Nepoznati zagađivači Palića

Palićko jezero je ponovo na prekretnici: narednih dana trebalo bi da bude doneta odluka da li će se ono spasavati betonskim gromadama u vidu kaseta ili manje agresivnim, a kako se tvrdi efikasnijim metodama. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i životnu sredinu odvojio je 60 miliona dinara, a grad Subotica 15 miliona, a stručnjaci treba da daju mišljenje kako će biti utrošena ta sredstva.

 

Do pre nekoliko sedmica nije bilo dileme da će novac biti potrošen na podizanje betonskog zida u trećem sektoru Palića, a po predlogu Instituta „Jaroslav Černi“ čiji projekat remedijacije, tzv. izmuljavanja, predviđa izgradnju dve betonske kasete. Po glavnom projektu Instituta, predviđeni su radovi u vrednosti milijardu dinara, gde je ovaj betonski nasip tek mali postotak onoga što treba učiniti. I fizički i finansijski najzahtevnije je polaganje cevi i kompletne aparature koja će usisavati mulj i ubacivati ga u betonske kasete. Samo taj segment košta više od 600 miliona dinara, i spada u on vrstu zahvata koji se zbog prirode tehnologije ne izvode „na rate“.

 

Međutim, ulazak u ovako skup je doveden u pitanje, iako je za njegovo dovršenje potrebno obezbediti ne tako veliki iznos novca. S jedne strane, projekat osporava Savet za vode, formiran pri preduzeću „Park Palić“, a potom i dr Gabor Mesaroš, savetnik gradonačelnika za pitanje zaštite životne sredine.

 

– Institut „Jaroslav Černi“ napravio je dobar projekat na zadatak koji im je pogrešno postavljen – kaže Gabor Mesaroš za „Politiku“. – Zadatkom su naložene mere za izmuljavanje jezera, umesto da potraže i druga dostupna rešenja za revitalizaciju Palića. Problem je sada u tome što je taj projekat prošao čitav niz faza, od studije do glavnog projekta i praktično je pred realizacijom.

 

S druge strane, Savet za vodu dao je predlog od 12 koraka koje bi trebalo preduzeti kako bi se smanjilo dalje opterećivanje jezera nitratima, i sada se taj predlog formuliše u platformu za unapređenje ekološkog statusa jezera i njegove okoline. Namera je da se ovaj dokument stavi pred članove Gradskog veća i da tako i ova druga mogućnost za rešenje jezera dobije političku podršku, ali i postane ravnopravan dokument na osnovu kojeg bi se moglo raditi na daljem spasavanju Palića.

 

Kako je predviđeno platformom, sve buduće akcije dele se u četiri grupe: sprečavanje daljeg zagađivanja Palića, unapređenje upravljanja jezerom i okolinom, rešavanje posledica dosadašnjih negativnih uticaja i praćenje stanja kvaliteta vode i životnih zajednica. Tako se predviđa, pre svega, da se popišu rasuti izvori iz kojih se u Palić i dalje slivaju neprečišćene vode. Naime, u turističkom delu jezera i dalje su prisutne bakterije fekalnog porekla, a do sada niko nije uspeo da utvrdi odakle dolaze. Zato je neophodna izgradnja kanalizacione mreže na Paliću, njeno povezivanje sa prečistačem, formiranje zaštitne tampon-zone oko jezera gde bi se sadilo zelenilo, savetovanje ratara čije njive izlaze na jezero. Osim toga, neophodno je i da se pooštri dozvoljeni nivo za azot i fosfor, jer trenutno ispunjava kriterijum za tekuće, ali ne i stajaće vode.

 

To su mere koje bi, po mišljenju stručnjaka, dale rezultate, a Mesaroš ističe i potrebu da se efikasnije upravlja ribljim svetom jezera i njegov sastav prilagodi kako bi jezero i bolje izgledalo. – Izmuljavanje ostaje kao jedna od krajnjih mera, ali smatramo da nije potrebno da se preduzima u čitavom jezeru, već pre svega u turističkom delu – kaže Mesaroš.

 

Aleksandra Isakov, PolitikaKOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Ono što je na današnjem stepenu razvoja ljudske civilizacije “NEPOZNATO”, jeste eventualno granica Univerzuma (mada će neka buduća generacija otkriti i to) i NARAVNO granica LJUDSKE GLUPOSTI (koju niti jedna buduća generacija nikada NEĆE otkriti). Sve ostalo je manje-više poznato ili se MOŽE saznati.

  Analogno tome, rečenica “Nepoznati zagađivači Palića”, spada u domen one druge “nepoznate” s početka komentara.

  Na žalost, proći će još mnogo godina, mnogo generacija, MNOGO izgubljenih letnjih sezona, pre nego što pajseri (pre svega politički) ne budu shvatili šta je jedino rešenje. Mnogi to odavno znaju, ali to nije predmet diskusije 🙁

 2. gh kaže:

  A dani, meseci, godine,generacije PROLAZE,,,,,…..

 3. Beli kaže:

  Dobro bi bilo da se oboji izlaz otpadnih voda kod svih sumnjivih zagađivača različitim bojama ( ZOOLOŠKI vrt obavezno) pa bi političati ” prepoznali ” zagađivača , takoreći odmah a plebstvo bi doživelo  potvrdu  javne tajne !!! Nekada smo tako otkrivali tokove ponornica. Možda se ovo naše otelo nauci ?!
   

OSTAVITE KOMENTAR