Neuspela antikorupcijska kampanja u zdravstvu

U pet gradova u Srbiji, uključujući i Suboticu, kampanja „Ne primam mito, radim za platu“ , koju je i u subotičkom zdravstvu vodilo udruženje građana „Srbija u pokretu“, dala je poražavajuće rezultate.

 

Najpre se volonteri za kampanju nisu odazvali u željenom broju, zbog izostanka honorara ili kakve druge nadoknade za rad. Oni koji su se i prihvatili posla, kod 70 posto lekara nisu uspeli ni da objasne o čemu se radi. Pojedini lekari i sestre su bili i agresivni i otvoreno negodovali što im se pominje reč MITO.

 

Ipak , 42 lekara (od 150) je uzelo bedž „Ne primam mito, radim za paltu“. Kroz projekat se nastojalo uspostaviti dijalog između lekara i pacijenata. Projekat je podržala Evropska unija.KOMENTARI

 1. Mitolog kaže:

  Sramota, šta je sledeće? Žute trake??

  Stvar je regulisana zakonom i nije mi jasno šta neka NVO treba da se meša:

  1. uzimanje mita je krivično delo i treba prijaviti svakog ko ga traži. S druge strane je i davanje mita je isto krivično delo, pa ako ga neko ne prijavi – saučesnik je!

  2. davanje poklona je običaj, a ako neko smatra da nije primeren, prigodan ili je nepotreban – ne treba da ga daje. Kraj.

  U ostalom, prošle nedelje sam dao bakšiš frizeru, ostavio napojnicu konobaru a zidar mi dao fiskalni račun a svaki dan sam mu davao hranu, pivo i kafu … hoću da ista NVO deli i njima bedževe!!

  Dokle će razne NVO, „podobni saučesnici vlasti“ kako ih neko zove, da nam troše pare (ko njih plaća?, ko je pravio bedževe? …), vreme i zanimaju nam mozak efemernim stvarima?

  Proverite tendere za nabavku opreme, građevinske radove i partijsku strukturu uprave u medicini. Licemeri jedni …

 2. Mitolog kaže:

  Greška – u prethodnom postu treba da stoji „.. a zidar mi NIJE dao fiskalni račun ..“, a baš taj fiskalni račun delom puni budžet zdravstva!

  Bio bih sretniji da se neka NVO zanima zašto medicinska zaštita nije sistemski rešena te zašto mi zdravstveno osiguranje ne vredi u privatnim klinikama?

  Bah, lajanje na mesec u predizbornoj groznici.

  U ostalom, zar nemate nešto pametnije da radite nego da čitate moju frustraciju okačenu na virtuelni zid grada. ‘ajd na pos’o i man’te se šInterneta …

 3. Anonimni kaže:

  Mitolog je u pravu!!!

  Razne NVO uzimaju silne pare (poreskih obveznika Srbije i EU), glume tu stručnjake, umesto da se gleda da Država radi svoj posao!

 4. mali mit kaže:

  lekari su skloni mitu i korupciji koliko i profesori, sudije, politicari… tu razlike nema…

 5. Anonimni kaže:

  Kakav ‘faljen Isus’, taki ‘amin uvik’ – da političari na vlasti nose bedževe umesto da primaju mito – to bi radili i lekari, sudije, policajci, …

   

  Nego koliko je stajala ova „kampanja“ i ko je to platio?

 6. Anonimni kaže:

  NE PRIMAM MITO – RADIM ZA NVO!

 7. M-I-T-O čudan način da se piše politika !? kaže:

  … a da li bi ste vi nosili bedž na kome piše „Pripadam grupi u kojoj ima i lopova!“ ?

 8. Anonimni kaže:

  ne volim da radim, ali su mi slatki državni novci – „radim“ za NVO

 9. Anonimni kaže:

  čekam da se pojavi neki NVO sa projektom: Kampanja protiv mita i korupcije u srpskim NVO

  imalo bi šta da se istražuje

 10. Anonimni kaže:

  Jeste li vi svi lekari kada ste se ovako obrušili na ovu akciju?

  Ovo je jedan neformalan način borbe protiv korupcije u zdravstvu u okvirima kojima je to dozvoljeno i omogućeno neveladinim organizacijama.

  Davanje i uzimanje mita je jedna od najteže dokazivih krivičnih dela pa je potrebno protiv toga boriti se iovako „alternativnim“ metodama. Obično kada u tekstu piše da je projekat podržan od Evropske unije to znači da su ga oni i finansirali,(čitaj: nije od vaših para), pa ne vidim šta vi imate protiv toga, a da se tu nije radilo o bog zna kakvim parama dokazuje i deo teksta koji govori da se radilo volonterski i da je zbog toga malo njih učestvovalo.

  Verujem da postoji mnogo nevladinih organizacija koje zloupotrebljavaju svoj položaj, ali isto tako postoji i veliki broj onih NVO koje čine mladi ljudi puni entuzijazma koji pokušavaju promeniti nešto.

  Ideja je skroz OK, spremnost naših lekara da učestvuju je poražavajuća.

 11. brigitta kaže:

  a ne samo da ocekuju MITO…nego i otvoreno kazu!! ili ne obracuju uopste paznju na pacijent ako ne da im MITO…..a od neljubaznost im je pun vagona to kao i lekarima i med. sestrama.    daleko su oni od lecenje pacijenata.

 12. shtrokavi kaže:

  Losa strana ovoga je sto ce ljudi, citajuci ovakve komentare, da stvore losu sliku o NVO… Imam osecaj da cemo opet za NVO da pricamo da su sekte.

 13. djomla kaže:

  Neće se pričati da su sekte, ali se ne mogu zvati ni „nevladine“. Sama činjenica da sredstva za veliki deo projekata većine NVO obezbeđuju ministarstava dovoljno govori o tome da su NVO vremenom postale „vladine“, i potpuno izgubile smisao postojanja. Finansijska zavisnost diktira delovanje istih.

  Čast izuzecima kojih je jako malo…

 14. Anonimni kaže:

  Iza svake NVO stoji neka crkva, partija ili tajna služba.

 15. shtrokavi kaže:

   

   

  :

  Iza svake NVO stoji neka crkva, partija ili tajna služba.

   

   

  Pocelo je… 😀

   

OSTAVITE KOMENTAR