Nestašni dečaci

Ima ih svuda i uvek dolaze nepozvani.

Na starim fotografijama ili snimcima, neretko su uspevali da se ubace u kadar, koristeći okolnost da se fotograf koncentisao na svoju temu. Mogu se često naći i na štampanim razglednicama gde su upali neprimećeni.

rajhl park

To su dečaci sa ulice, večito ljubopitljivi a uz to i impresionirani svakojakim spravama, pa i fotoaparatima i kamerama, koji su još bili retki u ono vreme.

Ulice su nekada bile prepune dece. Ta brojna klinačka populacija nije imala čime da se zaokupi u svojim skromnim domovima a ulica je garantovala veliko društvo i veliku avanturu.

Kasarna na Senćanskom putu

Sahrana Svetozara Ognjanova (Čarnojevićeva ul.)

13. oktobra 1929. godine, posle svečanosti u pravoslavnoj crkvi u Zmaj Jovinoj, građani izlaze na ulicu. Aleksandar Lifka snima i očekuje izlazak uglednih građana ali grupa mangupa mu stalno upada u kadar.

Osmatraju

Koncentrišu se

Frontalno upadaju u kadar (ovde Lifka seče, verovatno da ih rastera)

I dalje su tu…

…do poslednjeg kadra

Vidi snimak :KOMENTARI

 1. Frančeska kaže:

  Da, ulice su nekada bile pune dece. Nije bila takva otuđenost kao danas. Nisu postojala ni velika urbana naselja (Prozivka, Radijalac) koja doprinose otuđenju. Upravo zbog toga nije bilo možda ni potrebe da se deca srpskog i mađarskog govornog područja sporazumevaju engleskim kako to danas tvrdi većnica za kulturu i obrazovanje. Nadam se da će ovo da pročita.

 2. majstor mome kaže:

  kako prozivka i radijalac doprinose otudjenju???!!! i kakve ima veze vecnica, koja je samo ukazala na problem i ponudila resenje sa odgovornoscu pre svega roditelja sto deca ne govore jezik sredine ili jezik drzave u kojoj zive.

  Ovo je divan tekst i veoma je lepo videti i procitati nesto o nasem gradu. Jedino me nerviraju ljudi sto i ovako divne tekstove koriste u politicka prepucavanja od kojih clanci kao ovaj vise ne mogu da dobiju prostora.

 3. posmatrac kaže:

  Hahah, kako su mocni ovi klinci! 🙂

 4. Lansky kaže:

  Bad Su boys, pre sto godina kod Sinagoge

 5. petka kaže:

  Ovo su nasi pretci. Niko od njih vise nije medju nama.

OSTAVITE KOMENTAR