Neposredni i elektorski izbori

Upisi u manjinske biračke spiskove su završeni. Kako saznajemo u Ministarstvu za manjinska i ljudska prava Makedonska, Hrvatska i Slovenačka nacionalna manjina biraće putem skupštine elektora članove za nacionalni savet, a ostalih 16 nacionalnih manjina će na neposrednim izborima birati svoje nacionalne savete. U poseban birački spisak upisano je preko 380.000, od potencijalnih 707.000 pripadnika nacionalnih manjina sa biračkim pravom. Predstavnici 15 nacionalnih saveta nacionalnih manjina zauzeli su se danas za opstanak Ministarstva za ljudska i manjinska prava i ocenili da je to ministarstvo značajno unapredilo položaj manjina u Srbiji.

"Nacionalni saveti nacionalnih manjina daju punu podršku daljem radu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i ministru Svetozaru Čipliću", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Čiplić lično zauzeo da se posle sedam godina pravnog vakuma usvoji Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji je za pripadnike etničkih zajednica koje žive u Srbiji neophodan radi ostvarivanja kulturne samouprave i kolektivnih prava predviđenih Ustavom Srbije.

Navodi se da je nakon tri godine ponovo počeo da radi i republički savet za nacionalne manjine, na čijem čelu je predsednik Vlade Srbije, kao i da je osnovan Fond za nacionalne manjine, iz kojeg će se finansirati aktivnosti nacionalnih manjina u oblasti kulture, obrazovanja i informisanja.

Uz logističku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, uspešno su formirani posebni birački spiskovi nacionalnih zajednica, koji su preduslov za sprovođenje neposrednih izbora za nacionalne savete, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali predstavnici nacionalnih saveta Mađara, Slovaka, Rumuna, Rusina, Hrvata, Ukrajinaca, Makedonaca, Nemaca, Bunjevaca, Roma, Bošnjaka, Bugara, Vlaha, Egipćana, Grka i Saveza jevrejskih opština.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

87 + = 91

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: