Neophodna decentralizacija Vojvodine

Proces decentralizacije u Srbiji neće biti sproveden do kraja ukoliko jedan centar kao što je Beograd bude zamenjen drugim – Novim Sadom, izjavio je danas predsednik Pokrajinskog odbora G17 plus Tomislav Stantić.
Nezaposlenost, komunalne i druge suštinske probleme u lokalnim samoupravama nemoguće je dobro i efikasno rešavati sa velike distance i zato se Ujedinjeni regioni Srbije (URS) zalažu da "politika mora da se spusti kod običnih gradjana", rekao je on novinarima uoči sednice Pokrajinskog odbora G17 plus.

Slika

Decentralizacija, regionalizacija i dekoncentracija vlasti su tri osnovne teme od kojih nećemo odustati, istakao je Stantić i naglasio da je u tom pogledu veoma važno to što će na prvoj sledećoj sednici Skupštine Srbije biti usvojen Zakon o javnoj svojini, kako bi imovina bila vraćena lokalnim samoupravama.

"Očekujem da lokalne samouprave budu motor razvoja cele Vojvodine, jer su razlike u razvijenosti izmedju pojedinih opština u pokrajini prevelike i protiv toga moramo da se borimo", rekao je on.

Stantić je napomenuo da će URS uskoro ponuditi program regionalizacije, koji podrazumeva mnogo veću decentralizaciju Srbije, a u predstojećem periodu će se stranačko članstvo i gradjani imati priliku da kažu svoje stavove u raspravi o nacrtu tog dokumenta.

Izvro: S media/ TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 49 = 54

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: