Nepoštovanje kućnog reda koštaće vas 10.000 dinara

Brojni su problemi građana koji žive u zgradama, i u najvećoj meri se odnose na neadekvatno korišćenje zajedničkog prostora, držanje kućnih ljubimaca, kao i korišćenje klima uređaja. Profesionalni upravnici zgrada, napominju da kupovinom nekretnine i izborom ovog tipa stanovanja, vi dobijate i probleme stambene jedinice, te da morate biti spremni na zajedničko pronalaženje rešenja kao i na određene kompromise.

Mirko Krivić, vlasnik trgovinske radnje na Radijalcu, u ulici Petra Lekovića, već godinama ima problem sa kapanjem komšijskih klima uređaja, koji su postavljeni tačno iznad ulaznih vrata njegovog lokala. I nakon više podnetih prijava podnetih, kako nekadašnjim predsednicima skupština stanara, tako komunalnoj inspekciji, kako kaže, rešenje za njegov slučaj se ne nazire.

Kada neko od stanara sa kojim delite stambenu ili poslovno-stambenu jedinicu, narušava vaš mir, sigurnost i bezbednost,  dužni ste da svoj problem prvo prijavite izabranom upravniku vaše zgrade, nakon čega on opominje počinioca i o tome sastavlja službenu belešku.

Ukoliko ni nakon intervencije upravnika, „vaš komšija“ ne prestaje da vas ugrožava, nastala situacija se prijavljuje Gradskoj upravi.

Kaznene odredbe za nepoštovanje pravila Kućnog reda propisanih u Odluci o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Subotice, koja je na snagu stupila prošle godine, su za fizička lica 10.000 dinara, za preduzetnik 30.000 dinara, a za pravna lica 50.000 dinara, čiji iznosi se umanjuju za 50 odsto ukoliko se uplate u roku od 8 dana. Ovom Odlukom uvedena je i mogućnost da stanari na nivou zgrade mogu da sačine sopstvena kućna pravila.

Na pitanja o kućnom redu koja nisu uređena gradskom Odlukom, primenjuju se odredbe Zakona o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije iz 2016. godine.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Prilepak kaže:

  Sta cemo sa ovima koji proseravaju pse oko zgrade i ciji psi laju bez prestanka???

 2. Sale kaže:

  Za početak, neka upravnik napiše koje su njegove obaveze, prava znamo.

 3. Dokle kaže:

  Gde da prijavim clanove odredjene “ugrozene”, “manjinske” zajednice koji svakodnevno i urlaju na megafon dok se vozaju kombijem polako kroz kvartove, sakupljajuci sekundarne sirovine?

 4. Savremeno roditeljstvo kaže:

  Pitam se samo kada će mamice i tatice svoju decu da nauče šta su igrališta i gde se ona nalaze. Dreka, vrištanje, trčanje, udaranje loptom po zidu zgrade, bezobrazluci i nepoštovanje starijih… Još pogotovo kada se iz celog naselja skupe svi ispred jedne zgrade (a ni jedno od njih tu ne živi!). Roditelji za to vreme lepo sede na klupici i ćaskaju, “samo neka se deca igraju, jer, pobogu, to su deca!” Ne, to su nevaspitana derišta! Dokle više?!

 5. X-MEN kaže:

  @ Dokle
  Nigde , oni su zaštićeni , još će im Ivanišević napraviti i kupatilo !
  A šta je sa zgradama koje ni nemaju upravitelja, nego ” predsednika kućnog saveta “kojeg ama baš nitra ne zanima ? Dok je bivši ” doživotni predsednik ” jedva nekako skinut sa vlasti , sve zajedničke prostrorije natrpao svoiji i tuđim smećem koji je on prisvojio, šta sa takvima? Šta i kako rešiti probleme lošeg krova zgrade u zgradi bez upravitelja i u zgradi u kojoj one što nisu posledni sprat ne zanimaju problemi onih na zadnjem spratu ?? Zašto su kućni ljubimci problem ? Pa niko ne drži ” nosorozi i žirafe ” kao ljubimce !

 6. ČINJENICA kaže:

  A gđo-ice, Vesna Hajnal, koje su kazne, u dinarima naravno, ako Komunalna inspekcija i kolege joj iz Komunalne policije zanemaruju svoje obaveze propisane Odlukom o komunalnom redu.

  Naime, po članu 12. tačka 1 Odluke, zabranjeno je kretanje, zaustavljanje ili parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini, a po tački 2. ostavljanje vozila u pešačkoj zoni, na trgu, pešačkom prelazu, biciklističkoj stazi, stajalištima javnog prevoza…Pošto su takvi prekršaji svakodnevni, a komunalni inspektori u službenim “škodilacima” (ne sećam se da sam ih video da štrapaciraju autotabanima) izbegavaju da postupe u skladu sa članom 114, tačka 1. i 2. i nalože uklanjanje vozila, šta onda? Ili, možda, ono što važi za druge, kazne pre svega, ne važi za društvo u vašem neposrednom okruženju? Neće da može biti. JOK! Uostalom, u nekim gradovima “komunalci” su davno prošlo vreme, da ne kažem – pluskvamperfekat!

 7. Fux.. kaže:

  Agošton Gabrijela iz vremana Kasa Joškine administracije ,kasnije poznata po boravku u istražnim zatvorima ,sada upravitelj zgrada ,tumači kako treba živeti u zgradama… ?Kako su ovakvi i slični uravitelji-‘stručnjaci’ bez prakse u građevinskom održavanju došli na ovakva mesta…?
  Zar kučni red važi samo za one koji žive u stanovima? A ako živiš u stambenim jedinicama- kućama ne važe zakon o stanovanju. Po izjavama izgleda da u tim slučajevima komšije mogu da rade šta žele od uzurpiranja tuđe imovine ,rušenje međe ,uzurpiranje tuđih parcela palenje roštilja pored suseda koji suši veš na svojoj parceli ,držanje porodičnih slavja po tri dan u radne dane , danima glasno puštanje muzike ,vikanje deranje ,paljenje smeća pored tuđe ograde. A za te nemare niko ne reagira og Gradske uprave koji izdržavaju svi građani poreski obveznici grada Subotice. ,pa i oni koji ne žive samo u stanovima…

 8. janko kaže:

  od toga nema ništa jer ako neko lupa po plafonu u klompama ko da ga kazni kako i kada jer ne otvara vrata.Ako nekom laje pas non stop to isto nema šanse da ga iko kazni jer pas mora da laje pa ako je neko dozvolio da pas udje u stan odlukom da svako ima pravo da čuva 2 ljubimca onda taj koji je doneo takvu odluku znao je da pas laje mačka mjaujče a papagaj krešti.Nadalje opet kazna je takva da onaj ko ima pare može da maltretira celu zgradu jer šta plati kaznu i tera po starom .Tako da je ovo sve smešno.Npr u zgradi gde ja živim zbog klima jednog hotela nema šanse da spavate jer bruči kao u vodenici i nikom ništa i ako svi znaju žmure i teraju dalje a toga imate svuda.Šta je sa vozačima koji koriste sirenu dozivajući tako drugara iz zgrade u 1 2 ili 3 po ponoći takodje ništa .Ovo sve je smešno žalosno jer na terenu vidimo očigledna kršenja prava na stanovanje ali niko ne reaguje i ako prima platu za to.

 9. Bogdan kaže:

  Gospodo, ko nije u stanju da živi u zgradi neka ide u kuću, na selo ili salaš. Druge nema. Neće problem rešiti upravnik zgrada, problem je u mentalitetu. Stoka koja čini većinu treba šibati po džepu, samo oštro. Možda vremenom kroz ovaj vid prevaspitavanja usvoji pravila suživota. Ako ne – ostaje samoživa stoka. A od nje se treba sklanjati…pustiti da se međusobno istrebe.

 10. Istina... kaže:

  Zdravo drustvo se stvara zdravom edukacijom a ne bolesnom, nakaradnom i kaznjavanjem. Tako se samo pljacka i unistava do kraja. Antisistem.

 11. ČINJENICA kaže:

  @ Istina

  Ko se nije na vreme edukovao “pre podne”, neće ni “posle podne”. Barem ne “zdravom edukacijom”. U tem slučaju, ne preostaje ništa drugo do “udarac po džepu”, ili, što da ne, po leđima, odnosno sedalnom delu zavisno od izbora prestupnika. .

 12. Istina... kaže:

  @ČINJENICA

  Činjenica je, opšta, generalna, suštinska, da krijete istinu. Postoje, DA, POSTOJE, zdrava društva koja su osnovana na zdravim vrednostima a ne na bolesnim. Vaš problem je: “Možeš lagati neke ljude sve vreme, možeš lagati sve ljude neko vreme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vreme.” One koji znaju istinu smatrate za smrtne neprijatelje i shodno tome prema njima delujete. “Ti” si se uhvatio za komunalce i propise, a ne pišeš čija su ideja i projekat i ko ih je smislio, napisao i nametnuo i sa kojim ciljem. Baš si mi sav “činjeničan” i “pametan”. Ako “nisi” znao vaš lažni Tito (Ambroz) davno je rekao “Nemojmo se držati zakona kao pijan plota”. Ko onda generiše ovakvo stanje? Reci, “Činjenico”.

 13. Ćale kaže:

  Joj… U mojoj zgradi ima jedno 6 belih kerova. Kenjaju ispred zgrade i iza na parkingu. Vlasnicima je teško da pokupe sranja za njima. A sve su novokomponovani brdjani kojo su eto sad inn sa tim dzukcima. Lajanje ne prestaje kad odu od kuće i izbace ljubimce na terasu… Drugi problem mi je komšinica koja stenje ko na setu porno filmova. Ko će nju da kazni za vrištanje u sred noći. Kad za nešto pozoveš policiju oni kažu zovi komunalnu.,onda komunalna kaže nismo nadležni zovi policiju. Ludilo… se nastavlja….

 14. Subočan kaže:

  @Fux..
  Prema članu 15 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, pod brojem 2) kaže se da poslove upravljanja zgradom, vrše vlasnici posebnih delova, za porodične kuće.
  Dakle, ukoliko si vlasnik objekta (kuće) obavljaš poslove koje bi upravnik obavljao, da živiš u stanu. Sam si sebi upravnik… 🙂

 15. Prdonja kaže:

  Najveće zadovoljstvo mi je u poslednje vreme da se u podne dobro najedem gustog pasulja sa butkicama, tri porcije minimum i tri piva i onda uveče napunim kadu do vrha sa toplom vodom.
  Legnem u kadu, stavim razne opuštajuće soli i opustim se i onda prdim iz sve snage u vodu, sve odzvanja do prizemlja, a ja živim na osmom spratu na Prozivci.
  Zidovi tanki, sve se čuje, niko mi ništa ne može, jer nigde ne piše da je zabranjeno prditi u kadi punom vode.
  Samo čujem glasove negodovanja, ali ko mi šta može, čak od jakog odzvanjanja ni ne može da se utvrdi odakle zvuci dolaze.

 16. Fux.. kaže:

  @ Subočan : Napisao si ‘ništa’ što ne znači opet ništa…Trebao si napisati da te nerede i bahato ponašanje stanara u stambenim jedinicama -posebnim kućama treba da sankcionira Komunalna policija grada Subotice obilaskom terena. Nažalost oni poput manekana ‘špartaju’ samo oko gradske kuće…Zašto ta policija ne odlazi na teren u ‘buckama’ gde slavja pored nekih privatnih igrališta i bazena traju i po više dana-danju i noću…Spavanje …? Kada ? Ma beži bre.

 17. paulina kaže:

  opet novi stari NAMET na stanare…treba im novaca…a šta je sa institucijama koja i te kako krši zakon…studentrski dom “ Bosa Milićević“ je sagrađen u sred stambenog bloka, njihov vešeraj radi od ujutru od 6,oo sati pa do 13, 14 časova , kako kad, to toliko bruji kao da Vam je traktor ispod prozora, prijavljivali komunalnoj inspekciji i gle čuda, inspekcija svaki put utvrdi da je buka u “ okviru zakona“ 59 decibela, naravno nikada n zovu stanare da budu prisutni kada se meri buka, a ovi iz doma jednostavno smanje mašine, dok se u dogovoru sa direktorom meri buka, i stanari mogu da popuše,,,naravno u svim institucijama su direktori iz vlastti, i boli njih dupe za stanare, i naravno da će uvek institucije biti u pravu, a da ne pričam o glasnoj muzici i svakodnevnim žurkama, gde opet popuše stanari, jer kada se zov dom, portir hladno saopšti sa je rukovodstvo doma dozvolilo žurku, i opet im se je za stanare….I GDE JE TU ZAKON I PRIMENA ZAKONA….interesantno je da svaki zakon lupa po džepu građane, i to one obične, ne članove vladajuče stranke

 18. Andrej kaže:

  Problema ima i u zgradama u gradu i u stambenim jedinicama po selima. Preglasna muzika, drčno ponašanje, smrad, lavež pasa, bespravna gradnja, sadnja, užas!
  Problem je u mentalitetu ali sve se to da srediti primenom zakona.
  Stoku treba saterati u ćošak i staviti pod ključ!

 19. Kis Attila kaže:

  Pá kome obratiti viseli aki ne postuje

OSTAVITE KOMENTAR