Nepovoljna epidemijska situacija u Severnobačkom okrugu

Proteklog vikenda, dakle u subotu i nedelju, u Severnobačkom okrugu registrovano je novih 250 pacijenata obolelih od virusa kovid-19. Od toga je na teritoriji grada Subotice obolela 191-a osoba, dok su preostalih 59 pacijenata sa teritorije opština Bačka Topola i Mali Iđoš. Ako posmatramo ukupan broj obolelih, on je na tertoriji Okruga dostigao broj od 3.500, a što se tiče grada Subotice, taj broj je od jutros zvanično tri hiljade.

U izjavi za Radio-televiziju Vojvodine, dr Nebojša Bohucki kaže da se na osnovu tih podataka može zaključiti da je epidemiološka situacija nepovoljna, a on lično smatra da je situacija izrazito nepovoljna. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotice međutim dodaje da je sve to sasvim normalno u ovom periodu epidemije. Dr Bohucki ističe da je mesec decembar hladniji deo godine, da je sve ovo bilo očekivano, i da je to situacija o kojoj su stručnjaci govorili tokom leta. Znači, sve ovo što se dešava je u skladu sa očekivanjima epidemiologa, kaže sagovornik RTV-a, napominjući da je broj obolelih sigurno veći od broja registrovanih pacijenata.

“Kada se neko javi za lekarsku pomoć i dobije dijagnozu obolenja, to je onaj broj jedan koji ulazi u sistem pa se sabira. Međutim, kada dobijemo podatke da su i njegovi ukućani oboleli, ali imaju blagu kliničku sliku, recimo curenje nosa ili tek neznatan kašalj, svakako da su i oni oboleli od ovog oboljenja, ali pošto se nisu javili za lekarsku pomoć, ne ulaze u zvanične brojke. Znači, broj obolelih je sigurno nekoliko puta veći i prema proceni epidemiologa iz čitavog sveta, ovaj broj uvek treba množiti sa najmanje pet, a po nekima čak i sa brojem deset”, objašnjava dr Bebojša Bohucki.

RTVKOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Nadati se da će se vremenom broj zaraženih smanjivati jer smo ozbiljno shvatili mere.Svi nose maske, malo je ljudi na ulici, ko god može da radi od kuće taj i radi.Higijena je na visokom nivou.Nema masovnih okupljanja.Što pre da se vratimo u normalu.

 2. Miki kaže:

  Vakcina će biti šamar u drugi obraz celom čovečanstvu od okultne oligarhije,ali će zaboleti s vremenskim odmakom .

 3. Croat kaže:

  Mnogima je ova epidemija samo vest i brojevi sa televizije. tema za raznorazne teorije zavera. A onda vam umre neko koga dobro znate, neko zavrsi u bolnici sa teskim simptomima i onda vise i nije tema za filozofiranje. Svak vakcina ima nuspojave, takodje i vecina lekova ali mislim da mi je to manji rizik nego da isprobavam sansu sa bolescu , zato cu se ja vakcinisati .(ne sa ruskom il kineskom )

 4. Ime kaže:

  Divno, još malo zbrajanja i biće više obolelih nego stanovnika Subotice, ludo zar ne??

 5. Ištvan kaže:

  Izgleda da ovi medicinski stručnjaci više se bave statističkim podacima nego lečenjem obolelih od raznih prehlada.Za njih su statistički podaci one koje mogu uvrstiti u ‘Covid diagnozu ‘ .

 6. Sebastian kaže:

  @ Istvan
  U vreme pandemije je statistika jedna od najvaznijih orijentacija u borbi protiv zaraze. Za lecenje prehlade nisu potrebni niti medicinski niti bilo kakvi strucnjaci da nekoga terapiraju. Dovoljno je samo da Nagymama skuva solju dobrog caja.

 7. Anonimni kaže:

  Može li mi neko reći kada se proglašala pandemija. Šta to treba da se desi pa da se na pr. neka bolest, neka zaraza, neki virus… proglasi pandemijom? Da li je to broj obolelih, broj mrtvih ili nešto drugo pa da se to desi?
  To pitam neke kao Sebastian, Croat ili Oli, koji doduše trenutno nije ovde. Voleo bih da znam njihova razmišljanja na ovu temu.

 8. Sebastijan kaže:

  Kada u jednoj zemlji izbije zaraza u njenim vecim delovima, govorimo o epidemiji. Ukoliko ta epidemija predje i na druge drzave odnosno kontinente, govorimo o pandemiji. Dakle rec je o sirokom podrucju koje je zarazeno i zahvata veci deo zemljine kugle. Pandemiju proglasavaju Ujedinjene nacije preko svoje sluzbe – Svetske zdravstvene organizacije (SZO / WHO) Stroga definicija prema broju mrtvih i zarazenih ne postoji. Pandemija se definise prema prostornom obimu zaraze i njene opste rasprostranjenosti. SZO/WHO je preko svog generalnog sekretara, a to je Tedros Adhanom Gebrejsus poreklom iz Etiopije dana 11. Marta 2020 godine zvanicno proglasila pandemiju. Odluke SZO nemaju snagu zakona one su samo preporuka a koja se odnosi na sve clanice Ujedinjenih nacija. Ja inace ne razmisljam o toj temi jer za epidemije, pandemije i slicno nisam nadlezan. Moja obaveza je da izvrasavam moje gradjanske duznosti i da kao deo ljudske i medjunarodne zajednice svojom disciplinovanoscu u pridrzavanju pravila higijene, dajem svoj doprinos suzbijanju pandemije.

 9. Pera kaže:

  I izmišljeni Deda Mraz je dobio vakcinu, “prevenciju” protiv izmišljenog Kovida.

 10. Gajo kaže:

  WHO i UN su masonske organizacije.To se zna.

 11. bać Nesto kaže:

  Pera,COVID nije IZMIŠLJEN nego SMIŠLJEN! Razlika je bitna za razumijevanje stvari!

 12. Sebastijan kaže:

  @ Gajo
  15. 12. 2020. u 07:53

  WHO i UN su masonske organizacije.To se zna.

  Ako bi bio ljubazan da podelis sa nama, koji takve stvari ne poznaju, tvoje znanje o masonima i masonskim organizacija. Ostajem u napred zahvalan.

 13. Gajo kaže:

  Sebastijane,samo pročitaj životopis masona Andrije Štampara koji je izradio Ustav WHO,visoko se popeo u ovoj organizaciji,bio predsednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti itd….to sve drže masoni.Da nije bio mason nikad nebi mogao biti postavljen na takve položaje.

 14. Sebastijan kaže:

  @ Gajo
  Sta ima lose u tome da je bio Mason? Inace WHO nema nikakav “Ustav”
  O masoneriji ili znas ili nemas pojma. Pricati okolo stvari iz trece ruke je vrlo neuctivo. Koliko masona poznajes? Sa koliko masonskih loza imas kontakte? Navedi mi bar neku konkretnu negativnost u vezi masonerije iz licnog iskustva. Lagati okolo i nabedjivati sve i svakoga da je “mason” je jedna vrlo ruzna pojava.

 15. mimi kaže:

  Pogledajte na hrvatskoj Wikipediji o Andriji Štamparu.Piše da je on napisao USTAV Svetske zdravstvene organizacije tako da Gajo tačno prenosi.

 16. Ištvan kaže:

  @Sebastijan : Kome ti pereš mozak ,misliš da smo mi svi debili…? Pa već i onaj šugavi vrabac o tome cvrkuće …

 17. Hollo kaže:

  @ mimi Svaka ti čast za Andriju Štampara. Vreme je da i jedan pravi naučnik i humanista bude promoviran na ovom sajtu.
  Nije on kriv što danas u SZO su koruptivni i samozvani doktori-epidemiozi ‘vedre i oblače’ i koriste pandemiju za svoju lični koristi .Uostalom kako u prilogu vidimo na TV-u istei slične osobe sa svojim nestručnim ponašanjima samo prave zbrku i navijaju na neke vakcine iako niko od njih ne poznaje protiv kakve bolesti se predviđa. Naime do današnjeg dana zvanično nije potvrđeno karakter ove pandemije . A o vakcinama se sve zna? Znaju oni jedino puniti svoje ‘pinke’novcima lakovernih.Stanje je danas slično kao na francuskim farmama gde pašu krave. Predveće francuski farmer dođe sa svojim aluminijskim kantam po mleka.A krave u redu stoje na razmaku i čekaju da ih gazda dobro izmuze …

 18. Sebastijan kaže:

  @ mimi

  UN i WHO nisu drzave i prema tome nemaju nikakve vlastite zakone, niti mogu da ih donose. Ustav nemaju pogotovu. Postoje samo nacela na kojima jsu postavljeni i na kojima se formira njihov rad i nista vise. Wikipedia, kada je ne bi bilo, morali bi je izmisliti. Ona je vrlo zanimljivo i vrlo informativno stivo, cesto puta i poucno, ali nema nikakvih naucnih ambicija niti aspiracija i u naucne svrhe se ne moze upotrebiti. Pogotovu ne kao nekakav argument.
  Masoni kao neko koga progone sve moguce crkve i klerikalne institucije, svi do sada vidjeni fasizmi i nacionalsocijalizmi i kao i sve komunisticke ideologije , samim time ne mogu biti losi ljudi. Naprotiv !
  @ Istvan
  Ako imas kakve argumente izvoli ih izneti. O cvrkutanju vrabaca pricaj nekome koga takvi argumenti interesuju. Mlacenjem i lupetanjem praznih fraza se ne postize nista.

 19. Santin kaže:

  Kralj Aleksandar nije volio Andriju Štampara i oterao ga je u penziju.A obojica su bili masoni.
  Interesantno,ne znam da li se to zna ,ali i francuski general Luis Franchet d’Esperey je bio član Velikog Orijenta Francuske,a upravo je on odobrio srbijansku okupaciju Vojvodine i dozvolio da srpska vojska dođe do Subotice.

 20. Ištvan kaže:

  @ Sebastijan Kako mi se čini ti si postao nova ‘Vikipedia’ pa sada nam želiš nametati svoje dogme koji ne drže vodu.
  Mnogo si pamatan bre ali ni mi nismo vesla sisali…Masoni sposobni i pametni …? Kao vidim ti blage veze nemaš sa masonstvom.Treba da upoznaš pravog masona pa da vidiš…otkale vetar puše.

 21. Sebastijan kaže:

  @ Istvan
  Opet ti haras po portalu. Ovaj puta pod novom firmom “Istvan” Ti mozes menjati nikove koliko god hoces ali tvoja urodjena blesavost te odaje. Najduze si izdrzao sa nikom Megille. Da vidim koliko dugo ces mazati tvoju intelektualnu sluz sa novim nikom? Nje problem sto si blesav. Blesavost cak moze biti i simpaticna pogotovu ako nikome ne nanaosi stetu. Problem je u tome sto si ti jedan neizlecivi psihopata i skriboman od najgore vrste. Ja ovo ne pisem radi tebe, nego radi one gomile intelektualnih patuljaka sa ovog portala koji mogu slucajno i da nasednu na tvoja nagvazdanja.

 22. Pera kaže:

  Evo, imamo novog Druga Člana tj. stari agitprop pod novim nickom – izvesnog Sebastijana.

  Klasična satanizacija neistomišljenika izrazima: urođena blesavost, intelektualna sluz, neizlečivi psihopata, skriboman najgore vrste, intelektualni patuljak, nagvaždanja…

  Manite se masona, oni su samo marionete. Manite se i Vikipedije (“kada je ne bi bilo morali bi je izmisliti” – kako “ekselentna” konstrukcija), (i) ona je sredstvo propagande “nadnaroda”.

  SUŠTINA (poruka “našoj” “subačkoj” “lokal-patriotskoj” – agitprop – mašineriji):

  Šta zameram “gradu”, onima koji imaju monopol na njega?

  Sveopštu zaostalost (naseobine, društva, nauke, privrede, ekonomije, sporta, kulture…) branjenu silom. Grad (ali zaista Grad) status dobija STEPENOM DOSTIGNUTOG RAZVOJA i nikako drugačije. Administrativna odluka da je nešto što ne ispunjava elementarne uslove steklo status Grada pa još branjena beskrupuloznom propagandom (bez osnova) je farsa, šarada. Pandan doktorima/magistrima/masterima bez talenta, znanja, stručnosti i rezultata.

  Zašto postoje Gradovi, Velegradovi (Metropole)? Zato što se u njima nalaze oterani iz “gradova”.

  U njima su svi “gradovima” nepodobni: dođoši, urođeno blesavi, intelektualno sluzavi, neizlečive psihopate, skribomani najgore vrste, intelektualni patuljci, nagvaždaoci, đubrad, skotovi, stoka, nacisti, fašisti, klerofašisti, četnici, banditi, lažovi, prljavci, ubice, pseta…

  Pozdrav od nekoga kome su LAŽI kao osnova naselja, gradova, države, društva… OSNOV. NEMA u tome ne samo BUDUĆNOSTI nego ni SADAŠNJOSTI. Dokaz je PROŠLOST. Pogledajte oko sebe u čemu ste. Ukoliko ste zadovoljni to je dokaz vaših vrednosti, vašeg poimanja, vašeg dometa.

  No hard feelings! Istina je gorka ali jedino ispravna, sve ostalo je (samo)zavaravanje.

OSTAVITE KOMENTAR