Neuspesna rekonstrukcija Manojlovic palate

Palata poznate porodice Manojlović nedavno je renovirana. Rekonstrukcija je rađena i u unutrašnjosti i spolja. Ali, umesto da izgledom zadivi nakon obnove, ovo zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja već je počelo da propada.

Unutar zgrade zidne slike u prostoru stepeništa koje spadaju među najlepše u Subotici, iako obnovljene pre dve godine, nagrizene su vlagom i boja je počela da otpada. Stanari u ovoj zgradi, koji su pet godina plaćali visoku cenu etaža kako bi zajedno sa gradom obnovili jednu od najlepših zgrada na gradskom korzou, veoma su razočarani.

Više o samom zdanju u našoj rubrici o kulturnom nasleđu grada:
Manojlović palata

Slika
Foto: A. Isakov

– Sa ulične fasade skele su sklonili u novembru prošle godine, a već u februaru počeo je da otpada malter, igličasta metalna zaštita od golubova nije dobro fiksirana na ispustu prozora pa je pala na trotoar, srećom nikog nije povredila, a onda je i krov počeo da prokišnjava jer na polovinu zgrade nisu stavili crep, već samo foliju – govori nam Nevenka Todosijević, jedna od tri stanara zgrade u kojoj je još smeštena „Bunjevačka matica”, dok su u prizemlju poslovni prostori. U obnovu palate do sada je utrošeno više od 20 miliona dinara, rekonstrukcija još nije završena, a ono što je urađeno uništeno je lošom organizacijom posla.

U Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da znaju za ovaj problem, ali da je njihov zadatak bio samo da urade uslove za palatu podignutu još 1881. godine i obnove unutrašnje zidno slikarstvo. Međutim, upravo ovo zidno slikarstvo je i najviše stradalo jer je dozvoljeno da objekat koji je iznutra obnovljen gotovo dve godine bude delom bez krova. Tako je višemesečni trud slikara, restauratora i konzervatora Gorana Bolića, mr Aleksandre Jeftić i Žakline Drljače u velikoj meri uništen, iako su nastojali da korišćenjem pigmenata i tutkalnog veziva u najvećoj meri vrate izvornu lepotu slika koje je uradio Mihalj Blašković Batori, crkveni slikar poreklom iz Slovačke. Oni su tada od fragmenata rekonstruisali slike koje je nebriga i kiša godinama spirala, da bi samo dve i po godine nakon takvog truda ponovo kiša uništila njihov rad.

Slika

Josip Kovač Striko, direktor Direkcije za izgradnju grada, kaže da kada je pre godinu dana došao na ovu funkciju dočekala ga je žalba stanara na to da obnovljeni objekat prokišnjava.

– Zatekao sam takvu situaciju i odmah smo izdvojili 882.000 dinara da se taj krov u potpunosti završi – kaže za „Politiku” Kovač Striko.

Kada su pre manje od tri godine počeli radovi na njoj zaštitari su govorili da su do sada samo Gradska kuća i Rajhlova palata obnavljane sa ovoliko pažnje i da će kada posao bude završen ona predstavljati ogledni primer kako se restauriše kulturno dobro. Umesto toga, Manojlovićeva palata je, dok skele još nisu ni uklonjene, već počela da propada, navode u "Politici".

Izvor: PolitikaKOMENTARI

  1. Gost kaže:

    Za ovo bi trebao neko krivicno da odgovara.

  2. GAZDA kaže:

    Jel to u to vreme Direkcija za izgradnju grada bila u rukama G17+? Auuuuu kako tako javno udarate po svojima, sada cete odmah svi jedan po jedan dobiti sut karte iz stranke…
    A jes vala nikakav ovaj Striko, pojma nema decko sa zivotom i jeste Jasmin bio mnogo bolji od njega ali svakako bi treba neko da odgovara za to… ali kod nas ce sve proci kao po obicaju… pojeo vuk magarca…

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: