najviše će se bodovati originalnost i autentičnost priredbe, jer je poslednjih godina Srbija preplavljena događajima koji liče jedan na drugi.

– U prvu kategoriju biće svrstane značajnije, brendirane, pozicionirane i tradicionalne manifestacije. Neće biti loše ni ukoliko manifestacija uđe u treću kategoriju, jer će tako posetioci znati šta mogu da očekuju. Sve manifestacije će dobiti i preporuku o tome šta treba da promene, dorade ili izmene, kako bi postale što značajniji događaj – objašnjava Cvetković.

On ukazuje na to da su retki organizatori sadašnjih manifestacija koji sami obezbede finansiranje, pa zbog toga svi traže novac od opštine ministarstva i fondova.

– Svako može da napravi manifestaciju kada dobije novac. Drugi veliki problem je autentičnost. Mnogo je sličnih manifestacija, jer ne mogu da izmisle ništa originalno. Kotrljanje sira niz padine i gađanje paradajzom postale su svetski poznate manifestacije, a kod nas većina organizatora od opštine dobije novac da plati poznatu pevačicu, postavi štandove s hranom i nazove se “ijada”. Kada je događaj originalan, lakše se nađe sponzor, a i mediji to rado objavljuju – rekao je Cvetković.

Pravnilnik o kategorizaciji manifestacija u Srbiji trebalo bi da bude donet do kraja ove godine, što znači da će i 2016. biti održavane stare, dobre i mnogima važne manifestacije. “Slaninijada” u Kačarevu je već u toku, a uskoro će i turinska “ Kobasicijada”.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Moje ime kaže:

  Ju! Pa kako ćemo preživeti godinu bez disnotora i Drljača na centralnom trgu? Ili će naprednjaci i to proglasiti za bitan događaj u razvoju kulture i multikulture.

 2. Megille kaže:

  Gospodo krščani ,korizma je.

 3. Rtvzr protiv EU kaže:

  Pa korizmiraj se, derane, ko ti ne da! Samo nas pusti da jemo ko ljudi. A ko su ti to “krščani”?

 4. Miki kaže:

  Dobar nacin za uzimanje novaca….5 ljudi se organuzuje pozove pevaljku i uzme novce…

 5. Megille kaže:

  @ Rtvzr protiv EU : Ovaj komentar mogao napisati samo onaj koji je krajnje nepismen i neuk…

 6. Rtvzr protiv EU kaže:

  @Takođe, kršČaninu!

OSTAVITE KOMENTAR