Nestao u predgrađu Subotice pre 21 godinu

“Mog Ivana nema 21 godinu. Tražim ga i dok sam živa, neću odustati. Još ga čekam, a samo onaj ko je tražio svoje dete makar 21 minut shvatiće šta znači 21 godina”, kaže Ana Nikolin (88) iz Koluta kod Sombora.

Živi sa nadom da još jednom vidi sina Ivana, Foto: Biljana Vučković

 

Dok gleda i ljubi izbledele fotografije sina, baka Ankici, kako je svi zovu, sijaju oči od suza, ali i pomisli kakav je bio Ivan.

– Dobar i pametan. Divan sin, unuk, otac, muž, brat, prijatelj, sportista. Vredan i pažljiv. Imao je dečje srce i dušu. Bio je pedantan, lepo je crtao, divno pisao. Nema mi ga, a bio je retka osoba, ne zato što je moj sin, već je stvarno bio izvanredan – kaže neutešna majka.

Ivan je nestao u predgrađu Subotice kada je imao 41 godinu. Rodio se 18. juna 1955. godine u Kolutu, a trag mu se gubi u predvečerje 14. januara 1996. godine.

– Jedino što smo znali jeste da je na dan nestanka došao kući sa treninga. Ćerki i još jednoj devojčici koja je boravila kod njih dao je čokaladice, složio je plaćene račune, nahranio je svinje i otišao kod komšije koji je bio specijalni vojni policajac. Drugi komšija ga je video tada i rekao da je stajao na vratima komšijske kuće. Više se nije vratio kući. Od tada kao da je u zemlju propao – kaže baka Ankica.

Ivanova majka kucala je na mnoga vrata, gotovo da nema institucije i nadležnih pojedinaca kojima se nije obratila za pomoć, ali uzalud. Najveću podršku, pomoć i uverenje da nije sama u svojoj potrazi daje joj bračni par Marinković, Dane i Milica.

Zajedno sa Ivanovim roditeljima, ali i sami, za 20 godina prešli su kilometre i kilometre, od Koluta do Zadra i drugih gradova širom bivše Jugoslavije, da bi proverili svaku informaciju koja je stizala do njih i budila tračak nade. A bilo ih je zaista mnogo.

– Nikada me iz SUP-a nisu pozvali, a mi smo zvali, odlazili i satima čekali. Čuli smo i komentare iza zatvorenih vrata da smo dosadni. Pisali smo molbe, pisma i nijednu informaciju nismo prepustili slučaju – priča majka i dodaje da je nezadovoljna istragom od početka i da ne veruje u one koji je trebalo da budu od najveće pomoći.

 

ALO

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR