Nestaće jezero Majdan

"Što se tiče jezera Majdan, ono je nastalo veštačkim putem i remeti nivo podzemnih voda na tom području pa ga je potrebno nasuti i pretvoriti u izletište uz sadnju autohtone vegetacije i dovođenje u stanje pre nelegalne eksploatacije peska", rekla je za Subotičke novine Slavica Pivnički, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i odgovorni planer za infrastrukturu.

majdan

Predstavnici javnog preduzeća Zavod za urbanizam Vojvodine, čiji stručnjaci su autori Nacrta prostornog plana, kao i strateške procene njegovog uticaja na životnu sredinu, održali su protekle nedelje u Subotici prezentaciju u sklopu javnog uvida na kojem je ovaj plan do 30.  aprila.

Pravila uređenja i građenja su usklađena sa uredbama koje su donete za sva tri zaštićena područja, a reč je o predelu izuzetnih odlika Subotička peščara, specijalnom rezervatu prirode Ludaško jezero i specijalnom rezervatu prirode Selevenjske pustare, koji su dobili jedinstveni naziv „Subotičke pustare i jezera".

Subotička peščara je prirodno dobro od velikog značaja druge kategorije sa trostepenim režimom zaštite gde je mozaični raspored peščarskih i stepskih staništa.  Spec. rez. Ludaško jezero takođe ima trostepeni stepen zaštite jer je mesto okupljanja velikog broja migratornih vrsta ptica i vlažno stanište, dok su Selevenjske pustare prirodno dobro druge kategorije sa stepskim, slatinskim, peščarskim i močvarnim staništima, bogati fl oristički diverzitetom i prisustvom ugroženih vrsta izvorne panonske flore i faune, rekla je Slavica Pivnički a prenose Subotičke novine.

majdan kod subotice jpgKOMENTARI

 1. bambula kaže:

  Nezagađeno jezero oćete da uništite ? Vi niste svoji ! Bolje ga izdubite, sredite i tako napravite izletište za Subotičane ! Čega god se dohvatite, sve upropastite !!!

 2. Dorfer kaže:

  No ipak bi se priroda vratila u prvobitni oblik. Naime nije to nikakvo jezero već depresija-pozajmište peska. A ko i kako je dao dozvolu da se tamo kopa to je već druga priča. Tamo negde prije 1 svetskog rat postojalo je projekat isušenja Sredozenog mora ,po ondašnjim analizama dobilo bi se veliko prostranstvo plodne zemlj ,spojilo bi se Afrički i Evropski kontinent.Nije bila loša ideje ,navodno to rešenje još uvek je u opciji.

 3. vokile kaže:

  Prvo od AStrade ribnjaka bi da prave groblje, a sad i ovo!? 

  Koliko mi je poznato, praksa u zapadnoj pejzažnoj arhitekturi je da se vodene površine što manje diraju, treba samo da se urede da ne postanu močvare. 

   

 4. belial kaže:

  A Kelebijsko jezero ce urediti, napuniti vodom i napraviti plazu!? Tamo je rupa u sred njiva bez vetro zastitnog pojasa gde okolni stanovnici setaju i napajaju stoku (ako ima vode).

 5. No komment kaže:

  U "zapadnoj pejzažnoj arhitekturi" (LOL) ne ugrožavaju šume sa ilegalnom iskopavanjem peska i odvodnjavanjem vlažnih staništa…..ajde razmišljajte već regionalno (da ne kažem globalno, jer to je već dosta komplikovano) i dugoročno (DECA!!!!!!!!).

   

 6. mater******* kaže:

  mater ******* nenormalnu  

 7. ivan kaže:

  Ja sam par leta u detinjstvu prove kod rodjaka pored Ulma u Nemackoj. Tamo su na svakom koraku bila jezerca koja su nastala tako sto su iskopavali sljunak. Nisu ih zatrpavali nego su postala izletista i mesta za pecanje. Pa sad predpostavljam da se i taj pesak odnekud mora iskopavati mada bi miskovicu i koletu vise odgovaralo da ga uvozimo pa onda sto to nebi bilo jezerce.

 8. Dorfer kaže:

   

  vokile:

  Prvo od AStrade ribnjaka bi da prave groblje, a sad i ovo!? 

  Koliko mi je poznato, praksa u zapadnoj pejzažnoj arhitekturi je da se vodene površine što manje diraju, treba samo da se urede da ne postanu močvare. 

   

   

  Ovde napišite odgovor…To je već maočvara i to smrdljiva ,zagađena životinjskim izmetom ,posle napajanja stoke,tako da posle kupanjau toj vodi možete zaraditi razne kožne bolesti ,amebe pa i infekcije i zaraznih bolesti od ugriza komaraca i raznih insekata…

 9. VI NISTE NORMALNI kaže:

  VI NISTE NORMALNI,ovakav prelep revir unistiti ??? Ja uzivam da dolazim na to jezero da se druzim sa drugovima i pecam, jedino jezero oko subotice koje nije unisteno a vi bi njega po kratkom postupku ko i sve ostalo, bolje zakopati   vas  koji ga zelite unistiti a ne to prelepo jezero.

 10. Petko kaže:

  Predivna je ova crno-bela fotografija sa zamkom i graditeljem pored jezera. Možda bi se nešto i postiglo kada bi svako priložio svoj doživljaj u vidu fotografije ili opisa, vezano za jezero  i postavilo na sajt kao izraz neslaganja sa dotičnom…kako se ono zove….a nje će biti na vlasti kratko, kraće nego što ovo jezero postoji i udovoljava sve koji su željni osveženja preko leta, sankanja i klizanja preko zime, itd. Drugo: nekako ne mogu da verujem da će u ovoj ekonoskoj krizi, kada nema para za izgradnju biti para da za zatrpavanje.

 11. MNM432 kaže:

  Majdan uništiti; Glupost. a šta će biti sa supama što su iskopali ilegalno zbog peska. Primer; Liparska uli8ca na Kelebiji. Verovatno ima i više. Majdan treba urtediti za izletište, svima nama na zavovoljstvo. Malo ulaganja i truda Majdan bi bio raj za subotičane.

   

 12. Aleksa kaže:

  Neko je na sajtu subotica.com spomenuo Zorku, na daj boze da zagadjeno zemljiste Zorke upotrebe za zatrpavanje Majdana.

  Ne znam, da li se neko seca da je pre dvadesetak godina neki otpad koji se stvarao prilikom proizvodnje u Zorci, iznosio u sumu i prosipao medju drvece. Tada su strucnjaci tvrdili da ta materija povoljno utice na sumu, a da ce se nakon nekoliko godina ponovo vratiti u Zorku, na dalju preradu.

  Zar neko razmislja koliko bi tu trebalo materijala da se Majdan zatrpa. Sa ove lokacije se godinama regularno vadio i odnosio pesak. Ako ti je trebalo "banjskog peska" otisao si u Komgrad, uplatio i za nekoliko dana ti je isporucena narucena kolicina. Sve regularno, a sada ispada da je narusena "pejsazna arhitektura". Pa neka ti "pejsazni arhitekti" obidju progone i Cordaski put da se uvere kako je tamo narusema "pejsazna arhitektura". Kako veli narodna poslovica: "Besposlen pop i jarice krsti".

 13. Kertvaros kaže:

  Pre svega trebalo bi zamoliti one  koji govore o "pejsaznoj arhiktekturi" da objasne taj do zla boga glup i nepostojeci izraz. Sta im to znaci ?  Kao i sta zele da zamaskiraju upotrebom kojekavog jezickog mutljaga. Po celoj Evropi se nalaze majdani (majdan na turskom znaci rudnik) uglavnom dnevni kopovi gde se je vadio ugalj, soder, pesak i slicno. Kada se prestane iz nekih razloga sa daljnom eksploatacijom, onda se ti kopovi rekultiviraju, tj. vracaju nazad prirodi od koje su uzeti na koriscenje. Za troskove rekultiviziranja su po pravilu nadlezni oni koji su i te kopove eksploatisali i na njima zaradjivali. Jedan deo se obicno posumljava i postaje rezervat prirode zastitni revir za floru i faunu koja vrlo brzo osvaja novi biotop, odnosno staniste. Drugi deo se pretvara u mesto za rekreaciju stanovnistva iz obliznjih naselja. Vodenu povrsinu dele ptice mocvarice u svojim zasticenom pojasu a drugi deo je prepusten sportovima na vodi, a koje data vodena povrsina uopste moze da omoguci. Ukoliko se grade prateci objekti za rekreaciju, kabine na kupalistu, gastronomija, decja igralista i sl. Onda mogu doci i arhitekte do reci i dati svoj doprinos "pejsazu". Sve ostalo spada u domen biologa, ekologa, inzenjera sumarstva i inzenjera hortikulture. I na kraju valja spomenuti i uzeti u obzir zahteve, zelju i viziju stanovnistva koje zivi u blizoj okolini.

 14. Pravdoljub kaže:

   

  vokile:

  Prvo od AStrade ribnjaka bi da prave groblje, a sad i ovo!? 

  Koliko mi je poznato, praksa u zapadnoj pejzažnoj arhitekturi je da se vodene površine što manje diraju, treba samo da se urede da ne postanu močvare. 

   

   

  Ovde napišite odgovor…Prijatelju vlasti nešto moraju da rade, sada su se okomili na Majdan jer to nema ko da štiti i tako peru novac "ulepšavajući" palić. Palić je jedna najobičnija govnjiva bara i ništ drugo. Sva jezera okolo su puno čistija i zdravija i zato nedajmo MAJDAN.

OSTAVITE KOMENTAR