Nevinost bez zaštite

„U predratnoj Jugoslaviji vladala je nezaposlenost i beda. Šta raditi i gde? Ovo Dragoljubu nije niko mogao odgonetnuti. Slučaj ga dovodi u Suboticu. Neko vreme šetao je subotičkim ulicama, obilazio bioskope, pozorište, cirkuse. Ali trebalo je živeti. Od čega ? Kako ?

Baš u to vreme, 1928. godine, u Subotici je gostovao jedan cirkus. Mladi Aleksić navraćao je svako veče kod artista i oduševljavao se njihovim izvođenjima. I kod njega se probudila želja da i sam pokuša nešto da izvede. Pokušao je i to nije ostalo bez utiska. A to mu je dalo hrabrosti i on se ponudio vlasniku cirkusa da radi kod njih kao pomoćni radnik. Od toga dana Aleksić započinje svoju akrobatsku karijeru. Uveče je posluživao svoje šefove a danju vežbao na raznim spravama. Vlasnik cirkusa zapazio je to, i nekoliko meseci kasnije uvideo je da se u ovom mladom seljančetu krije nešto što ga je odvajalo od ostalih. I stvarno, za kratko vreme Aleksić je prvi put nastupio pred publikom.“

car jovan nenad

Ovaj deo života, odnosno sam početak karijere slavnog akrobate, promakao je savremenim biografima Dragoljuba Aleksića, poznatog i kao autora prvog ton filma u nas: Nevinost bez zaštite. O subotičkim počecima akrobate, piše lokalna štampa pred njegov povratak na mesto prvog uspeha, u Suboticu 1954. godine.

akrobata aleksic

Kada je počeo da stiče slavu  još  dvadesetih godina, nakon Subotice je cirkus otišao u Split, gde je Aleksić  hodao po žici dok nije pao na beton  sa visine od pet metara . Uspeo je da se provuče bez posledica ali i da zainteresuje širu jugoslovensku javnost za „čoveka od čelika“. Usledile su nove i odvažnije produkcije, ispaljivanje iz topa, kidanje lanaca, akrobacije na visini…

dragoljub-aleksic

I pored toga, danas bi verovatno ostao zaboravljen  da na njegova pleća nije preuzeo taj teret da snimi prvi naš ton film. Film „Nevinost bez zaštite“ već u svom naslovu odaje nevinost i naivnost koju sadrži ali mu je to i najveća vrlina. Film je (uz dokumentarni materijal snimljen o vremešnom akrobati) ponovo priredio Makavejev 1968. i osigurao mu mesto u istoriji naše kinematografije.

Te 1954. godine kada subotička štampa otkriva detalje o Aleksićevim počecima, akrobata je spremio još jednu „produkciju“.

Osamnaestog juna te godine, ponovio je u Subotici podvig koji je izveo svojevremeno i u Londonu: Držao se samo zubima za uže ispod aviona koji je leteo iznad Gradske kuće i Trga Slobode.

 

nevinost bez zastite

 

12. oktober 1958, Maribor: Danes je z letališča v Slivnici pripeljalo nad Dravo dvokrilno letalo PO 2 aerokluba Žarko Majcen, v katerem je bil svetovno znan akrobat Dragoljub Aleksič. Letalo je najprej napravilo nekaj krogov, potem pa je na krilo letala stopil akrobat Aleksič in se spustil na prosto visečo lestvo. Najprej je izvedel akrobatsko točko, pri kateri je z glavo navzdol visel na eni nogi, pri drugi točki se je držal lestve samo z zobmi, pri zadnji točki svojega, Mariborčanom že znanega sporeda pa je razvil jugoslovansko zastavo. Življensko nevaren akrobatski spored, pri katerem je pred leti tisočem in tisočem zastajal dih, je gledalo nekaj tisoč Mariborčanov, ki so se zbrali na obeh bregovih drave.

 

 KOMENTARI

 1. Miša_Su kaže:

  Pilot aviona Po-2 je tada bio Subotičanin, Ivan Tumbas.

 2. ZKOLETAR kaže:

  Hrabrost nevidjenih razmera !
  Drzati se zubima za avoin u letu, bez zastite…nevidjeni kralj.
  To bi i danas bio podvig za pamcenje.
  Skidam kapu G-dinu Aleksicu.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 34 = 42

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: