Nešto sasvim novo u bioskopu LIFKA !

Kada se "Art bioskop Lifka", pre nešto više od godinu dana, preselio u novu, udobnu salu renovirane stare Lifke, programsko opredeljenje je ostalo isto – evropski i umetnički filmovi. Samim tim je publika prilično filtrirana. Elitistička kultura je rezervisana za relativno uzak sloj njenih poštovalaca. Nedavni dolazak Viktorije Šimon Vuletić, na mesto direktora bioskopa, potpuno je oduvao "paučinu" koja je počela da se hvata.
Sve za bioskop – bioskop za sve ! Lifka od bioskopske sale postaje kulturna institucija višeg reda.
Slika
Akustičnu salu su koncertima već oprobali bendovi Birdland project (jazz), Ljudske potrebe i Put kojim se gyere ide. Posle projekcije filma "Šišanje", organizovana je tribina i živa diskusija na temu ekstremizma u Subotici a prasa će biti gostovanja velikana našeg filma. Uskoro : Slobodan Šijan (Ko to tamo peva, Maratonci…) pa Stefan Filipović (Šejtanov ratnik).
Počele su književne večeri:
Slika
Treba da se zna da je film na centralnom mestu i da će biti prikazivani i novi Holiwoodski filmovi ali i nezavisna produkcija a u planu je obnavljanje nekadašnjeg Jugoslovenskog festivala jeftinog filma, zatim tematski ciklusi. U toku je osnivanje specijalizovane filmske biblioteke i muzeja, izložbe filmskih plakata a biće i koncerti filmske muzike.
U pripremi su filmske radionice i radionice za filmsku kritiku. Šta to znači ?
Okupljanje mladih ljudi zainteresovanih za "sedmu umetnost" i obezbeđivanje uslova za kreiranje sopstvenih ostvarenja u svim žanrovskim formama : dokumentarni, igrani, reklame, reportaže… Sve to pod dirigentskom palicom Stipana Milodanovića. Novostvoreni filmovi biće prikazivani upravo tu a prostora će biti i u filmskim žurnalima, pre redovnih projekcija, baš kao u vreme osnivača ovog kina. Biće to ishodište "Subotičke škole filma".
Radionicu za filmsku kritiku, vodiće profesorica Snežana Rončević. Poput literarne sekcije, mladi će moći da se bave kreativnim pisanjem uz rad i na onom zanatskom delu koji čini filmsku kritiku, inače potpuno zamrlu na srpskom/hrvatskom u Subotici. Tekstovi će biti objavljivani na oficijelnom sajtu i Fejsbuk profilu bioskopa Lifka.
Klub
Slika
Slika
Neka cveta hiljadu cvetova – rekao bi Mao Cedung i deca cveća, a mi bi ovaj recept prepisali svim preostalim bioskopskim salama u zemlji, hladnim ili džaba zagrejanim.

Tribina
Slika
SlikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: