Nestaće najpoznatija subotička pukotina

Najpoznatija subotička pukotina mogla bi nestati u narednoj godini jer, sredstvima Vlade Mađarske, uskoro bi trebalo da počnu radovi na ojačanju temelja i sanaciji pukotine na pročelju subotičke katedrale.

Crkva sv Terezija biskupija subotica

Subotička katedrala građena je od 1773. do 1779. godine. Još 1861. godine prvi put su popravljane pukotine na njenom pročelju. Od tada je prošlo više od 150 godina, a pukotina nije sanirana. To se konačno može očekivati u narednim godinama.

“Izradom projektnog rešenja, mi se nadamo da će ovaj put taj problem konačno biti rešen” – kaže sekretar subotičke Biskupije Mirko Štefković.

Pre sanacije pročelja potrebno je ojačati temelje, a prethodno su zamenjene električne instalacije i osvetljenje.

Kao i u slučaju rekonstrukcije unutrašnjosti subotičke Sinagoge, sredstva za sanaciju subotičke Katedrale obezbedila je Vlada Republike Mađarske, a donacija će biti realizovana putem Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Cela investicija je vredna 285 miliona forinti.

“Sledeće godine mislim da ćemo završiti potpunu sanaciju i obnovu crkve, ne samo unutrašnje, nego i spoljašnje strane” – ističe predsednik saveta Jene Hajnal.

Katedrala je od izgradnje nekoliko puta obnavljana. Građevina kasnog baroka, u narodu poznata kao Velika crkva, posvećena je zaštitnici Subotice Sv. Terezi Avilskoj čiji se lik nalazi i na gradskom grbu. Godine 1974. Papa je nagradio crkvu naslovom manje bazilike.

 

RTVKOMENTARI

 1. Mister No kaže:

  Bogu hvala !

 2. Petar Gabrić kaže:

  Hvala Bogu. Hvala subotičkoj Biskupiji i Vladi Republike Mađarske !!!

 3. sasa kaže:

  Greska u nazivu, nije Republika niti Kraljevina, neo je: Vlada Madjarske.

 4. EagleX kaže:

  Mene samo brine da prilikom rekonstrukcije je ne “oboje” poput pravoslavne crkve, tj da se ostane na sadasnjim nijansama sive.

  Sto se tice pukotina, vise bi voleo da ostane (podrazumeva se da se sanira pukotina,. ali da ostave to udubljenje toliko da bude vidljivo), po tome je ova crkva postala prepoznatljiva.

 5. Anonimni kaže:

  Sramota pa nam madjari placaju

 6. MILENIJA kaže:

  Svako poštovanje Mađarskoj!

 7. Petar kaže:

  Misljenja sam da ne samo katolicka nego i ostale crkve poseduju finansijska sredstvasa kojima mogu sanirati navedene radove tako da niko ne bih morao pomoci. Gledajuci na Tv bakarne fasade i taj raskos na crkvama i hramovima upitam se odakle toliko sredstava i vozni park nije za zameriti.

 8. ice kaže:

  Sramota da ove zgrade poput Sinagoge i Katedrale koji su neki od simbola grada treba da obnavlja Madjarska Vlada…Izgleda da su nasoj drzavi-gradu nebitne ove prelepe gradjevine…

 9. dejan kaže:

  madjarska nam pomaze mozda i pozorste su oni pogurali ,Prosperitate daje para privatnicima i pocenicima …. sta reci drugo nego hvala

 10. punisher kaže:

  u 18. veku za sest godina su izgradili ovu crkvu bez mehanizacije, a nasi politicari ne mogu da zavrse bazen vec 20 godina, pozoriste 10 godina, onu baru ispod nadvoznjaka 150 godina. Pa ajd da se zapitamo dali nam uopste trebaju politicari? Ja mislim da ne, jer samo nam sisaju krv i novcanik

 11. Garantni rok kaže:

  Moguce da katedrali, sinagogi. kao i nekim slicnim objektima jos nije istekla garancija pa su Madjari u obavezi.

 12. Katolikos kaže:

  Siva nije izvorna boja suboticke katedrale vec upravo zuta kao u Kalocsi, tek je od pocetka 20 veka prefarbana u sivo.
  A Madjarska inace brine o pravoslavnim crkvama, svratite samo u Segedin, Hodmezovasarhelj, Baju i druga mesta sa pravoaslavnim crkvama i videcete kako su pravoslavne crkve sredjene.
  Samo toliko o brigi pravoslavne zemlje o katolickoj bastini, predlazem da skoknete do Koluta crkva sa rupom u krovu ili do Srpskog Mileltica kafana ispred crkve i stolovi oko kriza a crkva samo sto se ne srusi

 13. opa .... kaže:

  ma neeee, ono što je staro 150 godina, kao što je ta pukotina je već istorija, trebalo bi stabilizovati zgradu ali neka pukotina ostane, svi za sačuvanje pukotine, ajmoooo!!!!!! 🙂

 14. Anonimni kaže:

  Absolutna sramota.ima madjarska dosta gladnih usta.sto ne te doniraju iz te pare.a za sanaciju crkve pistoji vatikan.placamo im dosta poreza.sad sam imao sahranu a pop je trazio 15000 dinara da izadje 15minuta palamuditi.imaju dobru satnicu.a mi.celog meseca zaradjujemo 22000.ne bi im dao ni dinar.ako iz ovakvih honorara nemogu da izsparaju sto im treba onda nek idu na ulice.

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 2 =