Neverovatan rast cena u poslednjih godinu dana

Srbija po visini cena drži rekord u Evropi. Inflacija je prošlog meseca porasla na najviši nivo od 12,9 odsto i najveća je od aprila prošle godine. Ukupnom rastu cena najviše su doprinela poskupljenja hrane, čije su cene prema statističarima bile za 17 odsto više nego u istom mesecu 2011. godine, piše “Kamatica.rs”.

 

Nema proizvoda kome nije promenjena cena, a i bez toga u Srbiji je sve bilo skuplje nego u okruženju, posebno kad se uporedi sa visinom prosečnih plata. Statističari kažu da je od prošle jeseni ulje skuplje za 28,1 odsto, sveže meso 26,3 odsto, riba za 17, a mleko, sir i jaja za 10,3 odsto…

 

Potrošačima kada uđu u prodavnice, međutim, te brojke su više nego duplirane. Litar ulja sada košta prosečnih 170 dinara, šećer 95, mleko 85 dinara…

 

Ipak, ako postoji namirnica na našem tržištu koja je rekorder po poskupljenjima, onda je to meso koje je za godinu dana poskupelo za čak 50 odsto! Odmah iza junećeg i svinjskog mesa je ulje, koje je u nekoliko navrata poskupljivalo, slede mleko, jaja i suhomesnati proizvodi.

 

Ekonomista Saša Đogović procenjuje da su poskupljenja osnovnih životnih namirnica posledica suše i podbačaja poljoprivrednog roda, a time je došlo i do viših cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Kako kaže, to je dovelo do cenovnog “uragana”.

 

Osim hrane, u poslednjih godinu dana znatno su povećani i izdaci domaćinstava za energente i komunalne usluge, u proseku za oko 10 odsto, dok je transport poskupeo za neverovatnih 15 procenata.

 

KamaticaKOMENTARI

 1. Kirdžijaš kaže:

  Tribaće ić trbuvom za kruvom jel obisit usta na klin.Milošević započo,suša dotukla.

 2. Adrijana kaže:

  Zivecemo  od ljubavi i praznih obecanja sa osecajem krivice jer smo posteni i siromasni!

 3. DULE kaže:

  sami to dopustamo, tako nam i treba kad smo neslozni….

  probudi se narode..

 4. panonski mornar kaže:

  sve je to cena i kosovo i eu i rusija.idealan teren za patriotske profitere.a narod…tako mu i treba

 5. bećar kaže:

  pesma nas odrzava!!!!

OSTAVITE KOMENTAR