„Neoplanta“ najbolja na Festivalu profesionalnih pozorišta

Predstava "Neoplanta" Novosadskog pozorišta, u režiji Andraša Urbana, po romanu Lasla Vegela, proglašena je za najbolju na 64. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.

novosadsko-pozoriste

Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri u sastavu – Darko Lukić, Vesna Ždrnja i Miloš Latinović, nakon odgledanih 11 predstava u zvaničnoj konkurenciji ovogodišnjeg festivala održanog u Subotici.

 

"U ovoj predstavi snažnog emotivnog naboja koja na specifičan način tretira istorijske događaje, prepliću se uspešna dramatizacija romana, inventivna režija, nadahnuta glumačka igra, likovnost i muzika", navedeno je u saopštenju žirija.

 

Nagrada za najbolju predstavu za decu dodeljena je predstavi "Ima li deda odelo", po knjizi Ameli Frid, u režiji Emilije Mrdaković i produkciji Pozorišta mladih iz Novog Sada.

 

"Predstava se bavi ozbiljnim i važnim životnim temama prilagođeno dečijem uzrastu i na umetnički kreativan način postiže vaspitni cilj" – navodi se u obrazloženju jednoglasno usvojene odluke.

 

Osim predstava proglašeni su i najbolji pojedinci festivala, pa je tako nagrada za najbolju režiju pripala Andrašu Urbanu.

 

Za najbolje glumce proglašeni su Branislav Jerković za ulogu Gidre u predstavi "Gospođa Olga", Narodnog pozorišta Sombor, Minja Peković za ulogu Bet Brenan u predstavi "Brak Bet i Bua" Narodnog pozorišta iz Subotice, Daniel Husta za ulogu Popa u predstavi "Neka se jave najbolji", u koprodukciji Saveza dramskih umetnika Vojvodine/SNP/Novosadsko pozorište, i Natalija Vicei nagrađena je za ulogu Cara Alekseja u predstavi "Kralj Ibi" Narodnog pozorišta Subotica.

 

Milici Grbić Komazec pripale su nagrade za najbolju scenografiju, najbolji kostim, kao i Memorijalna nagrada "Ivana Mirkov Vlačić".

 

Jeleni Milić Zlatković nagrada "Tihomir Mačković", Atili Antalu za najbolju muziku, dok je specijalna nagrada pripala glumačkom ansamblu Novosadskog pozorišta za izuzetno uspešnu kolektivnu igru u predstavi "Neoplanta".

 

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, pripala je Luki Mihoviloviću za ulogu Meta u predstavi "Brak Bet i Bua" Narodnog pozorišta Subotica.

 

64. festival Profesionalnih pozorišta Vojvodine zatvara se večeras programom na sceni Jadran Narodnog pozorišta Subotica.

 

RTVKOMENTARI

  1. neda kaže:

    mogao bi Urban sad i da napravi predstavu o novosadskoj raciji, recimo, i to u Novosadskom p.

OSTAVITE KOMENTAR