Nesuđena Hitna pomoć i Vatrogasci

Subotička Hitna pomoć i Vatrogasna služba, spadaju među najstarije u zemlji. Nažalost, to važi i za objekte u kojima su smešteni i koji od davnih dana ne odgovaraju savremenim potrebama.

Krajem devedesetih se dosta radilo, odnosno diskutovalo o potrebi izgradnje odgovarajućeg objekta i potencijalnoj lokaciji nove Hitne pomoći. Kao idealna pozicija, iskristalisao se plac u Banijskoj ulici.  Iz vrha tadašnje lokalne vlasti (SVM +), preko medija se jasno stavljalo do znanja da to mora biti urađeno u skladu sa evropskim propisima a to znači da krov sa Hitnom dele i vatrogasci, jer su to danas objedinjene službe.

Uvek je najteže sa priče preći na dela ali kada se u ovom slučaju prešlo na delanje, zamrla je svaka priča. Rat 1999. godine je usporio izgradnju zgrade u Banijskoj, a kada je ona nastavljena, i dalje se niko nije oglašavao o ovom važnom poduhvatu. Kada je objekat završen, niko se više nije ni sećao velikih planova. Hitnoj je obećano jedno lepo renoviranje a u novu zgradu se uselila Naša radost i brojne nevladine organizacije, udruge i razne prišipetlje.

Do danas, desetak godina kasnije, niko više nije ni zucnuo o potrebi da se te važne službe skuće po propisu. Velike garaže za vatrogasna ili vozila hitne pomoći, koristi kombi Naše radosti ili su pretvorene u magacine.

Prilazna rampa se nikad nije koristila a iza glavnog ulaza, koji je verovatno projektovan kao hitan prijem, stoji razni krš i odloženi inventar Naše radosti. Prizemlje je stoga potpuno nefunkcionalno a prostorije na spratu namerava da potpuno preuzme Naša radost, kada se „nevladin sektor“ iseli.KOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  Ja ne razumem koji to genijalci smisljaju ovakve nakaradne projekte.Nakaredne u vidu ovakvih tehnickih resenja koji nemaju veze sa mozgom.Prvo i osnovno,hitan prijem i hitna pomoc moraju biti u samom centru grada,nultoj tacci iz koje je bilo koji rubni deo grada proporcionalno udaljen i dostupan intervenciji u roku od 15-ak minuta(tu je Banijska relativno dobar izbor mada treba i to preispitat).
  Drugo,trenutni polozaj vatrogasne stanice je idealan sto se tice polozaja u odnosu na rubne delove grada a i tri glavna pravca su im na kapijam(ovde bi trebalo napravit ozbiljnu modernizaciju parka i garaza i pratecih prostorija.
  Ovaj objekat izgradjen u Banijskoj,budimo realni,vise lici na vrtic nego na ozbiljnu vatrogasnu stanicu i hitan prijem.

 2. dasHHa kaže:

  Trece i dosta vazno za juzni deo grada,auto-put,obilaznicu i nadam se buduci bikovacki medjunarodni aerodrom,jeste poboljsanje hitnog prijema koji bi bio stacioniran u krugu bolnice a koji bi prvi reagirao na hitne intervencije u blizini auto-puta,obilaznice,industrijskih zona u m.bajmoku i na jugu grada.

 3. sonja kaže:

  taj objekat i nije bio namenjen ni za VATROGASCE ni za HITNU POMOĆ to je građeno za potrebe poslovnog i poimoćnog proŠE RADOSTI

 4. Lansky kaže:

  Lokacija je bila određena za Hitnu i Vatrogasce, gradnja je počela, kada je završena, u nju se uselila Naša radost. Za koga je projektovana, više nije najjasnije ali dobar deo uopšte nema odgovarajuću namenu.

 5. highlander kaže:

  Mnogo bi bolje bilo da se pored sadašne lokacije vatrogasaca izgradi Hitna pomoć…ako treba i otkupon neke kuće pored…

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: