Nesigurna kupovina stana

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija izradilo je Nacrt zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, a javna rasprava o tom propisu trajaće do 13. maja, rečeno je za Tanjug u tom ministarstvu.

 

 

 

Glavni razlog za donošenje tog zakona jeste da se obezbedi pravna sigurnost za građane i pravna lica koji koriste usluge posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

 

Usvajanjem zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji će prvi put ova oblast biti uređena, u skladu sa evropskim standardima, objasnili su u ministarstvu.

 

 

Zakonom se uvodi Registar posrednika i propisuju uslovi za upis privrednih društava i preduzetnika čime stiču aktivnu legitimaciju za obavljanje delatnosti.Registar će voditi Ministarstvo i objavljivati ga putem interneta te će zainteresovani građani imati mogućnost da neometano pristupe podacima iz Registra. Ono što je veoma bitno, ovim zakonom obezbediće se obaveza da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen pisani ugovor između nalogodavca i posrednika. Istovremeno, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik mogao da prouzrokuje nalogodavcu, što je jedna od postojećih evropskih normi.

 

DNEVNIKKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR